Parlamentarna skupština: Crnu Goru treba zvati u NATO

Predstavnici u Skupštini NATO su naglasili važnost održavanja politike otvorenih vrata, ali su, kako se navodi, potencirali da bi njeni potencijalni članovi morali ubrzati reforme
14 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 11.10.2015. 19:36h

Crna Gora se nada da će dobiti preporuku za članstvo ministara spoljnih poslova NATO u decembru. To bi joj pomoglo da dobije poziv da postane 29. članica Saveza, na samitu NATO-a u Varšavi sljedeće godine,objavljeno je na sajtu Parlamentarne skupštine NATO.

Ona bi u ponedjeljak bi trebalo da usvoji Rezoluciju, koja će potvrditi "punu i stalnu podršku proširenja NATO", uključujući i težnje za članstvo Bosne i Hercegovine, Gruzije i bivše jugoslovenske Republike Makedonije.

Predstavnici u Skupštini NATO su naglasili važnost održavanja politike otvorenih vrata, ali su, kako se navodi, potencirali da bi njeni potencijalni članovi morali ubrzati reforme kako bi ispunili standarde Saveza.

Rezolucija bi trebalo biti usvojena na sjutrašnjoj, posljednjoj sjednici Parlamentarne Skupštine u oovj godini, kojoj prisustvuje i generalni sekretar NATO Jens Stotenberg.

"Ulazak u NATO nije besplatna vožnje, tako da zemlje kandidatkinje moraju ubrzati reforme i moraju da se pozabave spornim pitanjima na putu prema članstvu", rekao je latvijski predstavnik Ojars ĒRiks Kalniņš. Ta zemlja je i predlagač rezolucije.

Crnogorski zvaničnici su u više navrata ponavljali da je država ispunila uslove koji su postavljeni pred nju, kako bi dobila poziv za članstvo.

Bonus video: