Pavićević: DPS može biti dio promjena

"Crna Gora podijeljena na DPS i one koji ga podržavaju i opoziciju, građani zato jedni druge vide kao neprijatelje"
267 pregleda 49 komentar(a)
Vladimir Pavićević, Foto: Crnogorska
Vladimir Pavićević, Foto: Crnogorska
Ažurirano: 04.12.2017. 07:14h

U Crnoj Gori moguća je meka transformacija sistema ili meko razvlašćivanje što podrazumijeva da je promjena moguća uz učešće Demokratske partije socijalista (DPS) u tim promjenama, kazao je profesor Vladimir Pavićević, politički savjetnik predsjednika Crnogorske Dragana Purka Ivančevića.

"Mislim da je to realno jer, svidjelo se to nekome ili ne, DPS ima podšku velikog broja građana i mi to moramo priznati jednako kao i da postoji ogroman dio društva koji želi promjene po svaku cijenu”, kazao je Pavićević u razogovoru za "Vijesti".

Nekadašnji poslanik Nove stranke u parlamentu Srbije je poručio da planira da se kandiduje za predsjednika Crnogorske. Kongres te partije zakazan je za 27. januar naredne godine. Upitan da promoknetariše ko su mogući budući partneri Crnogorske a koji nisu, Pavićević je kazao da su partneri crnogorske svi akteri koji podržavaju našu koncepciju razvoja Crne Gore na temeljima ustavnog patriotizma i sve političke formacije koje su zainteresovane za početak mekog razvlašćivanja vladajućih struktura.

"Posebno očekivanje imam od mladih i onih koji su politiku zaobilazili u širokom luku. Ne moraju svi da dođu u Crnogorsku, postoje i druge političke stranke, postoje nevladine organizacije, ali je dobro da su angažovani i to dnevno i da utiču na procese. Bez aktivnog građanina koji nadzire rad političara nema građanskog društva a samim tim ni pretpostavki za razvoj savremenog društva na demokratskim načelima”, kazao je Pavićević.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, Pavićević navodi da je crnogorska politička scena dubinski podijeljena na DPS i stranke koje je podržavaju sa jedne strane, i na opozicione partije koje su integrisane u svom djelovanju zahtjevom za smjenu vlasti i idejom bojkota parlamenta.

"Preko te provalije crnogorske politike građani počinju da gledaju jedni na druge kao na neprijatelje. Produbljuju se podjele i to su teški uslovi za pojavu trećih političkih snaga i ja ću se boriti u crnogorskom političkom polju da se ovakva scena mijenja”, poručio je Pavićević.

On kaže da podijeljenost države usporava njen razvoj i živote svih nas čini lošijim.

"Jedna jaka ideja, koja može da pomogne u prevazilaženju podijeljenosti u Crnoj Gori je ideja zasnivanja Crne Gore na principima ustavnog patriotizma. To znači pridavanje posebnog značaja i vrijednosti ustava Crne Gore, potvrđivanje građanske lojalnosti i razvijanje ustavnih sentimenata. Uvjeren sam da je ustavni patriotizam budućnost države Crne Gore u kojoj će svaki naš građanin da kaže - ovo je moja držav a”, kazao je on.

Pavićević je "Vijestima” kazao i da ima srpsko državljanstvo.

"Po crnogorskom zakonu o državljanstvu imam pravo da uz crnogorsko zadržim i srpsko državljanstvo jer sam ga stekao prije 3. juna 2006”, kazao je Pavićević.

Bonus video: