Palmer: Rusija nastavlja sa hibridnim napadima na Crnu Goru

“Crna Gora je država mirne koegzistencije, rastuće ekonomije i odan saveznik”
1340 pregleda 8 komentar(a)
Milo Đukanović i Metju Palmer, Foto: Gov.me
Milo Đukanović i Metju Palmer, Foto: Gov.me

Specijalni predstavnik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer kazao je da Rusija nastavlja sa svakodnevnim hibridnim napadima na Crnu Goru i nakon njenog ulaska u NATO. Palmer je na saslušanju pred Odborom za spoljne poslove američkog senata rekao da Moskva od 2016. pokušava da destabilizuje demokratiju u Crnoj Gori.

“Pokušaj državnog udara bio je jedan od dokaza ruskih napora da destabilizuju tu državu. Rusija je takođe pokrenula kampanju dezinformacija kako bi spriječila ulazak Crne Gore u NATO i nastavlja sa hibridnim napadima na dnevnoj bazi. Zahvaljujući direktnoj saradnji sa Crnom Gorom u oblasti sajber-sigurnosti, uspjeli smo da razvijemo alate protiv posljednjih ruskih metoda napada i tako zaštitimo milijarde uređaja širom svijeta”, navodi Palmer.

On je podsjetio da su u procesu za pokušaj državnog udara osuđena dva ruska oficira obavještajnih službi i time potvrđen “ogoljeni pokušaj Moskve da destabilizuje nezavisnu evropsku državu”.

Naveo je i da je “otvoreno i transparentno suđenje” važan korak za jačanje vladavine prava u Crnoj Gori. Palmer je istakao i da je Crna Gora država mirne koegzistencije i rastuće ekonomije.

“Volja da sarađuju sa Kosovom po pitanju sporazuma o demarkaciji, Crnu Goru je postavila kao lidera i primjer ostalim državama u regionu. Posvećeni su globalnoj sigurnosti i priduživanje NATO-u 2017. bio je značajan i zaslužen korak za tu državu. Ta članica NATO-a dokazala se kao odan saveznik učestvujući u misijama Alijanse i napretkom u ispunjavanju obaveze koja se odnosi na izdvajanje budžetskih sredstava za odbranu”, navodi se u Palmerovom izvještaju.

Nastaviće da štite zapadni Balkan

Palmer tvrdi da će SAD nastaviti da štite zapadni Balkan od ruskog uticaja, navodeći da regionalni lideri traže sigurnost i demokratsku budućnost.

“SAD će nastaviti da ih podržavaju u tome, što se ne može reći za ostale spoljne faktore koji pokušavaju da se miješaju”, kazao je on.

Bonus video: