Pajović: Gotovo je sa neoliberalizmom u Crnoj Gori

"Ne vidim bilo kakvu volju da se određeni kadrovi za koje postoje indicije da su u sprezi sa kriminalnom i korupcijom uklone sa političke scene u Crnoj Gori"
64 pregleda 79 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 15:29h

Osnivač Pozitivne Crne Gore Darko Pajović rekao je na prvoj pres konferenciji te partije da DPS i današnja opozicija nijesu na fonu političkih principa najmlađe crnogorske stranke da bi sklapali eventualne postizborne koalicije.

"Svako onaj ko bude bio na fonu naših političkih principa je više nego poželjan partner. Da li su današnje DPS i opozicija na toj liniji, apsolutno ne. Dakle, govorim o današnjim politikama jer mi ne vidimo bilo kakvu opolitičku volju i želju za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali isto tako ne vidim ni bilo kakvu volju da se određeni kadrovi za koje postoje indicije da su u sprezi sa kriminalnom i korupcijom uklone sa političke scene u Crnoj Gori. Moj odgovor je negativan, ako govorimo o današnjim politikama bilo jednih bilo drugih, ne stavljajući znak jednakosti između onog što radi vlast i onog što radi opozicija“, rekao je Pajović.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Pajović je rekao da ona nije na zadovoljavajućem nivou, bez obzira na evropske integracije.

"Sve i da ih nemamo (evropske integracije), mi smo svjedoci izvjesne sprege pojedinaca iz vlasti sa ljudima iz organizovanog kriminala i korupcije i to nije dobro za društvo. Naš stav je da mora početi beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije“, rekao je Pajović.

Istakao je, između ostalog, da će jedan od osnovnih principa nove stranke biti jačanje institucija sistema i depolitizacije institucija, a da je ključni mehanizam u reformi uvođenje sistema odgovornosti po profesionalnim standardima. Naveo je i značaj zaštite državnih resursa i svojine, uz akcenat da je era neoliberalnog razvoja Crne Gore završena.

"Crnu Goru danas odlikuju oštre socijalne razlike, koje su rezultat partitokratske tranzicije koja je skupo koštala većinu građana“, poručio je Pajović.

Smatra i da je veoma važno jačanje obrazovanja kao temelja društvenog i ekonomskog razvoja, zdravstvenih institucija i promocija besplatne i kvalitetne zdravstvene usluge za sve, razvoja turizma, poljopriverede i energetike kao ekonomskog oslonca sistema. On smatra i da je veoma važna reforma i racionalizacija javnog serktora, kao i reforma sudstva kao najslabije karike u lancu vlasti.

Bonus video: