Pajović podnio prijavu protiv poslanika DF, izostavio Obrada Stanišića

Prijave Odboru za ljudska prava i slobode podnijete protiv Milana Kneževića, Branka Radulovića, Janka Vučinića i Veljka Vasiljevića
105 pregleda 0 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Boris Pejović
Darko Pajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.07.2016. 17:57h

Predsjednik Skupštine, Darko Pajović, podnio je Odboru za ljudska prava i slobode prijavu protiv poslanika Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića, Branka Radulovića, Janka Vučinića i Veljka Vasiljevića zbog, kako se navodi, narušavanja ugleda parlamenta i kršenja Etičkog kodekasa poslanika.

Kako je obrazloženo, prijava se podnosi protiv poslanika koji su "svojim neprimjerenim i nedoličnim ponašanjem na sjednici Skupštine, 4. jula, narušili ugled parlamenta i prekršili Etički kodeks poslanika".

U obrazloženju se ističe da se prijava podnosi protiv poslanika DF zbog korišćenja riječi, izraza, ili njihovih sinonima, kojima se omalovažavaju druga lica i vrijeđa njihovo dostojanstvo, podstiče mržnja, netolerancija i nasilje, i ponašanja suprotno načelima profesionalne etike i opšte kulture.

"Ukolio sjednica Odbora za ljudska prava i slobode na kojoj bi se rasravljalo o prijavi ne bude zakazana u najkraćem roku, Odbor će, shodno Poslovniku Skupštine Crne Gore, sazvati predsjednik parlamenta", navodi se u saopštenju iz kabineta Pajovića.

Nije prijavio Stanišića

Pajović nije podnio prijavu protiv poslanika Demorkatske partije socijalista Obrada Stanišića koji je takođe učestvovao u incidentu.

“Fukaro”, “lažeš kao pas”, “udbašu”, ”sram te bilo”, “J...ti mater”, samo su neke od psovki koje su tada razmijenili poslanici DPS-a Obrad- Mišo Stanišić, DF-a Branko Radulović, Janko Vučinić i Milan Knežević.

Do incidenta je došlo tokom rasprave o upućivanju pripadnika Vojske u mirovnu operaciju “EU navfor Atlanta”, kada je potpredsjednik parlamenta Suljo Mustafić, koji je vodio sjednicu, prekinuo Nebojšu Medojevića (DF). Lider Pokreta za promjene je protestovao jer je Mustafić dozvolio ministarki odbrane

Milici Pejanović-Đurišić, da u završnoj riječi odgovari na pitanje DF-a o učešću Vojske tokom protesta 24. oktobra. On je tvrdio da je to zloupotreba govornice jer DF ne može da odgovori, i “poniženje parlamenta od strane Vlade Mila Đukanovića".

Milica Pejanović je prethodno rekla da je netačno da su vojnici 24. oktobra bili opremljeni i naoružani da “pucaju u narod”, kako je tvrdio Medojević.

Mustafić je više puta opomenuo Medojevića da će mu oduzeti riječ i dati pauzu, što je zatim uradio. Kada su se kamere ugasile u plenarnoj sali je nastala svađa. Poslanik DPS-a Obrad Stanišić dobacio je iz skupštinskih klupa kolegama DF-a da su nosili maske na protestima, na šta je reagovao Branko Radulović koji je povikao ”Fukaro, j... ti mater, sram te bilo lažeš, udbašu jedan".

Stanišić je uzvratio "platićeš za ovo", a Radulović je nastavio "Pijanico jedna, svaki dan piješ po dva litra rakije i dolaziš pijan"!

Nakon toga došlo je do verbalnog sukoba između poslanika DF-a Veljka Vasiljevića i Stanišića koji su krenili jedan prema drugom, ali su ih kolege razdvojile. U trenutku kada se očekivalo da se tenzije smire, poslanik DF-a Milan Knežević prišao je Mustafiću negodujući što je prekinuo sjednicu i vučući "Lažeš kao pas, lažeš, ko je to rekao?" Tome je prethodio komentar Mustafića da su mu na protestu skandirali "Suljo Turčine".

Nastalo je komešanje oko predsjedavajućeg stola da bi u jednom trenutku Janko Vučinić preskočio klupe i došao skoro do Stanišića, ali su ih poslanici razdvojili. Poslanik Aleksandar Damjanović (SNP) i Veljko Vasiljević izvlačili su Vučinića iz mase, a on je Stanišiću u tom trenutku govorio "dođi ovamo p.. jedna", dok je u istom momentu Radulović kazao Stanišiću “pičko jedna, bombu ću ti baciti”. Tada je reagovalo i obezbjeđenje parlamenta, nakon čega se sutacija smirila i poslanici su napustili salu.

To je bio drugi incident u mjesec i po dana. Prvi “obračun” DF-a i DPS-a bio je 14. maja kada je premijer trebalo da obrazloži listu za prelaznu Vladu. Kada je izašao za govornicu, poslanici DF-a su skandirali “ Milo, lopove”, a on im je uzvratio “bravo kreteni”. Tada je došlo do verbalnog sukoba Đukanovića i Radulovića, u koji su se, uključili drugi poslanici DPS-a i DF a koji su se “počastili” riječima “ majmuni, bagra, idioti, nesoji...” Tužilaštvo je ocijenilo da niko od proslanika nije počinio krivično ni prekršajno djelo. Jedina sankcija za taj incidenti je javna opomena poslanicima DF-a zbog teže povrede Poslovnika.

Bonus video: