Osuđenici ostaju, DF traži pomoć inspekcije

Iz Demokratskog fronta najavili su da će od Upravne inspekcije tražiti vanrednu kontrolu u Opštini Pljevlja i otklanjanje nepravilnosti u radu...
2 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.04.2016. 19:14h

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić (DPS) ne namjerava da smijeni sa čelnih pozicija u lokalnoj upravi partijske drugove, koji su pravosnažno osuđeni na uslovne kazne zatvora zbog kupovine glasova ili zloupotrebe službenog položaja.

Đačić je nedavno kazao da “nema taj refleks da ih bezuslovno mijenja zato što su imali problem te vrste”.

Šef odborničkog kluba DF-a Nikola Rovčanin kazao je da će DF od Upravne inspekcije tražiti vanrednu kontrolu u Opštini Pljevlja i otklanjanje “nepravilnosti u radu”.

On je ocijenio da Đačić zloupotrebljava instituciju vršioca dužnosti.

Viši sud u Bijelom Polju nedavno je potvrdio presudu pljevaljskog Osnovnog suda, kojom je v.d. građanskog biroa u Opštini Pljevlja Joka Đačić osuđena na šest mjeseci zatvora uslovno, zbog krivičnog djela povreda opredjeljenja pri glasanju uoči lokalnih izbora 2014.

Ona je rođaka Đačića, koji je nakon tih izbora izabran za gradonačelnika.

Sud je utvrdio da je Đačićeva na dan lokalnih izbora nudila 50 eura porodici Cmiljanić iz pljevaljskog naselja Komini, da bi glasali za DPS.

Ona je na sudu tvrdila da nije nudila novac, iako su Cmiljanići pokušaj kupovine glasova snimili telefonom...

Osim nje, na uslovnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci osuđen je i v.d. sekretara za opštu upravu Sead Vesnić, zbog zloupotrebe službenog položaja u pomaganju.

Sud je utvrdio da je Vesnić, zajedno sa još devet aktivista DPS-a, pomogao tadašnjem direktoru i službeniku centra Jusu Ajanoviću i Erminu Nuhanoviću da, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, nanesu štetu prilikom podjele jednokratne socijalne pomoći uoči parlamentarnih izbora u oktobru 2012.

Šef odborničkog kluba DF-a Nikola Rovčanin kaže da Đačić osuđene u aferi “Snimak” još drži kao vršioce dužnosti, jer mu zakon ne dozvoljava da budu izabrani na te funkcije.

“Zakon o državnim službenicima i namještenicima kaže da pored opštih uslova službeno lice mora da dostavi dokaz da se protiv njega ne vodi krivični postupak, niti da nije osuđivan za krivična djela zloupotreba službenog položaja i druga koja se godne po službenoj dužnosti”, rekao je Rovčanin koji je po struci pravnik.

“Đačić sada vraća uslugu onima što su ga doveli na funkciju predsjednika”

Rovčanin je rekao da Đačić nema hrabrosti da razriješi partijske drugove, uprkos tome što, kako tvrdi, nezakonito obavljaju funkcije.

“S obzirom da je taj kadar njega doveo na funkciju zloupotebama koje su počilnili... On prije pristaje da bude predsjednik Opštine čija vlast nije formirana gotovo dvije godine, nego što bi posegnuo za smjenom kadra koji su mu valjali. Čim nije izabran voljom naroda, on nije predsjednik svih građana i mora da polaže račune nekim drugim centrima moći”, kazao je Rovčanin.

Bonus video: