Pavel: Izbori neće promijeniti kurs Crne Gore ka Alijansi

"Optimista sam, i mislim da ratifikacija u nacionalnim parlamentima neće trajati duže od godinu. Očekujem da će Crna Gora za godinu sjedjeti sa nama za stolom kao 29. članica NATO-a“, rekao je Pavel
9 komentar(a)
Petr Pavel, Foto: Beta/AP
Petr Pavel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.03.2016. 20:36h

Izbori koji će biti održani na jesen neće promijeniti kurs Crne Gore ka Alijansi, niti će uticati na stabilnost političkog sistema, smatra predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, Petr Pavel.

On je u emisiji Izazov na Televiziji Crne Gore rekao da je stabilnost važna za svaku zemlju, bez obzira na to da li ona želi da postane članica Alijanse ili ne.

"Naravno, za proces pristupanja je važno da Crna Gora bude stabilna. Vjerujem da izbori, koji će biti održani na jesen, u septembru ili oktobru, neće promijeniti kurs zemlje i stabilnost političkog sistma“, kazao je Pavel.

Prema njegovim riječima, ključno je da trenutno i buduće političko vođstvo, koje kod bilo, bude svjesno osnovnih principa na kojima Crna Gora stoji.

"Vjerujem da se ti principi neće promijeniti. Ako se ne promijene, tada će i težnja Crne Gore da bude stabilan dio evroatlantnske bezbjednosne zone ostati ista“, rekao je Pavel.

On je naglasio da NATO ne pritiska nijednu zemlju da prihvata predloge za gradnju vojnih baza.

"To u potpunosti zavisi od same države. Ni u jednoj fazi pregovora o budućem članstvu Crne Gore nije bilo razgovora o postavljanju vojnih postrojenja na njenoj teritoriji“, kazao je Pavel.

On je rekao da očekuje da će Crna Gora za godinu biti punopravna članica Alijanse.

"Optimista sam, i mislim da ratifikacija u nacionalnim parlamentima neće trajati duže od godinu. Očekujem da će Crna Gora za godinu sjedjeti sa nama za stolom kao 29. članica NATO-a“, naveo je Pavel.

Bonus video: