Pajović: Prozapadnim kursom države do jačanja vladavine prava

U saopštenju se kaže da je Pajović sa Grasom, koji je bivši tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Italije, razgovarao o permanentno dobrim odnosima dvije države i mogućnostima daljeg proširenja parlamentarne saradnje
61 pregleda 29 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Skupština Crne Gore
Darko Pajović, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 15.09.2016. 19:47h

Demokratija, ljudska prava i vladavina prava su u modernoj evropskoj istoriji temelj zapadne civilizacije, a Crna Gora, kroz proces integracija, nastoji da potvrdi pripadnost toj civilizaciji, saopštio je predsjednik Skupštine, Darko Pajović.

On se, u popodnevnom dijelu Evropske konferencije predsjednika parlamenata Savjeta Evrope u Strazburu, sastao sa potpredsjednicom Donjeg doma britanskog parlamenta, Eleanor Laing, i sa predsjednikom Senata Italije, Pjetrom Grasom.

Laing je, kako je saopšteno iz kabineta Pajovića, najavila dobre vijesti iz njene zemlje u vezi sa ratifikacijom Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Kako se navodi, ona je pokazala veliko interesovanje za politički model Sporazuma o fer i slobodnim izborima i Vladi izbornog povjerenja.

Pajović je, dodaje se, objasnio razloge uslovne podrške Vladi, a na primjeru Skupštine Crne Gore pokazao je valjanost odluke da opozicija učestvuje u pripremi fer i slobodnih izbora.

U saopštenju se kaže da je Pajović sa Grasom, koji je bivši tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Italije, razgovarao o permanentno dobrim odnosima dvije države i mogućnostima daljeg proširenja parlamentarne saradnje.

Pajović je naglasio potrebu korišćenja iskustava Italije u svim oblastima društvenog i političkog života.

On je učestvovao u debati na sesiji pod nazivom “Nacionalni parlamenti i Savjet Evrope: zajednička promocija demokratije, ljudskih prava i vladavine prava”.

“Pajović je tom prilikom je, između ostalog, istakao da demokratija, ljudska prava i vladavina prava u modernoj evropskoj istoriji čine temelj zapadne civilizacije, a Crna Gora kroz proces evropskih i evroatlantskih integracija nastoji da potvrdi pripadnost toj civilizaciji”, kaže se u saopštenju.

Pajović je rekao da poštovanje osnovnih principa pravne države i vladavine prava danas predstavlja jedan od civilizacijskih standarda i jednu vrstu ulaznice u krug civilizovanih zemalja.

“Ne samo kvalitet, nego i legitimitet cijelog pravnog sistema države danas umnogome zavise od dosljedne primjene načela vladavine prava“, poručio je Pajović.

Kako je kazao, pred Crnom Gorom je još izazova i posla po pitanju jačanja vladavine prava i uspostavljanja funkcionalne demokratije.

“Utom procesu vrlo smo zahvalni našim evropskim i NATO partnerima na podršci koju nam konstantno pružaju u pravcu postizanja tog cilja”, naveo je Pajović.

On je istakao da je Crna Gora formiranjem vlade izbornog povjerenja pokazala demokratsku zrelost da sama, bez posrednika, rješava političke izazove sa kojima se susreće.

“To nije baš česta pojava na trusnom području Balkana. Podsjetiću vas i da smo prije samo deceniju, mirnim i demokratskim putem na referendum, uspjeli da obnovimo nezavisnost“ , dodao je Pajović.

Bonus video: