Partije Bojaniću ostale dužne za kampanju

Predsjednički kandidat dijela opozicije troškove će nadoknaditi od novca koji dobije iz državnog budžeta
81 pregleda 14 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Filip Roganović
Mladen Bojanić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 28.04.2018. 13:32h

Partije koje su podržale predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića nisu uplatile novac za njegovu kampanju koja je koštala preko 150.000 eura, već će troškovi biti izmireni od novca koji Bojanića sljeduje nakon utvrđivanja konačnih rezultata izbora.

Demokratski front (DF), Demokrate, Građanski pokret URA i Socijalistička narodna partija (SNP) prije izbora potpisale su Sporazum o finansiranju i izvještavanju o troškovima izborne kampanje za predsjednika Crne Gore kojim su se obavezali da će za kampanju uplatiti novac srazmjerno broju poslanika u parlamentu. Prema sporazumu, Front je trebalo za kampanju da uplati 87.096 eura, Demokrate 38.709 eura, SNP 14.516 a URA 9.677 eura. Sporazumom je, između ostalog, bilo predviđeno da partije novac uplate na račun za Bojanićevu kampanju do 15. aprila, kada su održani izbori.

Bojanić je nakon izbora kazao da će planirani bužet kampanje, od 150 hiljada eura, biti malo probijen.

“Potpisnice Sporazuma podržale su zajedničkog predsjedničkog kandidata i koordinirano su odlučile da finansijska konstrukcija, koja je usaglašena sa rasporedom poslaničkih mandata u Skupštini Crne Gore i predstavlja obezbjeđenje neophodnih sredstava za izbore za predsjednika Crne Gore, treba da se odradi na cjelovit i transparentan način. Potpisnice sporazuma obavezuju se da podrže i finansijski kandidaturu zajedničkog kandidata”, navodi se u dokumentu koji su pred izbore potpisali čelnici Fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Janko Vučinić, Predrag Bulatović, lider pokreta URA Dritan Abazović, Demokrata Aleksa Bečić i SNP-a Vladimir Joković.

Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz opozicije, DF je za kampanju uplatio trećinu obećanog novca, a sav iznos još uvijek nisu uplatile ni Demokrate, URA i SNP. Bečić je gostujući na Televiziji Vijesti kazao da su Demokrate i URA uredno izmirili finansijske obaveze prema Bojaniću, dok “čelnici Fronta nijesu uplatili ni centa”.

Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i kampanja, predsjednički kandidati kojima je utvrđena kandidatura dobili su za prvi krug kampanje po 17.000 eura, odnosno podijelili su 20 odsto od 595.999 eura koliko je ukupno opredijeljeno za izbore. Ostalih 80 odsto tog novca dijele Bojanić, Milo Đukanović i Draginja Vuksanović, odnosno kanididati koji su na izborima osvojili više od tri odsto glasova. Bojanić će tako troškove kampanje izmiriti sa oko 160.000 eura koje ga sljeduju iz državnog budžeta, što znači da će partije koje su ga podržale na taj način uštedjeti novac za lokalne izbore koji će se održati 27. maja.

“Bojaniću je poručeno da troškove kampanje namiri od novca iz budžeta, jer su partije fokusirane na lokalne izbore za koje im je potreban novac”, kazao je sagovornik “Vijesti”, navodeći da su i pored toga partije tražile nadoknade za posmatrače na biračkim mjestima.

Partije koje su podržale Bojanića iz državnog budžeta mjesečno za redovan rad dobijaju oko 130.000 eura. DF mjesečno iz budežeta dobija 70.830 eura, Demokrate 35.850, SNP 13.310 a URA 9.167 eura.

Đukanović za pobjedu dobija 257 hiljada, Draginja 40.000

Nakon što Državna izborna komisija utvrdi konačne rezultate predsjedničkih izbora, kandidati koji su osvojili više od tri odsto dobiće ostatak novca za izbore. Đukanović će dobiti oko 257.000 eura, Bojanić oko 160.000 a Vuksanović oko 40.000 eura. Bez dodatnog novca, nakon 17.000 koje su dobili, ostaju Marko Milačić, Hazbija Kalač, Vasilije Miličković i Dobrilo Dedeić. Uz 595.999 eura koje su potrošene za predsjedničke izbore, građane očekuje i trošak od 198.667 eura koliko će iz budžeta biti podijeljeno učesnicima na predstojećim lokalnim izborima.

Lideri nisu htjeli na binu u Podgorici

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da je tokom kampanje bilo problema u ubjeđivanju partijskih lidera da dođu na Bojanićeve predizborne konvencije. Lideri DF-a, SNP-a, Demokrata i URA prisustvovali su Bojanićevim konvencijama u Nikšiću i Podgorici. Isiti izvor kazao je da je postojao i plan da lideri partija na finalnoj konvenciji izađu zajedno na binu u znak podrške Bojaniću, ali da su zbog međusobne netrpeljivosti odbili da to učine. Inače, i Bojanić je insistirao na tome da u kampanji partijski lideri budu što manje zastupljeni.

Bonus video: