Pajović: Nije dobro da DPS ima apsolutnu većinu

„Koliko je važno da Demokrastki front, sa ovakvom spoljno-političkom orijentacijom, ne smije doći na vlast, toliko je važno i da Demokratska parija socijalista nema apsolutnu većinu na ovim izborima“, kazao je Pajović
112 pregleda 29 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Skupština Crne Gore
Darko Pajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 04.10.2016. 10:50h

Za Crnu Goru je izuzetno važno da na predstojećim parlamentarnim izborima DPS ne osvoji apsolutnu vlast, ocijenio je lider Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović.

Praksa je pokazala, a Budva je najbolji mogući primjer, da ukoliko DPS ima apsolutnu vlast postoji ozbiljna tendencija da se donose pogrešne odluke koje su dugoročno štetne po građane, saopšteno je iz PCG.

„Koliko je važno da Demokrastki front, sa ovakvom spoljno-političkom orijentacijom, ne smije doći na vlast, toliko je važno i da Demokratska parija socijalista nema apsolutnu većinu na ovim izborima“, kazao je Pajović u intervjuu Televiziji Budva.

„Crnoj Gori to ne treba. Potrebno je da nakon izbora imamo koalicionu vlast koja će snažno kontrolisati sve ono što Socijaldemokratska partija (SDP) definitivno nije uspjela, iako je 18 godina bila u vlasti“, kazao je Pajović.

On je naglasio da je Crnoj Gori potrebna hrabra alternativa koja će se uhvatiti u koštac sa problemima. „Ali ne na taj način što ćemo politički trgovati u smislu broja direktorskih, pomoćničkih ili nekih drugih mjesta. Kada je Pozitivna 27. januara uslovno podržala Vladu, nije tražila ništa. Smatrali smo da ovakve stvari ne smiju da budu predmet političke trgovine“, naveo je Pajović.

Pozitivna je, kako je kazao, razmišljala o državnim, a ne o partijskim interesima, u momentu kad je postojala velika opasnost za skretanje spoljnopolitičkog kursa države.

„Možda nije naišla na razumijevanje u tom momentu, Sa današnjom podrškom ljudi apsolutno vidimo da je Pozitivna imala viziju, da je gledala tri koraka unaprijed, i da možemo konstatovati da ove izbore dočekujemo u daleko boljoj atmosferi, nego što je to bilo 2012. godine“, kazao je Pajović.

On je ponovio da je činjenica da je u kampanji evidentan priliv novca iz Rusije, i da će to argumentovati do izbora. „Kazao sam ono što jeste, nema tu nikakvog izazivanja straha. To su stvari koje su manje više svima poznate, a ako neko ima problem da prepozna realnost, mi nemamo“, rekao je Pajović.

On je rekao da niko iz SDP ne treba da ga poziva da to argumentuje. „Ne treba da me prozivaju oni koji su ukinuli dječje dodatke, koji nijesu brinuli o platama ljekara i profesora. Ne, njima bi bilo najbolje da zaćute i da sjede onamo gdje jesu i da se izvinu građanima Crne Gore za vođenje unutrašnje politike“, poručio je Pajović.

Na putanje zašto je važno da Crna Gora bude dio NATO-a, on je ponovio da se na taj način trajno rješava pitanje mira i stabilnosti, i stavlja se tačka na priču o državnom integritetu, suverinitetu i nezavisnosti Crne Gore. „Trajno obezbjeđujemo mir i stabilnost, trajno smo u porodici najrazvijenijih zemalja, trajno stavljamo tačku na nezavisnost Crne Gore i trajno obezbjeđujemo daleko bolje uslove i sigurnost za sve one investitore koje priželjkujemo“, dodao je Pajović.

On je naglasio da je Pozitivna jedina partija koja se zalaže za raskid sa neoliberalnim konceptom ekonomije. „Nijedna stranka to nije kazala, niti će vam reći, zato što sve ostale opozicione stranke pod ekonomskim razvojem Crne Gore podrazumijevaju 'makni se ti, da dođem ja, a inače ćemo da radimo jedno te isto“, kazao je Pajović.

Naročito, kako je naveo, to neće reći stranka na čijem su čelu tranzicioni bogataš, niti ona koja je takve produkovala, „kao ni oni treći kojima milioni dolaze sa strane i koji nemaju nikakav problem sa neoliberalnom ekonomijom“. „Sva tri koncepta na koja sam ukazao jesu neoliberalna ekonomija. Da su htjeli, mogli su nešto mijenjati u prethodnih 27 godina jer su participirali u vlasti“, dodao je Pajović.

Crnoj Gori, naglasio je on, treba snažan ekonomski zaokret i državni uticaj, gdje će država da stane iza određenih projekata i da generiše nova radna mjesta, vodeći jednako računa o onima koji imaju, i o onima koji se nijesu umjeli snaći na slobodnom tržištu. „Mi se zalažemo za koncept solidarnosti i socijalne pravde, na kojem počiva cjelokupna današnja Evropska unija“, kazao je Pajović.

Na pitanje koji je procenat podrške potreban da bi pozitivna uspjela u tome za šta se zalaže, on je rekao da se ta partija sa tri poslanika u parlamentu izborila za tektonske, demokratske promjene u Crnoj Gori.

„Dakle, nije važna brojčana procentualnost, važan je politički moment, i važno je zašto se bavite politikom - da li, da biste sjutra istrgovali direktora morskog dobra, dva pomoćnička, tri direktorska mjesta, šest ovih, šest onih, ili da biste stvari pomjerali naprijed“, naveo je Pajović.

On je naglasio da je glas za Pozitivnu – glas za državu, ali isto tako i za promjene.

„To je glas za državu zbog koje smo bili spremni da žrtvujemo i politički rejting, i da podnesemo najbrutalnije harange i uvrede koje od 90-ih Crna Gora nije vidjela, ali ćemo uvijek biti na braniku države. Glas za Pozitivnu je glas za nemijenjanje spoljnopolitičkog kursa, ko to želi bićemo mu zahvalni i opravdati povjerenje, ko ne želi - neka glasa postojeću vlast ili neku drugu partiju“, zaključio je Pajović.

Bonus video: