Pavićević: Glavnom gradu prijeti bankrot

Ona je kazala da se još uvijek ne zna da li će u taj obračun ući neisplaćeni porezi i doprinosi, što bi taj iznos “gotovo duplo uvećao”
157 pregleda 10 komentar(a)
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.08.2016. 18:07h

Pomoćnica sekretara za finansije u Glavnom gradu po Lex specialis-u Snježana Pavićević (DEMOS), ocijenila je da Glavnom gradu prijeti bankrot, jer će zbog tužbi zaposlenih, kao i građana za eksproprijaciju biti u gubitku najmanje 70 miliona eura.

Pavićević je kazala da su nedomaćinski odnos prema resursima i bahat odnos prema zaposlenima rezultirali sa gotovo 600 tužbi koje su protiv Glavnog grada podnijeli njegovi zaposleni.

Ona je na konferenciji za medije ocijenila da su tužbe podnijeli zbog neusklađenosti između cijene rada i koeficijenata, koji su različiti u Zakonu o zaradama državnih službenika iz 2007.godine i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama državnih službenika iz 2008.godine.

“Već 2010.godine su počele isplate po tužbama zaposlenih...da bi 2016.godine dostigle vrhunac, te je gotovo 90 odsto zaposlenih tužilo Glavni grad. S obzirom da je Vijeće sudija donijelo načelni stav u korist zaposlenih, očekuje se šteta po opštinski budžet od oko 30 miliona eura”, istakla je Pavićević.

Ona je kazala da se još uvijek ne zna da li će u taj obračun ući neisplaćeni porezi i doprinosi, što bi taj iznos “gotovo duplo uvećao”.

“U ovom momentu se ne isplaćuju doprinosi, ali se redovno isplaćuju nadoknade po osnovu tužbi za neto iznose, uvećane za sudske i advokatske troškove, kao i troškove izvršenja, što za pojedine zaposlene dostiže cifru i preko 20.000 eura”, istakla je Pavićević.

Ona je ocijenila da i penzioneri, takođe, spremaju tužbe, što dodatno uvećava gubitak Glavnog grada za ovu i narednu godinu, a za koje sredstva nisu predviđena gradskim budžetom.

“ Uzimajući u obzir da je prošle godine Glavni grad po osnovu tužbi imao gubitak gotovo 40.000.000, bez realizovanih tužbi zaposlenih, a da ove godine pored tužbi zaposlenih, postoje još brojne tužbe građana vezane za ekspropisijaciju, pretpostavka je da će Glavni grad biti na gubitku najmanje 70.000.000 eura”, kazala je Pavićević.

Pavićević je istakla da su čak i zaposleni iz Direkcije za imovinu Glavnog grada, koja zastupa grad u vezi tužbi, takođe podnijeli tužbe po tom osnovu.

“ Moja obaveza je da vas obavijestim o ovome da biste imali uvid u visinu duga Glavnog grada, o kojoj trenutno nema knjigovodstvenih, niti objedinjenih podataka, a koja je potpuno realna”, kazala je Pavićević.

Posebno štetan ugovor sa Stichting Duch International Guarantees for Housing

Pavićević je ocijenila da Glavni grad kod Prve banke ima oročen depozit od 4, 3 miliona eura, iako se poslovanje uopšte ne vrši preko te banke.

Sredstva od 4,3 miliona eura, kako je kazala, služe samo za održavanje likvidnosti te banke dok se sva finasisjka dešavanja odvijaju preko Podgoričke banke.

Pavićević je kazala da je posebno štetan ugovor sa Stichting Duch International Guarantees for Housing kao zajmodavca, koji je sklopljen 2004.godine, a raskinut ove godine.

Rata za kredit je, kako je navela, iznosila 13.175 eura, a kamata na taj iznos 37.606 eura.

Bonus video: