Pavlović: Ispitati da li je Stanković kao sudija uzeo 150.000 eura mita

"Ako Stanković ne otkloni javno iznijete sumnje o njegovoj korumpiranosti, i ako ne rasčisti priču o navodnom mitu od 150.000 eura – Parada ponosa će preostati kao jedina veza Crne Gore sa Evropskom Unijom"
159 pregleda 0 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Koča Pavlović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.10.2014. 09:29h

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Koča Pavlović saopštio je da u svom pokušaju da sačuvaju "lažnu sliku o profesionalnom integritetu novoizabranog VDT-a, režimski mediji su "iskopali" podatak da je Ivica Stanković prije više od 10 godina bio član NVO Grupa za promjene".

"Umjesto da tzv. "nadležnim institucijama" makar naloži istragu povodom 150.000 eura, koje je sudija Stanković navodno primio kao mito prilikom suđenja za jedno ubistvo sa predumišljajem, režim pokušava da novog VDT-a "skloni" iza epohalnog novinarskog otkrića - da je sudija Stanković jedno kratko vrijeme bio član nevladine organizacije GZP!", navodi se u saopštenju Pavlovića.

On dodaje da njemu kao osnivaču Grupe za promjene/Pokreta za promjene imponuje činjenica da, čak i u režimskim medijima, članska karta GZP/PZP figuriše kao potvrda ličnog poštenja.

"Nažalost, lično poštenje i profesionalni integritet se u Crnoj Gori previše često pokazuju kao privremene kategorije. Brojni su primjeri "preletača" u režimsko jato, i sudija Stanković u tom pogledu nije nikakav izuzetak, već je dio brojne plejade onih koji su se "snašli". To crnogorska javnost dobro zna, pa me čudi kratkovidost režimskih Štula i Komrakova, koji tako diletantski pokušavaju da odbrane lik i djelo novog VDT-a".

Pavlović navodi da je svakome jasno da Stanković nije izabran za novog VDT-a zbog toga što je nekada bio član GZP, već zbog toga što je u međuvremenu postao ""uspješni" sudija u pravosuđu Vesne Medenice".

"Izbor novog VDT-a je proveden suprotno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, jer je Stanković izabran zahvaljujući glasu njegove životne partnerke, poslanice SDP-a Draginje Vuksanović (član 5 Zakona o SSI). To je formalni razlog zbog čega treba poništiti Odluku o njegovom izboru (član 12 Zakona o SSI), a procedure izbora treba iznova sprovesti. Naravno – tek nakon što se ispita informacija o tome da je, navodno, sudija Stanković makar jednom primio mito u iznosu od 150.000 eura!", navodi Pavlović.

On je podsjetio da su izbor novog VDT-a i organizovanje Parade ponosa jedine "svijetle tačke" u Izvještaju EK o napretku Crne Gore za 2014.

"Ako Stanković ne otkloni javno iznijete sumnje o njegovoj korumpiranosti, i ako ne rasčisti priču o navodnom mitu od 150.000 eura – Parada ponosa će preostati kao jedina veza Crne Gore sa Evropskom Unijom", zaključio je Pavlović.

Bonus video: