Ovako je protekao izborni dan

U 20 časova je počela specijalna emisija na TV Vijesti posvećena izbornoj noći sa uključenjima iz svih gradova. Gosti u studiju su Miloš Nikolić iz DPS, Nikola Rovčanin iz Demokrata, Đorđe Suhih iz Socijaldemokrata, Bojan Zeković iz SDP i Marko Kovačević iz DF
194 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2017. 20:26h

Danas su održani lokalni izbori na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima, a dešavanja u toku izbornog dana do 21 čas možete pogledati ovdje:

20:59 Na Cetinje je stiglo desetak maskiranih pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice. Fotografije pogledajte OVDJE.

20:25 U Petnjici je zatvoreno svih 18 glasačkih mjesta. Glasalo je 3.018 građana, odnosno 48,66 odsto upisanih.

20:20 Nik Đeljošaj je najavio da će odlučiti da li će priznati izbore u Tuzima. Biračka mjesta su zatvorena.

20:09 Na Cetinju je glasalo 70.33 odsto upisanih birača, što je izlaznost na nivou lokalnih izbora iz 2013. godine.

20:06 U Mojkovcu je glasalo nešto preko 83 odsto upisanih birača. Ta izlaznost je na nivou izlaznosti iz 2013. godine. Većina biračkih mjesta je zatvorena.

20:00 U Tuzima je do 19.45 glasalo blizu 60% upisanih, kazao je predsjednik OIK Srđa Raičević.

19:53 Iz izbornog štaba DF je "Vijestima" rečeno da policija pokušava da privede njihove kandidate za odbornike u tom gradu.

19:50 Predsjednik Opštinske izborne komisije u Glavnom gradu Srđa Raičević kazao je da za sada nijesu imali nijedan prigovor iz biračkih odbora iz Tuzi, a da najnoviji presjek izlaznosti očekuju nešto posle 20 časova.

19:40 Nosilac izborne liste DPS Cetinje, Aleksandar Bogdanović optužio je predstavnike opozicije da su upadali u kuće članova DPS-a. Opširnije OVDJE.

19:37 Demokrate navode da su evidentirali veliki broj nepravilnosti u Petnjici od kupovine ličnih karata, glasanja različitim flomasterima, mini-štabova na dvadeset metara od biračkog mjesta, slikanja glasačkih listića, javnog glasanja do toga da policija obezbjeđuje štabove DPS.

19:36 Na više biračkih mjesta u Mojkovcu, kako tvrde iz Građanskog pokreta URA, njihovi aktivosti su uočili neregularnosti. "Na primjer, tik pored biračkog mjesta u Rudnici, zatekli smo dva vozila sa aktivistima DPS. Gotovo da nema biračkog mjesta, koje smo obišli, a da nijesmo uočili nepravilnosti." -kažu u Građanskom pokretu URA. Kako tvrde iz opozicije, tokom izbornog dana u Mojkovcu je primijećeno nekoliko desetina vozila bez registarskih oznaka. Takođe, kako kažu, vidjeli su i oko 10 defendera sa podgoričkim i tablicama iz primorskih gradova.

19:35 Na Cetinju je do 19 časova glasalo 69 odsto upisanih birača.

19:12 Demokratska Crna Gora saopštila je da su im se obratili službenici Uprave policije, Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, Ranko Filipović i Zoran Delić, koji tvrde da im nadređeni nisu dozvolili da par sati ranije nađu zamjenu na poslu u Podgorici, kako bi ostvarili svoje biračko pravo u Mojkovcu.

18:50 Demokrate Cetinje tvrde da na biračkom mjestu 7 (Bjeloši), predsjednik Biračkog odbora, Boro Jovanović krši izbornu proceduru na način što javlja svom štabu koji građani su izašli na izbore, a koji još uvijek nijesu.

"U kršenju izborne procedure stalnim opominjanjem i negodovanjem ga ometa opunomoćeni predstavnik Demokratske Crne Gore na tom biračkom mjestu, Stevan Kilibarda. Jovanović prijeti Kilibardi da će fizički nasrnuti na njega ako nastavi da ga opominje zbog kršenja pravila izbornog procesa", navodi se u saopštenju Demokrata.

18:45 DPS tvrdi da su kandidat za odbornika Demokrata i aktivista pretukli njihovg člana. Opširnije OVDJE.

18:43 Nosioc liste Albanska Alternativa Nik Đeljošaj optužio je predsjednika DPS Podgorice Vladana Vučelić da koordiniše štabovima za kupovinu glasova u Tuzima. Opšrinije OVDJE.

18:15 U Petnjici je do 18 časova glasalo 46 odsto upisanih, u Mojkovcu 77.72 odsto, na Cetinju 65 odsto upisanih, a u Tuzima 55 odsto.

17:55 Iz DPS su rekli da je simpatizer Demokrata napao člana biračkog odbora iz redova te partije. Navodni napad se desio na biračkom mjestu u bivšem Austrougarskom poslanstvu.

17:40 Demokrate navode da je na Cetinju primjetan veliki broj automobila bez registracija.

17:34 Kandidat za odbornika URA Slavko Šole Janković je napadnut i nalazi se u bolnici, kazali su "Vijestima" iz opozicije. Opširnije ovdje.

17:21 Cetinjska opozicija se oglasila na vanrednom presu. Opširnije ovdje.

17:12 Izborni štab DF je saopštio "Vijestima" da je njihov nosilac liste u Mojkovcu Nikola Baltić pozvan na informativni razgovor. Na informativni razgovor je ranije pozvan, prema tvrdnjama Demokrata, i potpredsjednik Opštinskog odbora Pljevlja Dušan Janjišević po prijavi Dejana Krgušića, za koga u Demokratama tvrde da je napao pomoćnika direktora Demokrata prije nekoliko dana.

17:04 DPS Cetinje podnio krivične prijave protiv dijela opozicije. Opširnije OVDJE.

16:52 Iz DF su "Vijestima" kazali da su u Podbišću otkrili štab DPS iz kog se dijele pare i da su pokušali da uđu, ali da ga obezbjeđuje policije. Opširnije OVDJE.

16:47 Izlaznost u Tuzima do 16 časova je 43,3 odsto.

16:30 DPS je optužio opoziciju za izazivanje incidenata. Opširnije OVDJE

16:15 Iz izbornog štaba Demokratskog fronta u Mojkovcu tvrde da je policija legitimisala poslanike i aktiviste DF koji su rasturili nekoliko punktova DPS na kojima se, kako tvrde, dijelio novac

16:11 U Petnjici je do 16 časova glasalo 2.616 građana ili 42,18 odsto. Predsjednik OIK Petnjica Mersad Latić rekao je "Vijestima" da nema nepravilnosti.

16:02 U 16.45 časova najavljen je i pres Demokratske partije socijalista. On će takođe biti održan u holu Opštine.

15:58 Nosioci izbornih lista Socijaldemokratske partije, Građanskog pokreta URA i Demokrata održaće konferenciju za novinare u 17 časova u holu Opštine Cetinje.

15:53 U mojkovačkoj opoziciji tvrde da je preko 15 patrola policije u gradskom i na seoskom području opštine. Kako tvrde Demokrate i u Demokratskom frontu, policija zaustavlja vozila i legitimiše opozicione funkcionere.

15:40 Biračko mjesto Biblioteka na Cetinju je zatvoreno zbog lomljenja glasačke kutije. Građani koji su došli da ispune svoje pravo nijesu uspjeli da glasaju. Reporter "Vijesti" javlja da su ispred biračkog mjesta predstavnici policije i političkih partija.

"Vijestima" su iz OIK kazali da će biračko mjesto Biblioteka biti otvoreno za nekih pola sata.

15:38 Iz izbornog štaba DF su Vijestima rekli da je na birackom mjestu broj 4 u Podbišću glasanje prekinuto jer je član izborne komisije iz DPS uzeo knjigu glasača i prebrojavao ko iz DPS nije izašao na glasanje. Predstavnici DF Mojkovac su reagovali i prekinuli glasanje.

15:25 Poslanik Demokrata Danilo Šaranović kazao je "Vijestima" da je na biračkom mjestu Biblioteka na Catinju polomljena glasačka kutija.

15:11 Izlaznost na Cetinju do 15 časova je 45 odsto, kazala je za "Vijesti" predsjednica Opštinske izborne komisije Ankica Pajović..

15:10 Do 15 časova glasalo je 4.714 Mojkovčana, odnosno, 66,36 odsto. Iz OIK Mojkovac tvrde da značajnijih neregularnosti na biralištima nema, a da tehničke probleme, kako kažu, rješavaju u hodu.

14:55 Iz Demokratske Crne Gore tvrde da na glasačkom mjestu u prostorijama Gradske opštine Tuzi aktivisti DPS-a provjeravaju ko izlazi na glasanje, sa lokacije koja je na 20 do 30 metara od glasačkog mjesta.

14:54 U Tuzima je do 14 časova izlaznost bila 33 odsto.

14:05 Iz opozicije tvrde da su locirali i blokirali jedan od glavnih štabova DPS na Cetinju, u kome se, kako tvrde u GP URA, dijeli novac i kupuju glasovi. Oni su naveli da se u štabu nalazi 50 ljudi. Opširnije ovdje.

14:02 U Petnjici je do 14 časova glasalo 2.237 birača ili 36 odsto.

13:05 Nosilac izborne liste Socijaldemokrate Cetinje, dr Ivan Gazivoda, glasao je u 12.30 sati na biračkom mjestu Gornji vrtić u Jabučkoj ulici.

13:02 Izlaznost na Cetinju do 12 časova iznosila je 25 odsto, kazala je za "Vijesti" predsjednica Opštinske izborne komisije Ankica Pajović.

12:48 U Tuzima je do 12 časova glasalo 21 odsto birača

12:38 Na biračkom mjestu Očinići glasao je oko 11.30 sati nosilac izborne liste Demokratski front, Đuro Kapa.

Na biračkom mjestu Očinići u jednom trenutku je nestala struja. U međuvremenu je, prema saznanjima "Vijesti", struja došla.

12:37 Funkcioner Demokratskog saveza (DS) Nikola Camaj kazao je "Vijestima" da izborni dan u Tuzima protiče regularno, a da su zabilježeni manji tehnički problemi.

"Međutim to ne može da utiče na regularnost izbora. Izlaznost za sada je na nivou prošlih izbora", kazao je Camaj.

U Tuzima ima 28 biračkih mjesta, a Camaj očekuje da će prvi rezultati biti poznati oko 22 časa.

12:36 Nositeljka izborne liste Demokratske Crne Gore Ivana Vujović iskoristila je svoje glasačko pravo oko 11h na biračkom mjestu Donje Polje.

12:34 U Petnjici je do 11:30 časova glasalo 1570 birača ili 25,51 odsto upisanih birača

Predsjednik OIK Mersad Latić kazao je da izbori do sada protiču potpuno regularno.

12:25 Kandidat za gradonačelnika Građanskog pokreta URA Filip Adžić iskoristio je svoje biračko pravo na Cetinju.

12:12 SDP Cetinje je prijavio da član biračkog odbora na biračkom mjestu OŠ Lovćenski partizanski odred 1 daje biračima hemijske olovke DPS-a za upisivanje u knjigu birača.

12:07 U Mojkovcu je do 12 časova glasalo 39,96 odsto upisanih birača, saopšteno je iz OIK.

11:57 Nosilac liste “Pozitivna Crna Gora - Za novi život Cetinja - dr Mihailo Babović”, Mihailo Babović glasao je u jedanaest sati, na biračkom mjestu u br 11 Tehnička škola I.

11:53 Nosilac liste SDP - da živi Cetinje, Nikola Đurašković glasao je u 10 časova na biračkom mjestu Zavod, saopšteno je iz SDP-a.

11:36 Kako tvrde iz mojkovačkog DF na više biračkih mjesta na području te opštine primjećene su neragularnosti. Kako tvrde, na svega 100 metara od biračkog mjesta 15 Žari, u seoskoj kapeli smješten je štab aktivista Demokratske partije socijalista (DPS), koji presreću birače i uvode ih unutra.”

“Pred kapelom je 20-ak vozila aktivista DPS. Slično se dešava i u blizini biračkog mjesta 17 Brskovo, gdje su aktivisti te stranke preko puta birališta. Takođe, štab aktivista DPS smješten je u privatnoj kući u blizini biračkog mjesta 7 Tutići", kažu u DF.

11:15 Nosilac izborne liste Građanskog pokreta URA u Mojkovcu Ivan Ašanin, kazao je “Vijestima” da je, na biračkom mjestu broj 7 Stevanovac, iscijepao svoj glasački listić i tražio da mu birački odbor da novi. On je objasnio da je to učinio jer je “pečat na listiću bio nepravilno otisnut”.

“Nepravilno postavljen pečat, tj. otisnut “naopako”, jedan je od načina obilježavanja listića, kao i različite oznake, odnosno, upoteba flomastera u boji i crtanje na listićima prilikom glasanja. Sve su to “trikovi” , koji utiču na regularnost izbora. Članovi biračkih odbora iz Građanskog pokreta URA neće potpisivati zapisnike na biračkim mjestima na kojima, prilikom prebrojavanja glasova, bude glasačkih listića sa takvim oznakama," kazao je Ašanin.

10:42 U Tuzima je do deset sati glasalo 8,11 odsto birača.

"U Tuzima nema prijava nepravilnosti za sada", rekao je predsjednik OIK-a, Srđan Raičević agenciji MINA.

10:20 Do 9:30 časova u Petnjici je izašlo 654 birača ili 11,19 odsto. Iz Opštinske izborne komisije (OIK) su saopštili da su sva birališta na vrijeme otvorena i da do sada nijesu zabilježene nepravilnosti.

Pravo glasa ima 6202 birača na 18 biračkih mjesta, a mjesta u lokalnom parlamentu ima za 31 odbornika.

10:10 Na dva biračka mjesta u Mojkovcu, kako su kazali iz Građanskog pokrete URA, na manje od 50 metara od birališta, primijećeni su aktivisti Demokratske partije socijalista (DPS) sa duplim biračkim spiskovima.

“Riječ je o biračkim mjestima Polja i Babića Polje. Aktivisti DPS su presretali birače, noseći duple biračke spiskove. Po našem odlasku tamo i nakon što smo prijavili tu nepravilnost, aktivisti su se udaljili, kazali su “Vijestima” iz Građanskog pokreta URA.

10:05 Izlasnost birača u Mojkovcu do 9 sati je 10,44 odsto.

9:57 Do devet sati, na 39 biračkih mjesta na području Cetinja pravo glasa iskoristilo je osam odsto upisanih birača.

9:55 Iz Građanske alijanse pozvali su građane da glasaju slobodno po svom uvjerenju i dan provedu u uvjerenju da je njihov glas njihovo najveće oružje i poruka. Opširnije ovdje

8:44 Prema informacijama iz Demokratskog fronta, na biračkom mjestu broj 4 u Mojkovcu na kratko je prekinut izborni proces, kako bi se udaljila lica koja nijesu članovi biračkog odbora. U OIK kažu da nijesu obaviješteni o tom slučaju.

"Nemamo informacije o tome. Na biračkim mjestima 3 i 7, prije nego što je glasao prvi birač, bilo je problema sa opremom. To je brzo riješeno," kazao je predsjednik OIK Vlastimir Knežević.

8:38 Demokrate su prijavile nepravilnost kod biračkog mjesta broj 2 u Mojkovcu, gdje je registrovan politički aktivista na manje od 50 metara od biračkog mjesta. Aktivista je, kako navode, pratio birače i osmatrao izlaznost, i najavili su podnošenje krivične prijave.

8:10 Prema riječima predsjednika mojkovačke Opštinske izborne komisije (OIK) Vlastimira Kneževića u sedam sati otvorena su sva biračka mjesta na području te opštine. Na 21 biračkom mjestu pravo glasa ima 7. 104 birača.

Za mjesta u mojkovačkoj Skupštini opštine (SO) na ovim izborima takmiči se sedam izbornih lista: Demokratska partija socijalista (DPS), Socijalistička narodna partija (SNP),Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate (SD), Građanski pokret URA, Demokrate i Demokratski front (DF).

8:05 Biračka mjesta su otvorena u sedam a građani će moći da glasaju do 20 sati.

Na izborima na Cetinju učestvovaće deset, u Petnjici osam, u Mojkovcu sedam, a u Tuzima devet izbornih lista.

Glasačko pravo u Prijestonici ima 14.168 građana, u Mojkovcu 7.104, a u Petnjici 6.202. U Tuzima, opštini u okviru Glavnog grada, moći će da glasa 11.612 birača.

Na izborima na Cetinju prva lista na biračkom listiću biće „Cetinje pobjeđujeje – DPS –Milo Đukanović“, druga „Aleksa Bečić – Demokrate - Pobjede, a ne podjele“, a treća „Crnogorska – Na okup Crnogorci.

„Socijaldemokrate – Dosljedno, da Prijestonica bude prva“ biće četvrta na listiću na petom „Cetinjska sloga – Socijalistička narodna partija i Liberali zajedno“, na šestom „Demokratski front Cetinje – Samo složno, samo jako“ (Pokret za promjene, Demokratska narodna partija i Radnička partija, Nova srpska demokratija“.

„URA – Ponosno, prkosno, CETINJSKI – Filip Adžić“ biće sedma na biračkom listiću, a „Stara garda Liberalnog saveza Crne Gore“ na osmom.

„Pozitivna Crna Gora – Za novi život Cetinja – dr Mihailo Babić biće na devetom mjestu na biračkom listiću, a „Socijaldemokratska partija – Da živi Cetinje“ na desetom.

Na biračkom listiću na izborima u Petnjici na prvom mjestu je lista „SDP Rešad Rastoder – Da živi Petnjica, na drugom „Petnjica pobjeđuje – DPS Milo Đukanović“, a na trećem „Bošnjačka stranka – Dostojanstveno za Petnjicu“.

Četvrta lista na biračkom listiću je „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Petnjicu, nakon njih slijedi „Socijalistička narodna partija – Za dobro Petnjice“, a na šestom mjestu je „Aleksa Bečić – Demokrate – Pobjede, a ne podjele“.

Na sedmom mjestu je „Bošnjačka demokratska zajednica – Za život u Bihoru“, a na osmom „Pozitivna Crna Gora – Sabaheta Novalić – Pošteno“.

Izborna lista DPS-a, pod nazivom „Za naš Mojkovac! DPS – Milo Đukanović“, biće prva na biračkom listiću na mojkovačkim izborima.

Pod brojem dva je „Socijalistička narodna partija Crne Gore – Za Mojkovac dostojan čovjeka“.

Nakon toga slijede „Socijaldemokratska partija – Da živi Mojkovac“, „Socijaldemokrate Crne Gore –Ivan Brajović – Dosljedno za Mojkovac“, „Ura – mr Ivan Ašanin – Rad je najbolja politika – GP URA – Reforme odmah!“.

Na biračkom listiću slijede liste „Aleksa Bečić – Demokrate - Pobjede a ne podjele“ i „Demokratski front – Da radi Mojkovac (Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, Demokratska narodna partija, Radnička partija, Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore i Demokratska srpska stranka)“.

U Tuzima u "izbornoj trci" učestvovaće devet lista - Demokrate, Demokratski savez Albanaca, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, DPS, Naša unija - DUA, Albanska alternativa, SNP i SDP.

Galerija

Bonus video: