Palestinska ambasada: Đukanovićeva posjeta Istočnom Jerusalimu je provokacija

"Istočni Jerusalim, uključujući i stari grad je glavni grad Države Palestine, i to što je vojno okupiran i silom kontrolisan od strane izraelske vojske joj ne daje nikakav legitimitet niti pravo nad gradom", navodi se u saopštenju
15637 pregleda 20 komentar(a)
Jerusalim, Foto: AP
Jerusalim, Foto: AP

Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori izražava duboku zabrinutost i odbacuje uključivanje Starog grada Jerusalima u program posjete predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića Izraelu, saopšteno je iz ove ambasade.

"Istočni Jerusalim uključujući i stari grad je glavni grad Države Palestine, i to što je vojno okupiran i silom kontrolisan od strane izraelske vojske joj ne daje nikakav legitimitet niti pravo nad gradom", navodi se u saopštenju.

Ističu da su međunarodno pravo, rezolucije Ujedinjenih nacija uključujući i rezolucije Savjeta bezbjednosti, zajednički stav Evropske unije kao i zvanični stav Crne Gore, jasni u definisanju Istočnog Jerusalima kao okupirane palestinske teritorije i odbijanju priznavanja izraelskog suvereniteta nad njim.

"Bilo kakva zvanična posjeta Istočnom Jerusalimu koja nije u koordinaciji sa palestinskom Vladom samo ohrabruje izraelska kršenja međunarodnog prava, povećava tenzije i škodi izgledima za postizanje pravednog mira. Takođe se smatra i provokacijom ne samo Palestinaca - hrišćana i muslimana, već i čitavog arapskog i muslimanskog svijeta", navodi se u saopštenju.

Poručuju da ambasada traži objašnjenje "od strane cijenjenog crnogorskog Predsjedništva povodom ovog nemilog poteza".

"Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori je veoma posvećena očuvanju i razvoju odličnih postojećih odnosa sa državom Crnom Gorom i njenim narodom, zasnovanih na prijateljstvu i uzajamnom poštovanju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: