Papović: Neće biti napretka dok se DIK ne depolitizuje

"Izbor predsjednika DIK-a je samo mali korak naprijed u ozbiljnoj institucionalnoj krizi koja je u Crnoj Gori”, smatra Zoran Vujičić
4261 pregleda 3 komentar(a)
Neophodne korjenite promjene: Papović, Foto: CDT
Neophodne korjenite promjene: Papović, Foto: CDT

U društvu je velika kriza i na predsjedniku Državne izborne komisije (DIK) je jedna od velikih uloga, ali nije realno očekivati neki napredak u radu ove institucije, jer problem nije u jednom čovjeku nego u sistemu, smatraju sagovornici “Vijesti”.

Skupština je u srijedu, glasovima vladajuće koalicije, izabrala Aleksu Ivanovića za predsjednika DIK-a. Ivanović je bivši član savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka. Na toj poziciji zamijenio je Đorđija Vukčevića koji je 17. januara stekao zakonske uslove za penziju, ali je Administrativni odbor odlučio da ostane na toj poziciji do izbora nasljednika.

Zamjenica izvršnog direktora Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Biljana Papović podsjeća da je ovo treći predsjednik DIK-a u posljednjih godinu i po, što govori da to nije stabilna institucija orijentisana na razvoj.

“Dugoročno, nije realno očekivati neki napredak u radu ove institucije. Jer problem nije u jednom čovjeku, nego u sistemu. Ona ovakva kakva jeste, teško može biti inicijator povećanja povjerenja u izborni proces. Dobro je da DIK-a ima predsjednika, da bi se mogla sastajati i donositi odluke, jer, u slučaju prigovora, bez tih odluka se izborni proces u Tivtu ne može zakonito završiti”, rekla je Papović “Vijestima”.

Prema njenim riječima, politika će imati aspolutnu dominaciju nad institucijom, i donositi odluke kakve god želi.

“U ovom procesu, nažalost, nije bitno jesu li te odluke zakonite već jesu li u interesu onih koji u tom momentu imaju većinu u komisiji. Zato su korjenite promjene neophodne, a za njih nema ni vremena ni volje”, smatra Papović.

Aleksa Ivanović
Treći predsjednik DIK-a u posljednjih godinu i po: Ivanović(Foto: Zoran Đurić)

Ona je dodala da će rad Ivanovića ocijeniti nakon procesa monitoringa rada DIK-e u narednom periodu.

“Ono što sigurno znamo je da mu posao neće biti jednostavan – voditi DIK u ovom sastavu jeste izazov za svakoga ko želi profesionalno da obavlja svoj posao”, rekla je Papović.

Koordinator programa vladavine prava u Građanskoj alijansi (GA) i član Državne izborne komisije Zoran Vujičić smatra da je predsjednik te komisije trebalo ranije da bude izabran.

“Pred DIK-om je veoma izazovna godina, u društvu je velika kriza koju treba da prevaziđemo i na predsjedniku DIK-a je jedna od velikih uloga. Konkretno očekujem da nastavi na podizanju transparentnosti rada same izborne komisije, kao i da preporuke ODIHR-a o radu same komisije primijeni. Ovaj izbor je samo mali korak naprijed u ozbiljnoj institucionalnoj krizi koja je u Crnoj Gori. Neophodan je pod hitno politički dijalog i dalji nastavak reforme izbornog zakonodavstva i krajnji je momenat da opozicija kaže da li želi nastavak dijaloga ili da će da izađe po postojećem izbornom zakonodavstvu”, kazao je Vujičić.

On je dodao da je Ivanović osoba od integriteta, sa kojim u Građanskoj alijansi imaju dugoročnu saradnju i očekuju da on svojim aktivnostima ulije povjerenje svim političkim subjektima u cilju jačanja povjerenja u izborni proces i dalje jačanje izborne administracije.

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA, Zoran Mikić ocijenio je da reforma DIK-a treba da počne promjenom njenih nadležnosti i načina funkcionisanja a prvi koraci treba da budu profesionalizacija i depolitizacija te institucije da ne bi došli do situacije sa posljednjih predsjedničkih izbora kada su konačni rezultati proglašeni bez kvoruma.

“Što se tiče izbora novog predsjednika DIK-a javnost nije imala priliku da se upozna sa biografijom ni sa konkretnim planovima kandidata jer je sve urađeno na brzinu kako bi DPS pred međunarodnom zajednicom predstavio tobožnje poštovanje demokratskih načela i kako bi zamaglio suštinu. No, bez obzira na jednostrani izbor predsjednika DIK-a, VDT i ASK su i dalje u v.d. stanju pa je potpuno jasno da nema izlaska iz institucionalne krize”, rekao je Mikić “Vijestima”.

U Ujedinjenoj Crnoj Gori, takođe, ne očekuje nikakva poboljšanja nego nastavak urušavanja ugleda i povjerenja u DIK.

“Nevažno je koga je DPS ugurao na to mjesto, ali je izbor Ivanovića, ipak, znakovit. U Agenciji za zaštitu ličnih podataka nije se proslavio svojim stavovima u vezi izbornog zakonodavstva. Tokom mandata Vlade izbornog povjerenja držao je stranu koja je na sve načine opstruirala rad Upravljačkog tima MUP-a i sprečavala kontrolisanje vođenja Biračkog spiska”, rekli su iz UCG za “Vijesti”.

Mikić: Uslovi za izbore gori nego 2016.

Mikić je ocijenio da su uslovi za izbore gori nego 2016. godine a jednostrani izbor predsjednika DIK-a u kome učestvuju samo predstavnici vlasti ne samo da nije izlazak iz institucionalne krize, već je korak dalje u produbljivanju problema.

“DPS ovakvim potezom nastavlja sa simuliranjem demokratije kao što su i radili mnogo puta do sada u prethodnim decenijama. Podsjećamo samo na njihov paradoksalni poziv opoziciji da dogovaramo polovinu izbornog zakonodavstva u Skupštini nakon što su polovinu zakona sami usvojili krajem decembra u mračnoj atmosferi poluprazne Skupštine”, rekao je Mikić.

Bonus video: