Otvoren konzulat Norveške u Podgorici

Konzulat je smješten u zgradi kompanije Telenor u Podgorici, a kako je saopšteno pružaće usluge državljanima Norveške koji borave u Crnoj Gori
825 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 20:46h

U Podgorici je svečano otvoren konzulat Kraljevine Norveške, a za prvog konzula imenovana je direktorka norveške kompanije Telenor za Crnu Goru, Karen Hilsen.

Ambasador Kraljevine Norveške Nils Ragnar Kamsvag kazao je da je otvaranje konzulata važan korak ka daljem unapređenju bilateralnih odnosa između Norveške i Crne Gore.

Prema njegovim riječima Norveška je kroz programe podrške Crnoj Gori u proteklih 10 godina pomogla sa 33 miliona eura, dok je 2012. pomogla sa tri miliona eura.

"Kao najznačajniji vid saradnje procjenjujemo našu podršku Crnoj Gori u evroatlantskim integracijama, a veoma značajne su i naše investicije u oblastima telekomunikacija, energije i zdravstvenog turizma", kazao je Kamsvag.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Željko Perović ocijenio je da će konzulat "sa gospođom Hilsen na čelu, njenim izvanrednim profesionalnim iskustvom i poznavanjem Crne Gore, značajno doprinijeti ispunjenju zajedničkih ciljeva i ostvarenju daljeg napretka u ekonomskojm, socijalnoj i kulturnoj saradnji".

Hilsen je kazala da je tri godine u Crnoj Gori i očekuje da će doprinijeti daljem jačanju veza sa Norveškom. "Radujem se što ću pored funkcije izvršne direktorke Telenora u Crnoj Gori, preuzeti i ulogu konzula u ovoj zemlji", kazala je Hilsen.

Svečanom prijemu povodom otvaranja konzulata prisustvovali su ambasadori SAD i Njemačke, Su Kej Braun i Pijus Fišer, te ličnosti iz političkog života Crne Gore, predstavnici NVO i medija.

Konzulat je smješten u zgradi kompanije Telenor u Podgorici, a kako je saopšteno pružaće usluge državljanima Norveške koji borave u Crnoj Gori u vezi sa konzularnim poslovima.

Galerija

Bonus video: