Partije dodavale žene na liste, zaboravile ravnopravnost

Za izbore u Tuzima sada je i formalno ispoštovana kvota od 30 odsto žena, Ženska politička mreža očekuje da to bude 40 odsto
3355 pregleda 2 komentar(a)
Hoće li biti više žena među odbornicma: Sa sjednice Skupštine opštine Tuzi, Foto: Boris Pejović
Hoće li biti više žena među odbornicma: Sa sjednice Skupštine opštine Tuzi, Foto: Boris Pejović

Na ‘istorijskim’ izborima u Tuzima, kako su nazvani jer se prvi put bira parlament samostalne opštine, biće ispoštovana zakonska norma da trećina kandidata budu žene. Ali to nije u skladu sa očekivanjima Ženske političke mreže i preporukama Ujedinjenih nacija o rodnoj ravnopravnosti da 40 odsto budu ženske kandidatkinje.

Važeći Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da na izbornoj listi bude trećina žena, što formalno partije poštuju i na parlamentarnim izborima.

Predsjednik opštinske izborne komisije (OIK) Tuzi Štjefan Ujkić, kazao je da je na izbornim listama zastupljeno preko 30 odsto žena, navodeći da će zvanične izborne liste OIK da prezentuje narednih dana.

Ujkić je istakao da su tri partije prvobitno dostavile izborne liste koje nijesu ispoštovale tu normu ali su to, u međuvremenu, ispravile.

Iako je žena na odborničkim i poslaničkim listama sve više, ne može se očekivati da se do 2020. godine ispuni očekivanje Ujedinjenih nacija da u političkom životu Crne Gore i parlamentu bude 40 odsto žena.

Koordinator Parlamentarnog programa Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Danilo Kalezić, kazao je “Vijestima” da “Opštinska izborna komisija prilikom utvrđivanja validnosti liste treba da uzme u obzir i žensku kvotu”:

“Ako to nije ispoštovano, onda podnosilac liste ima rok da to ispravi”. U slučaju Tuzi, to se, kako je objasnio Ujkić, i desilo.

Na izborima u Tuzima učestvovaće SD - Dosljedno za Tuzi, Bošnjačka stranka - Mudar izbor, Tuzi pobjeđuju DPS Milo Đukanović, Malesija nas ujedinjuje (Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Demokratska unija Albanaca), Za dobro građana Malesije - SNP CG i Aleksa Bečić Demokrate – Pobjede, a ne podjele.

Na listi koalicije koju čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Demokratska unija Albanaca, biće i Lindita Đonaj, Leonora Đeljošaj, Albina Drešaj, Linda Camaj, Besa Nikaj, Almedina Pepić, Kristina Dušaj, Elizabeta Camaj... Na izbornoj listi Demokrata će biti i Marija Nikčević, Glorija Ivezić, Vitora Plumaj, Venka Ivezić, Biljana Majić, Tijana Nikčević, Vera Camaj.

Demokratsku partiju socijalista će predstavljati i Sanda Zajnilović, Danijela Đeljaj, Samra Đoković, Esmina Orahovac, Elma Pepić, Mirsada Suljević, Valentina Jalžetić... Bošnjačku stranku će predstavljati i Amela Babačić, Fatima Ljaljević, Elma Ramović, Najda Rakić, Lejla Krnić, Dženeta Pepić, Adaleta Pecević, Amra Turusković... Na listi Socijaldemokrata su i Aldina Turković, Amera Brković, Vaida Drešević, Azra Purović, Elvira Đokić, Selma Ljuljanović...

SNP će predstavljati i Danijela Lukačević, Snežana Milić, Jelena Milić, Vesna Milić... Portparolka Demokrata Anđela Peković je ranije kazala za “Vijesti” da postojeće zakonsko rješenje, po kojem se na svakoj izbornoj listi mora naći najmanje jedna trećina manje zastupljenog pola, s tim da se među svakih četiri kandidata na listi mora naći jedna žena, ima za posljedicu da se kod najvećeg broja podnosilaca izbornih lista faktički dešava da u poslaničkim i odborničkim klubovima nema jedne trećine žena, već oko jedne četvrtine.

“Treba biti iskren, pa priznati da je zakonska obaveza da na listama bude ukupno najmanje jedna trećina žena, ispunjavana na način što su kandidatkinje iz reda žena bile više zastupljene u drugom dijelu liste nego u onom dijelu koji obezbjeđuje „prolaz“. Smatramo da bi upravo novim zakonskim rješenjem ovo pitanje trebalo precizno urediti, tako da se onemogući ova vrsta „zloupotrebe“ od strane više zastupljenog pola”, kazala je Pekovićeva.

Šest lista se ‘bori’ za 32 odbornika

Na izborima, koji će se u Tuzima održati, 3. marta glasaće 11.744 građana Tuzi na 30 biračkih mjesta. Među kandidatima sa šest lista, čiji će redosljed biti određen današnjim žrijebom, građani će izabrati 32 odbornika u Skupštini opštine Tuzi. Na izborima učestvuje jedna koalicija koju čine albanske nacionalne partije i pet samostalnih partijskih lista.

Bonus video: