Pajović: DPS je Pozitivnoj prirodni partner

“Nemamo problema sa prozapadnim kursom DPS-a, ali imamo problem sa načinom upravljanja ekonomijom i državom”
87 pregleda 137 komentar(a)
Darko Pajović, Pozitivna, Foto: Pozitivna Crna Gora
Darko Pajović, Pozitivna, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 12.10.2016. 13:23h

Prirodni partner Pozitivne je DPS, sa čijim prozapadnim kursom nemamo problema, ali imamo problem sa pravcem i načinom upravljanja ekonomijom i državom, rekao je lider Pozitivne Darko Pajović. Pajović je u intervjuu za „Vijesti“ rekao da svaki lider bilo koje partije koji doživi izborni neuspjeh treba da podnese ostavku. On je kazao i da smatra da je lakše predizbornu kampanju voditi iz opozicije nego sa pozicije vlasti.

Više puta ste tokom kampanje ponovili da Pozitivna neće ulaziti u koaliciju sa onima koji su protiv države, SDP i URA ste nazvali najvećim prevarama na izborima. Ko su onda potencijalni saveznici vaše partije nakon izbora? Da li ste bliži saradnji sa DPS-om ili opozicijom?

Naši stavovi su u ovom pogledu veoma jasni. Sa antidržavnim i proruskim partijama nećemo. SDP i URA su navodno građanske i prozapadne partije, ali ove partije očigledno nemaju problem da upravo sa antidržavnim i antizapadnim partijama prave koalicije nakon izbora. URA je to već uradila, a SDP je jasno najavio da će to uraditi. I jednima i drugima rušenje države nije problem, samo da dođu do vlasti. To je razlog naše tvrdnje da su ove partije prevara građanskih i procrnogorskih glasača. Sa druge strane, imate DPS. Mi nemamo problema sa prozapadnim kursom ove partije, ali imamo problem sa pravcem i načinom upravljanja ekonomijom i državom. U tom smislu, mi i nemamo izbora. Oni su naši prirodni partneri, a mi moramo što većim stepenom participacije u vlasti da preusmjeravamo politiku zemlje u interesu građana, a ne određenih pojedinaca oligarhija.

Pozitivna se, prema većem broju istraživanja javnog mnjenja, nalazi na ivici cenzusa. Da li ćete, ukoliko ne pređete cenzus, podnijeti ostavku na funkciju predsjednika partije?

Svaki, ali svaki lider bilo koje partije koji doživi izborni neuspjeh treba da podnese ostavku. To je normalno u svim demokratskim zemljama. Samo u Crnoj Gori to izgleda nije slučaj. Stoga imate tradicionalnu opoziciju koja godinama i decenijama gubi izbore, ali lideri ne mrdaju sa svojih mjesta. Što se Pozitivne tiče, ne brinite. Moram, međutim, da vam kažem da vam je procjena pogrešna, i da se taj vaš negativan scenario koji priželjkujete neće desiti. Ključno je da smo mi dovoljno hrabri i odgovorni da na izbore idemo sami. Neke partije se ukrivaju u koalicije tek što su se osnovale, kako bi ukrili činjenicu da nemaju cenzus.

Čudi me da njih niko ne pita za odgovornost.

Prvi put učestvujete na izborima iz vlasti. Kao predsjednik parlamenta imali ste mnogo aktivnosti i posjeta opštinama i investitorima u predizbornom periodu. Da li je lakše voditi kampanju iz vlasti?

Nije. Kampanju je lakše voditi kad ste opozicija. Tada možete kritikovati šta god vam je volja. Možete i obećavati šta god vam je volja. To sada opozicija i radi. Daju besmislena obećanja koja nikada neće morati da ispune zato što će izgubiti izbore. Sa druge strane, mi kada danas dajemo obećanja, to mora biti realno zato što mi imamo obavezu i odgovornost da ta obećanja ispunimo. Znamo da je DPS često sa pozicija vlasti davao obećanja koja nije ispunjavao, ali to nije naš slučaj. Mi ne obećavamo mnogo, ali ono što obećavamo, to ćemo i ispuniti. Ključno je da naša obećanja imaju težinu jer ih dajemo kao sadašnja i buduća vlast. Obećanja tradicionalne opozicije nemaju nikakvu težinu zato što će oni i nakon izbora biti u opoziciji, a kada ste u opoziciji ništa ne možete da mijenjate.

U odnosu na prethodne izbore, na listi Pozitivne se nalazi desetak istih kandidata za poslanike. Kako vidite to što je većina kandidata iz 2012. napustila partiju?

Pozitivna je moderna partija visokog stepena i unutrašnjih i spoljašnjih promjena. Kao partija koja je nastala prije 4 godine, omogućili smo promjene koje se nisu desile 27 godina. Usljed postojanja unutrašnje demokratije u partiji imali smo visok stepen fluktuacije. Dakle, mnogi su otišli, ali mnogi su i došli. Iskreno, manje vrijedni su otišli, oni bolji su došli. To su normalni procesi za moderne i demokratske partije. Lista Pozitivne danas je u svakom slučaju superiornija od one iz 2012, a ovo važi i za sve ostale aspekte i segmente kada je riječ o našoj partiji.

Ako nas Rusi uzmu pod svoje, ne možemo biti nezavisni

Često pričate o mogućem rušenju države. Da li biste objasnili na koji način bi subjekti koje nazivate protivnicima države mogli da ugroze nezavisnost Crne Gore?

Država ne počiva samo na formalnoj nezavisnosti, i to je jedno nevjerovatno nerazumijevanje novinarske zajednice. Nezavisnost i suverenitet se ne mjere samim činom formalne nezavisnosti. Kada ja kritikujem antidržavne partije za njihovo djelovanje, ja kritikujem činjenicu da bi njihovim dolaskom na vlast Crna Gora odustala od prozapadnog puta i orijentisala se prema Rusiji. To je jasno, i oni to ne kriju. I ja sad pitam, mislite li vi da ćemo imati nezavisnost i suverenitet ako nas Rusija uzme pod svoje?! Mislite li da će Rusija da insistira na daljem razvoju demokratije? Da li ćemo da poštujemo ljudska prava u Crnoj Gori na način na koji se to radi u Rusiji? To su suštinska pitanja koja treba uputiti svima onima koji su advokati ovih partija, a sve u cilju ’rušenja DPS-a’. E pa mi u Pozitivnoj imamo problem sa tim! Ako je cijena rušenja DPS-a rušenje države, mi to prosto nećemo da radimo! Mi pozivamo stoga sve autentične procrnogorske opozicione snage da nas podrže. To je način da čuvamo prozapadni kurs i da istovremeno mijenjamo Crnu Goru nabolje.

Bonus video: