Pajović: Dogovor oko sporazuma između vlasti i opozicije nema alternativu

“Očekujem da ce biti dovoljno političke mudrosti i ozbiljnosti kako bi se razlike umanjile ili u potpunosti prevazišle. Jedino tako je moguće kretati se ka izbornom procesu koji bi bio podržan i priznat od društvene zajednice”, poručio je Pajović
96 pregleda 33 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2016. 17:30h

Sporazum između opozicije i vlasti i formiranje Vlade izbornog povjerenja predstavljaju važan preduslov za održavanje slobodnih i fer izbora u Crnoj Gori, poručio je predsjednik Pozitivne, Darko Pajović.

Pajović se, tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sastao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Stejt dipartmentu, Hojt Brain Jiem.

“Na sastanku u Stejt dipartmentu, Pajović je ocijenio da je sporazum između opozicije i vlasti, kao i formiranje Vlade izbornog povjerenja, važan preduslov za održavanje slobodnih i fer izbora u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Pozitivne.

Pajović smatra da bojkot i protesti nijesu rješenje, jer, kako je naveo, dijalog i dogovor oko sporazuma izmedju vlasti i opozicije nema alternativu.

“Očekujem da ce biti dovoljno političke mudrosti i ozbiljnosti kako bi se razlike umanjile ili u potpunosti prevazišle. Jedino tako je moguće kretati se ka izbornom procesu koji bi bio podržan i priznat od društvene zajednice”, poručio je Pajović.

On je kazao da ispravljanje nedostataka i anomalija izbornog procesa kroz institucije sistema treba da budu prioritet svih opozicionih struktura i cjelokupnog društva.

Prema riječima Pajovića, to je moguće uraditi ukoliko se preuzme odgovornost za izborni proces.

“Zato sam optimista da ćemo nakon 27 godina, imati Vladu u kojoj će se naći i opozicija i to na onim mjestima gdje je moguće efikasno kontrolisati zloupotrebe državnih resursa, biračkih spiskova, ali i zapošljavanja tokom izbornog procesa", naveo je Pajović.

U saopštenju se kaže da je Pajović upoznao sagovornika sa Planom za prevazilaženje političke krize Pozitivne, koji je bio, dodaje se, uslov za podršku Vladi u Skupštini .

“Predloženi Plan Pozitivne i njegovo prihvatanje od Vlade, omogućio je političku stabilnost kao važan preduslov za nastavak evroatlanskih integracija, ali i uspostavljanje mehanizama za održavanje slobodnih i fer izbora”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se Pajović na sastancima u sektoru za proširenje NATO-a u Stejt Dipartmentu, zahvalio sagovornicima na podršci za dobijanje pozivnice.

"Pred Crnom Gorom je izvjestan i siguran put u NATO savez, ali i reforme koje moraju pratiti taj integracioni proces", rekao je Pajović.

Navodi se da je Pajović, tokom razgovora sa Skot Brandon-om i Erikom Simon iz sektora za proširenje NATO-a u Stejt Dipartmentu, kazao da Crna Gora pripada zapadnoj civilizaciji i da njeno trajno opredjeljenje treba da budu zapadne vrijednosti.

“NATO integracije su jedan od najvažnijih koraka na tom putu i nemam dilemu da ćemo kao društvo u usvajanju i primjeni zapadnih vrijednosti istrajati i uspjeti", poručio je Pajović.

Galerija

Bonus video: