Partije su u teškoj krizi, politika ucjena je crnogorska realnost

Crnogorskoj opoziciji godinama svaki predlog odbijan glasačkom mašinerijom većine
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2011. 11:26h

U društvima koja ne njeguju kompromis kao način političkog djelovanja realno je očekivati politiku ucjena kada za to postoji prilika, smatra Urednik Radija Slobodna Evropa za Crnu Goru Slavica Brajović.Opozicioni predstavnici najavili su da će njihov uslov za obezbjeđivanje dvotrećinske većine u Skupštini za promjenu Ustava biti uvođenje trobojke kao jedne od državnih zastava, kao i potpuna ravnopravnost srpskog i crnogorskog jezika u najvišem pravnom aktu.Brajović je agenciji MINA kazala da je crnogorskoj opoziciji godinama svaki predlog odbijan glasačkom mašinerijom većine i čim su njeni predstavnici došli u situaciju da uslovljavaju, u slučaju izbornog zakona, oni su to i učinili.

Time su, smatra ona, pokazali da im je bliskija praksa pritisaka nego argumenata.

Bliskija praksa pritisaka nego argumenata.

„Zato je za očekivati pokušaj ponavljanja istog scenarija takozvanih pregovora i povodom promjena Ustava. No to nosi opasnost da se krene po klizavom terenu, kada bi opozicija mogla rizikovati da pretjeranim zahtjevima deklariše sebe kao remetilački faktor u društvu. Čini mi se da je odgovornost cjelokupne opozicije na velikom ispitu“, rekla je Brajović.

Kompromis mora da ima racionalne granice

Prema njenim riječima, kompromis je jedno, a politička ucjena drugo. „Realni zahtjevi su jedno, a pokušaj mijenjanja političke volje većine koja je jasno iskazana na referendumu nešto potpuno drugo“.Brajović je rekla da se u toj situaciji „brkaju neke stvari“, tako da se u ime politike dogovora traži nerealno ili prave ustupci koji negiraju demokratske principe i procedure. „Komromis prije svega mora imati racionalne granice“, upozorila je ona.Brajović je dodala da o zrelom političkom djelovanju možemo govoriti kada je ono u funkciji opštih i interesa svih građana.

O zrelom političkom djelovanju možemo govoriti kada je ono u funkciji opštih i interesa svih građana

Odgovorna vlast, kako je kazala, ne bi ove probleme godinama gurala pod tepih, dozvoljavajući da ime nastavnog predmeta dovede u pitanje dalje evropske integracije Crne Gore.

„Nisam sigurna da je domet demokratije pretvoriti priču o izbornom zakonu u trgovinu imenom nastavnog predmeta ili promjenu dijela Ustava u pogađanje oko zastave“, zaključila je Brajović.

Političari razočaravajuće neodgovorniZamjenik glavnog i odgovornog urednika u dnevnom listu Vijesti, Nedjeljko Rudović, smatra da „Crna Gora ne bi mogla nikud“ ako bi političari svoj posao radili kao prilikom izrade izbornog zakona, za koji im je trebalo četiri godine. On smatra da sve partije previše kalkulišu, posmatraju procese i obaveze iz prizme stranačkog interesa, i na taj način demonstriraju razarajuću neodgovornost koja može skupo koštati crnogorsko društvo.

Rudović

„Naravno, najveća je odgovornost na vladajućim partijama, a nešto manja, ali ipak značajna, i na opoziciji“, precizirao je Rudović.Zato bi, kako je rekao, bilo neoprostivo da se predstavnici građana Crne Gore, koji su izabrani da rješavaju probleme a ne da ih usložnjavaju, još jednom zapletu u kolo međusobnih trgovina. Rudović se nada da se to neće desiti i da je opozicija svjesna da je sada Crnoj Gori mnogo potrebnije da stvori kakave-takve pretpostavke da u budućnosti imamo pravosuđe koje će „raditi mimo šapa vladajuće partije“, nego da se bavimo trobojkama i ostalim perifernim stvarima u ovom momentu. „Uostalom, i iz Brisela su ih lijepo ’zamolili’ da na to zaborave, što mislim da bi trebalo da uvaže ako misle da će jednog dana doći u situaciju da budu dio vlasti“, naveo je on.

Partije u teškoj krizi

Rudović smatra da je nespremnost partija za kompromis proizvod teške krize u kojoj se nalazi većina njih, na čelu sa Socijaldemokratskom i Demokratskom partijom socijalista.„Oni ne rade svoj posao upravljanja procesima imajući u vidu makar malo javnog interesa, nego se ponašaju kao da poslije njih ovdje niko neće ostati“, pojasnio je on.

„Oni ne rade svoj posao upravljanja procesima imajući u vidu makar malo javnog interesa, nego se ponašaju kao da poslije njih ovdje niko neće ostati“

Rudović je kazao da ima utisak da zbog toga samo gledaju kako će za sebe što više prigrabiti, od novca do nekretnina, vjerujući da će im birači to po ko zna koji put zaboraviti kada dođu izbori. „Da bi to zabašurili, prodaju priču o ugroženosti crnogorskih nacionalnih interesa i sebe predstavljaju jedinim zaštitnicima Crne Gore“, ocijenio je on.Prema njegovim riječima, ne smijemo zaboraviti da su problem usvajanja izbornog zakonodavstva, koji su riješili u minut do 12, oni sami prije toga stvorili. „Umjesto što su tako potrošili naše vrijeme uzalud, mogli su se, na primjer, baviti pripremom strategije razvoja crnogorske ekonomije i vladavine prava. Bez toga, a sa njima ovakvima kakvi su, Crna Gora je u velikoj opasnosti“, zaključio je Rudović.

Galerija

Bonus video: