Parlament se seli u zgradu stare Vlade

Parlament već godinama ima ozbiljan problem jer u zgradi Skupštine nema dovoljno prostora ni za poslaničke klubove i rad pojedinih odbora
858 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2011. 05:28h

Kolegijum predsjednika Skupštine načelno je prihvatio predlog Vlade da parlament nedostatak prostora riješi tako što će biti rekonstruisana stara zgrada Vlade, u Ulici Jovana Tomaševića, i izgrađen novi objekat na pripadajućoj parceli.

Druga mogućnost je da se izgradi nova zgrada parlamenta na istoj toj parceli, nakon što se sruši stara zgrada Vlade u kojoj su sada stranačke centrale DPS i SDP-a.

Parlament već godinama ima ozbiljan problem jer u zgradi Skupštine nema dovoljno prostora ni za poslaničke klubove i rad pojedinih odbora.

Parlament već godinama ima ozbiljan problem jer u zgradi Skupštine nema dovoljno prostora ni za poslaničke klubove i rad pojedinih odbora.

Priču o prostornim problemima pokrenuo je šef parlamenta Ranko Krivokapić prije nekoiliko godina kada je sa tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem dogovorio da se to pitanje riješi za šta je bio zadužen Lukšić, kao tadašnji ministar finansija. Međutim problem je odlagan iz godine u godinu zbog, kako su navodili iz Ministrastva finansija, nedostatka novca.

Opcija je bila i Cetinje

U međuvremenu, parlament je na inicijativu bivšeg generalnog sekretara Milana Radovića nedostatak prostora donekle riješio zakupom prostora za dio skupštinskih radnih tijela u zgradi u centru Podgorice u blizni parlamenta, što je za dio opozicije bilo problematično, jer je investitor tog objekta bio Aco Đukanović.

U izvještaju Vlade se navodi da je ona zaključila da se prostorni problemi Skupštine riješe rekonstrukcijom i adaptacijom stare zgrade Vlade.

U izvještaju Vlade se navodi da je ona zaključila da se prostorni problemi Skupštine riješe rekonstrukcijom i adaptacijom stare zgrade Vlade, u Ulici Jovana Tomaševica u Podgorici i izgradnjom novog objekta na pripadajućoj urbanističkoj parceli.

Navodi se da je od jula održano nekoliko sastanaka na kojima su učestvovati generalni sekretar Vlade Žarko Šturanović, direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković, savjetnik predsjednika Vlade Ivana Petričević i generalni sekretar Skupštine Damir Davidović.

“Stav Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore saopšten je kroz odluku Kolegijuma od 8. novembra kojom se u osnovi prihvata predložena lokacija za objekat, s tim da konačno rješenje treba definisati nakon sprovedenog međunarodnog konkursa za izradu idejnog rješenja objekta na navedenoj lokaciji, u skladu sa definisanim potrebama Skupštine Crne Gore”, piše u izvještaju Vlade u kojem se ne navode termini kada bi mogla počela realizacija ovog projekta.

Galerija

Bonus video: