Partnerstvo Crne Gore i Italije platofrma za dalju saradnju

“U kontekstu politike proširenja EU, Matarela je istakao da je Italija snažan zagovornik integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU, što će biti visoko na agendi četvrte konferencije u okviru Berlinskog procesa-Zapadnobalkanske šestorke, čiji će domaćin biti Italija”
113 pregleda 2 komentar(a)
Filip Vujanović, Serđo Matarela, Foto: Predsjednik.me
Filip Vujanović, Serđo Matarela, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 21.07.2016. 17:13h

Italija je jedan od vodećih investitora u Crnoj Gori i strateško partnerstvo dvije zemlje ispunilo je sva očekivanja i predstavlja odličnu platformu za dalje unapređenje odnosa i saradnje, ocijenili su predsjednici dvije države, Filip Vujanović i Serđo Matarela.

Vujanović je danas boravio u zvaničnoj uzvratnoj posjeti Italiji, na poziv Matarele, a dva predsjednika razgovarala su o širokom spektru saradnje između Crne Gore i Italije.

“Dva predsjednika su se saglasila da je Italija jedan od vodećih investitora u Crnoj Gori, te da je strateško partnerstvo sa Italijom ispunilo sva očekivanja, i da predstavlja odličnu platformu za dalje unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje, naročito u oblastima ekonomije, nauke, kulture, poljoprivrede i zaštite životne sredine”, saopšteno je iz Vujanovićevog kabienta.

Kako se navodi, Matarela je odao priznanje za napredak koji je Crna Gora obnove nezavisnosti ostvarila, posebno u pravcu članstva u NATO-u i Evropskoj uniji (EU).

On je čestitao potpisivanje Pristupnog protokola o učlanjenju Crne Gore u NATO, uz očekivanje da će uskoro biti okončan i proces njegove ratifikacije u parlamentu Italije.

“U kontekstu politike proširenja EU, Matarela je istakao da je Italija snažan zagovornik integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU, što će biti visoko na agendi četvrte konferencije u okviru Berlinskog procesa-Zapadnobalkanske šestorke, čiji će domaćin biti Italija”, kaže se u saopštenju.

Vujanović je istakao da je posjeta potvrda istorijskog prijateljstva i veoma sadržajnih odnosa između dvije države i zahvalio na snažnoj i kontinuiranoj podršci Italije EU i NATO aspiracijama Crne Gore i regiona.

“Istovremeno je ponovio da će Crna Gora odgovorno nastaviti proces pristupnih pregovora koji su važni kako za unutrašnji razvoj zemlje, tako i za regionalnu saradnju. Vujanović je posebno zahvalio na ličnom doprinosu Matarele razvoju bilateralnih i ukupnih odnosa Crne Gore i Italije”, navodi se u saopštenju.

Vujanović je, dodaje se, naglasio i značaj Berlinskog procesa i približavanja Zapadnog Balkana EU kroz bolje infrastrukturno, saobraćajno i energetsko povezivanje.

“Na toj liniji, posebno je naglasio ulogu Italije i njen doprinos afirmaciji politike proširenja EU prema našem regionu”, saopšteno je iz kabineta Vujanovića.

Članstvo u Alijansi doprinos stabilnosti

Punopravno članstvo Crne Gore u Alijansi označiće novi kvalitet i doprinos stabilnosti Balkana i Evrope, ocijenjeno je u razgovoru crnogorskog predsjednika, Filipa Vujanovića sa predsjednikom italijanskog Senata, Pietrom Grasom.

Iz kabineta Vujanovića je saopšteno da je Graso čestitao desetogodišnji jubilej od obnove nezavisnosti Crne Gore i odao priznanje za impresivan napredak koji je država ostvarila u oblasti ekonomije, vladavine prava i demokratskog preobražaja društva.

Graso je istakao da Italija podržava ulazak Crne Gore u NATO i Evropsku uniju.

“Zajednički je konstatovano da će punopravno članstvo Crne Gore u Alijansi označiti novi kvalitet i doprinos stabilnosti Balkana i Evrope, što u zajedničkom interesu obje strane”, kaže se u saopštenju.

Vujanović je, kako se navodi, zahvalio na snažnoj podršci koju Italija pruža Crnoj Gori, i prenio očekivanje da će Senat uskoro ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore NATO.

“Obostrano je istaknut značaj daljeg jačanja parlamentarne saradnje kao važne dimenzije ukupnih bilateralnih odnosa”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: