Otklonjene prepreke, Božović dobio otpust iz crnogorskog državljanstva

On je rođen u Nikšiću i imao je dvojno državljanstvo što je formalna bila prepreka da dobije saglasnost MVP za postavljenje
10799 pregleda 39 komentar(a)
Božović, Foto: Fonet/Dragan Antonić
Božović, Foto: Fonet/Dragan Antonić

Kandidat Srbije za ambasadora u Crnoj Gori Vladimir Božović dobio je otpust iz crnogorskog državljanstva, čime su otklonjene formalne prepreke za dobijanje agremana Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, potvđeno je “Vijestima” u Vladi i Ambasadi Srbije.

Božović je otpust dobio prije dvije sedmice u Ambasadi Crne Gore u Srbiji, nakon što je, kako je ranije potvrdio MUP Crne Gore, podnio zahtjev 23. 4. 2019. godine.

On je rođen u Nikšiću i imao je dvojno državljanstvo što je formalna bila prepreka da dobije saglasnost MVP za postavljenje.

Sada su formalni nedostaci otklonjeni, u toku je bezbjednosna provjera i nema prepreka da srbijanski zvaničnik dobije saglasnost Podgorice, navode sagovornici.

U Vladi podsjećaju i da Crna Gora gaji dobrosusjedske odnose sa zemljama regiona i da nema razloga da to i dalje ne bude.

Božović je savjetnik u MUP-u Srbije, a tamnošnji mediji su objavili da je srbijanska Vlada početkom jula utvrdila predlog u vezi sa tim da zamijeni Zorana Bingulca kome je istekao mandat diplomatskog predstavnika u Crnoj Gori.

Po diplomatskim propisima, imena kandidata se ne objavljuju dok ne bude okončana sva procedura u zemlji koja ih šalje.

Sagovornici “Vijesti” rekli su da je diplomatska praksa da se država u roku od dva do tri mjeseca izjasni o agremanu, a ukoliko to ne učini, smatra se da prećutno nije prihvatila ambasadora.

Božović je ranije bio advokat Mitropolije crnogorsko-primorske, aktivista Srpskog pokreta obnove, a sada je u Srpskoj naprednoj stranci Aleksandra Vučića.

U njegovoj je biografiji i činjenica da je obavljao više dužnosti u srbijanskoj policiji.

Bonus video: