Pahor Đukanovića zvao telefonom, Porošenko ga pozvao u posjetu, čestitali i Erdogan, Štajnmajer, Meta...

Čestitku je Đukanoviću uputio i generalni sekretar OEBS-a, Tomas Greminger, rekavši da je Crna Gora ostvarila impresivne rezultate u izgradnji demokratske, sigurne i stabilne zemlje za sve njene građane
83 pregleda 3 komentar(a)
Milo Đukanović Podgorica, Foto: Filip Roganović
Milo Đukanović Podgorica, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.04.2018. 18:48h

Predsjedniku Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću su pobjedu na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju 15. aprila čestitali predsjednik Slovenije Borut Pahor, Rumunije Klaus Johanis, Ukrajine Petro Porošenko, Njemačke Frank-Valter Štajnmajer, Turske Redžep Tajip Erdogan, Albanije Iljir Meta kao i generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminger, saopšteno je danas iz DPS.

Pahor koji je Đukanovića nazvao telefonom poželio mu je uspjeh u obavljanju odgovorne dužnosti.

"Dva predsjednika su izrazila spremnost da zajedno doprinose daljem jačanju i unapređenju prijateljskih odnosa Crne Gore i Slovenije u obostranom interesu. Predsjednik Đukanović je zahvalio Sloveniji i Predsjedniku Pahoru lično na podršci crnogorskom putu u NATO, i u pregovaračkom procesu sa EU, naglašavajući posebnu ulogu Slovenije u integracionim procesima cijelog regiona", piše u saopštenju DPS.

Porošenko je pozvao Đukanovića u zvaničnu posjetu Ukrajini, gdje bi razgovarali o jačanju političkog dijaloga i razvoju saradnje između Ukrajine i Crne Gore.

On je kazao da Đukanovićeva pobjeda znači ubjedljivo prepoznavanje njegovog ličnog doprinosa institucionalizaciji državnosti Crne Gore, kao i njeno uspješno pristupanje porodici evropskih naroda.

U saopštenju DPS se navodi da je Štajnmajer konstatatovao da su reformski napori Crne Gore prepoznati, prošle godine pristupanjem Crne Gore u NATO i nastavkom pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

"Štajnmajer je između ostalog kazao da je Đukanović već značajno uticao na sudbinu Crne Gore kao predsjednik i predsjednik Vlade, i poželio mu uspjeh u radu tokom predstojećeg mandata, uz uvjeravanje da će Njemačka i ubuduće partnerski podržavati Crnu Goru", navodi se u saopštenju DPS.

U saopštenju se dodaje da je Erdogan najavio spremnost da posjeti Crnu Goru i da je iskazao uvjerenje da će Đukanović na poziciji predsjednika biti veoma važan faktor stabilnosti u političkom životu prijateljske i savezničke Crne Gore.

"Želim da iskažem zadovoljstvo zbog svestrane saradnje koja se u kontinuitetu razvija unutar istorijskog i tradicionalno-prijateljskog ambijenta prisutnog između naših naroda i takođe, želim da još jednom naglasim da imam veliko povjerenje u budućnost naših odnosa koji mogu poslužiti za primjer“, kazao je u Erdogan.

Meta je kako je rečeno iz DPS, poželio Đukanoviću uspjeh u vođenju Crne Gore.

Iz te partije su rekli i da je Meta iskazao uvjerenje da će tokom Đukanovićevog mandata, odlični odnosi i dobrosusjedstvo između Albanije i Crne Gore biti ojačani i unaprijeđeni, i iskazao želju za što skorijim susretom sa Đukanovićem.

"Uvjeravam Vas u moju spremnost da sa Vama blisko sarađujem u budućnosti, u interesu jačanja ove saradnje, ali i za dobrobit jačanja mira, stabilnosti i prosperiteta našeg zajedničkog regiona, gdje naše dvije zemlje pokazuju izvanredan primjer", navodi se u čestitki Mete.

Johanis u pisanoj čestitki pozdravio je pobjedu Đukanovića i istakao podršku Rumunije Crnoj Gori na njenom evropskom putu, naročito u kontekstu predstojećeg mandata Rumunije kao predsjedavajuće Savjetom Evropske unije u 2019. godini i ponovio značaj dobre saradnje dviju zemalja koje povezuju vrijednosti evroatlantskih saveznica.

"Ubijeđen sam da će se rumunsko-crnogorski odnosi i dalje razvijati i da će se ostvariti napredak na polju zajedničkih interesa naših zemalja, kako na bilateralnom planu, tako i u perspektivi bezbjednosti i stabilnosti u regionu, u duhu zajedničkog opredjeljenja za evroatlantske vrijednosti“, navodi se u čestitki Johanisa.

Čestitku je Đukanoviću uputio i generalni sekretar OEBS-a, Tomas Greminger, rekavši da je Crna Gora ostvarila impresivne rezultate u izgradnji demokratske, sigurne i stabilne zemlje za sve njene građane.

"Budući da Crna Gora nastavlja ovaj snažni zamah pod Vašim vođstvom, može računati na kontinuiranu podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori", kazao je Greminger.

Bonus video: