Pavlović Danijelsonu i Langeu: Nadam se da ste pitali Stankovića šta je uradio

Pavlović je Danijelsonu i langeu rekao da je stanje sa vladavinom prava danas gore nego prije tri godine, kada je Crna Gora otvorila prva pregovaračka poglavlja
75 pregleda 19 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.07.2015. 15:56h

Možda Brisel ima strpljenja i snage da i dalje nastavlja da čeka mjerljive rezultate u sferi borbe protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala, ali građani Crne Gore tog strpljenja i te snage više nemaju, kaza je potpredsjednik PZP Koča Pavlović tokom današnjeg razgovora sa generalnim direktorom direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Kristijanom Danijelsonom i šefom jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i proširenje Dirkom Langeom Langeom.

"Nadam se da ste jutros pitali VDT Ivicu Stankovića šta je konkretno uradio tokom proteklih 9 mjeseci svoga mandata. Za vašu informaciju već dva mjeseca VDT izbjegava da meni i kolegi Medojeviću omogući uvid u dokumentaciju suda iz Njujorka o korupciji prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore. Pošto su akteri te afere Milo Đukanović i njegova sestra, nama je jasno da nam gospdin Stanković neće nikada dozvoliti da pogledamo te dokaze o korupciji crnogorskih zvaničnika, dokaze koje nam je prije pola godine poslalo američko pravosuđe. A i vama je nadam se sada jasno koliki su dometi ovog Vrhovnog tužioca i njegovog tužilaštva, kazao je Koča Pavlović.

On je dodao da je stanje sa vladavinom prava danas gore nego prije tri godine, kada je Crna Gora otvorila prva pregovaračka poglavlja.

"I to pogoršanje nije isključivi rezultat opstrukcije ovog režima, koji i dalje potpuno kontroliše i sudstvo i tužilaštvo. Dosta su tom pogoršanju pomogle neutemeljene pohvale, te režimske opstrukcije, pohvale koje su dolazile od vaše administracije. Izjave o "impresioniranosti rezultatima" i o "velikom napretku u sferi vladavine prava". Pošto narod koji ovdje živi ima i oči, i uši, i odbija da razmišlja tuđom glavom – shvatili smo da je naša velika početna nada u proces eurointegracija bila u velikoj mjeri neutemeljena, i da ukoliko želimo istinske reforme, tada moramo što prije ukloniti ovu korumpiranu i kriminalizovanu vlast. A pošto to želimo da uradimo u demokratskom procesu, potrebni su nam slobodni i fer izbori koje može organizovati samo prelazna vlada, sastavljena od svih parlamentarnih struktura, ali režim za sada odbija taj naš predlog. E zbog toga ćemo u septembru izaći iz institucija na ulicu, i sa građanima ćemo napraviti pritisak da se to ostvari", rekao je Pavlović evropskim sagovornicima.

Potpredsjednik PZP je istakao i da je stanje u medijskoj sferi veoma loše, da je gore nego tokom ratnog vremena.

"I to ne samo zbog nerasvijetljenih napada na kritičke novinare i medije. Takozvani Javni RDS tj. režimska televizija, već godinama neskriveno marginalizuje najjaču opozicionu strukturu, Demokratski Front, a PZP čiji sam potpredsjednik ta režimska televizija potpuno bojkotuje. Ilustracije radi navešću moj lični primjer, nakon mog zadnjeg gostovanja, u izbornoj noći aprila 2013, direktor i urednik te režimske televizije, koja se finansira novcem svih građana, je zabranio svim novinarima da me ubuduće pozivaju u goste i da od mene uzimaju bilo kakve izjave. Čak su i moji skupštinski nastupi u protekle dvije godine bili cenzurisani u programu RTCG. Nepotrebno je reći da je to zato što Radu Vojvodiću smetaju moji stavovi i stavovi PZP-a. Prosto rečeno, smeta mu istina koju mi iz PZP-a govorimo. A mislim da je takođe nepotrebno reći i to da je dotični direktor i urednik Vojvodić kum šefa režima Mila Đukanovića“, kazao Pavlović.

Bonus video: