Pad u slobodi medija rezultat pritiska Vlade

"Vlade mogu i treba da preduzmu korake u obezbjeđivanju ambijenta za 'živu' medijsku scenu," navodi se u preporukama organizacija koje su učestvovale na forumu
1 komentar(a)
novinari, mediji, Foto: Shutterstock
novinari, mediji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.08.2015. 18:36h

Forum civilnog društva, koji je održan u sklopu Samita o zapadnom Balkanu u Beču, ocijenio je da je u posljednjim godinama sloboda medija u mnogim djelovima Zapadnog Balkana doživjela pda.

"Pad u slobodi medija je rezultat vladinog miješanja u medije kroz direktan i indirektan pritisak, finansiranje kao i ekonomske pritiske pogoršane ekonomskom krizom. Vlade mogu i treba da preduzmu korake u obezbjeđivanju ambijenta za 'živu' medijsku scenu," navodi se u preporukama organizacija koje su učestvovale na forumu.

Dodaje se da države Zapadnog Balkana treba da ojačaju zakonsku zaštitu novinara i osiguraju socijalni dijalog između novinara i njihovih poslodavaca. U preporukama se dodaje i da države i njihove institucije, uključujući vladavinu prava i demokratsku prasku, ostaju nekonsolidovani u svim zemljama Zapadnog Balkana.

"Vođenje države mora biti transparentno i sprovođeno po jasnim pravilima i od strane nezavisnih institucija, ovo je ključno da bi se osigurala demokratizacija država u svim sferama," navodi se u preporukama.

Šef austrijske diplomatije Sebastian Kurc ocijenio je da skup, na kome su učestvovali premijeri Albanije i Srbije Edi Rama i Aleksandar Vučić, komesar Johanes Han, više ministara vanjskih poslova iz regiona, pokazuje koliki značaj ima civilno dristvo u svakom demokratskom društvu.

Na panelu sa zvančnicima sa Balkana ispred crnogorskih NVO govorili su Maja Raičević iz Sigurne ženske kuće i Dejan Milovac iz MANS-a. Forumu su prisustvovali potpredsjednik URA Dritan Abazović, Jovana Marović iz Instituta alternativa i direktor "Vijesti" Željko Ivanović.

Na panelu je govorio i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić, koji je rekao da situacija u Crnoj Gori na medijskom polju nije idealna, da može biti bolja ali da Vlada čini korake ka unapređenju ambijenta i da je zbog toga Crna Gora u rangiranju medijskih sloboda ispred svih zemalja regiona.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: