Pajović: Imamo pravo da glasamo za državu, a ne DPS

„A ako je DPS jednako država, onda nam ta država nije tako dobra, i to moramo da mijenjamo“, dodao je Pajović
62 komentar(a)
Darko Pajović, Pozitivna, Foto: Pozitivna Crna Gora
Darko Pajović, Pozitivna, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 30.09.2016. 09:17h

Glas za Pozitivnu Crnu Goru jeste bačen glas za Demokratsku partiju socijalista (DPS), ali sigurno nije za državu, poručio je lider Pozitivne, Darko Pajović, i naglasio da DPS nije isto što i država, jer ona mora biti iznad svake partije.

Pajović je na debati „Solidarnost i socijalna država - susret generacija“, koju je Pozitivna organizovala kod Spomenika Partizanu borcu na brdu Gorica, kazao da se ovih dana neki bave procentima i „bačenim crnogorskim glasovima“.

On je naglasio da je Pozitivna 27. januara „glasala, branila i odbranila državu Crnu Goru, a ne DPS“.

„Glasanjem Pozitivne u Parlamentu, 27.januara, odbranili smo državu Crnu Goru, a ne DPS. I nijesam čuo da su vaši glasovi tada bili bačeni crnogorski glasovi“, kazao je Pajović.

Naprotiv, kako je naveo, bili su to glasovi, koji su sačuvali državu, i dobro je da je tako.

„Želim isto tako jasno da vam kažem da glas za Pozitivnu sigurno jeste bačen glas za DPS, ali sigurno nije bačen glas za državu Crnu Goru, to je velika razlika“, poručio je Pajović.

On je naglasio da „DPS nije jednako država“, jer država mora biti iznad svake partije, bila to Pozitivna ili neka druga.

„A ako je DPS jednako država, onda nam ta država nije tako dobra, i to moramo da mijenjamo“, dodao je Pajović.

Prema njegovim riječima, ako se već priča o „bačenim crnogorskim glasovima“, onda se može reći da je svaki crnogorski glas za DPS - bačen glas za promjene.

„A svaki glas za Pozitivnu, bio on crnogorski ili neki drugi, to je glas i za državu i za promjene. Ko hoće tu smo, ko neće neka ide u DPS“, poručio je Pajović.

Najzad se, kako je naveo, mora staviti tačka na neke stvari. „Ja imam pravo da glasam za državu a ne za DPS, vi, svi mi imamo pravo da glasamo za državu, a ne za DPS. Te zastave - to je država Crna Gora, a ne ni DPS, ni Pozitivna, ni bilo koja druga partija“.

Pajović je rekao da zna da je građanima teško, da ih „love po terenu i siju neistine“.

„Ali, moramo biti snažni, jer ko nema snage i vjeru u bolju budućnost, tome država i ne treba“, naglasio je on.

Pajović je kazao da su Debatu organizovali kod Spomenika Partizanu borcu da bi odali počast onima koji su imali nade i vjere da današnjim generacijama obezbijede da žive u ljubavi, jednakosti i slobodi.

„Zato se duboko klanjamo onima koji su nam omogućili da živimo u slobodi, ljubavi i jednakosti, da živimo život dostojan čovjeka, sa vjerom i nadom u bolju budućnost“, rekao je on.

Pajović je kazao da su na debati prisutne dvije generacije koje su odrastale u različitim uslovima, i koje su sušte suprotnosti.

Jedna je, kako je naveo, odrastala u vremenu kada je veliko bilo imati koru hljeba, ali je bila mnogo srećnija i mnogo zadovoljnija i imala je vjeru u bolju budućnost.

„Oni nijesu imali slobodno tržiste, oni nijesu imali neoliberalnu ekonomiju, oni su imali solidarnost, ljubav, vjeru, oni su imali nadu“, kazao je Pajović.

Prema njegovim riječima, današnja mlada generacija ima slobodno tržiste i pravila po kojima se funkcioniše.

„Ona ima vrlo malo solidarnosti ili je uopšte nema. Ona ima vrlo malo socijalne pravde. Oni imaju internet, kompjutere i cijeli svijet na dlanu, ali mnogo manje nade, mnogo manje vjere u bolju budućnost. To su te dvije krajnosti generacija koje su odrasle u SFRJ i generacija koje danas stasavaju u Crnoj Gori“, naveo je Pajović.

On je kazao da od starijih generacija treba učiti kako imati vjeru i nadu, graditi i raditi za državu od prvog do posljednjeg dana. „Siguran sam da bi i stariji prihvatili slobodno tržište i sa vrijednostima solidarnosti i socijalne pravde izgradili društvo po mjeri pristojnih ljudi koji žive pristojno od svoga rada“.

Pajović je poručio da današnje generacije u Crnoj Gori treba da imaju vjere da će bolje vrijeme stvarno doći sjutra.

„Kada čovjek živi bez vjere, bez nade, i kada je sumnjičav da će sjutra biti bolje, onda taj život i ne vrijedi tako puno“, dodao je on.

Kako je naveo, Pozitivna nema ništa protiv slobodnog tržista.

„Ali imamo protiv neoliberalne ekonomije koja kaže da izađemo i da se svi obogatimo. Ja bih volio da smo svi milioneri, ali šta ukoliko neko ne zna način kako da se obogati? Hoćemo li ga gledati sa strane i ne poželjeti da mu pomognemo“, upitao je Pajović i naglasio da država mora da pomogne onima koji nemaju i koji se ne snalaze na takozvanom slobodnom tržistu.

Na debati su govorili i predsjednik Političkog savjeta Pozitivne, Ranko Đonović i predsjednik Foruma mladih Jovan Radović.

Bonus video: