Pažin o dijalogu sa MCP: Pravni poredak Crne Gore je crvena linija

On je kazao da je tokom posjete SAD ponovio spremnost Vlade da u otvorenom i argumentovanom dijalogu razgovara sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) o svim pitanjima koja su od značaja za međusobne odnose između države i crkve
5700 pregleda 58 komentar(a)
Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Pažin, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.03.2020. 14:07h

Dijalog crnogorske Vlade i Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), koji će naredne sedmice biti nastavljen na ekspertskom nivou, biće usredsređen na članove Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji se odnose na imovinsko-pravna pitanja, rekao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Pažin, koji ove sedmice boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kazao je da u Americi postoji visok stepen razumevanja za potrebu Crne Gore da ima jedan takav moderan zakon.

On je u intervjuu za Glas Amerike ocijenio da je njegova posjeta Vašingtonu bila veoma uspješna i korisna navodeći da je čuo riječi ohrabrenja, podrške i razumijevanja za demokratske potrebe razvoja Crne Gore.

"Od svojih sagovornica i sagovornika sam dobio uvjeravanja da postoji spremnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao partnera, prijatelja i saveznika u okviru NATO alijanse da istrajno podržava Crnu Goru na njenom evroatlantskom putu i to je nešto što je zaista ohrabrujuće za nas", rekao je Pažin.

On je kazao da je tokom posjete SAD ponovio spremnost Vlade da u otvorenom i argumentovanom dijalogu razgovara sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) o svim pitanjima koja su od značaja za međusobne odnose između države i crkve.

Pažin je naveo da vjeruje da takav argumentovani dijalog može dovesti do obostrano prihvatljivog rješenja, posebno ukoliko postoji dobra volja na obje strane.

On je rekao da je siguran da ekspertski nivo razgovora podrazumijeva fokusirano bavljenje pravnom problematikom, ostavljajući politiku po strani.

"Vjerujem da se uvažavanjem argumenata protivne strane, spremnošću da se tolerancijom i stpljenjem može doći do rješenja koje će relaksirati postojeću situaciju i koja će nas usmjeriti na neke druge, takođe važne, teme u Crnoj Gori", ocijenio je Pažin.

On je kazao da je tokom posjete SAD prije svega, imao priliku da se uvjeri u visok stepen razumijevanja visokih američkih zvaničnika u odnosu na potrebu Crne Gore da ima jedan savremen, moderan i liberalan zakon.

"Koji sa visokim garancijama poštovanja međunarodnih pravnih standarda obezbjeđuje svakom građaninu Crne Gore, bez obzira na vjeru i naciju, da uživa pravo na slobodu vjeroispovijesti. To je ono što je fundamentum", rekao je Pažin.

On je naveo da ga ta vrsta razumijevanja ohrabruje da, u suštini, osim nekoliko pitanja, u tom Zakonu sve je savršeno jasno.

On smatra da je to jasno i predstavnicima Mitropolije.

"Ja ne bih komentarisao njihov stav vezano za moju posjetu. Želim sa uvažavanjem da se odnosim prema sagovornicima. Vjerujem da ovaj dijalog može da dovede do rješenja koje je obostrano prihvatljivo, koje podrazumijeva uvažavanje argumenata obje strane, ali isto tako i uvažavanja pravnog poretka Crne Gore", kazao je Pažin.

Na pitanje da li vlada u dijalogu ima crvene linije odnosno da li ima pitanja o kojima nema pregovora, Pažin je odgovorio da su to određenja zapisana u Ustavu Crne Gore.

"Dakle, pravni poredak Crne Gore je crvena linija, ona ne smije da bude pređena", poručio je Pažin.

On je rekao da je takođe crvena linija potreba da svi građani bez obzira na nacionalnost ili vjeru budu na jednako pravan način tretirani.

"Da ne bude niti privilegovanih niti diskriminisanih u čitavom tom odnosu između države i vjerskih zajednica i to je ono na čemu ćemo mi insistirati, ali zaista vrlo otvoreni da čujemo argumente druge strane i da imamo stav uvažavanja prema argumentima druge strane", kazao je Pažin.

On je komentarišući izvještaj američke nevladine organizacije Fridom haus, rekao da Vlada pažljivo i odgovorno analizira i čita izvještaje eminentnih nevladinih organizacija.

"Žao mi je što nijesmo bili u prilici da i mi iznesemo svoje viđenje nekih od pitanja koja se tretiraju u ovom izvještaju. Naše bi viđenje bilo nešto drugačije, ali poštujemo stavove koji su izneseni od strane Fridom hausa", kazao je Pažin.

On je takođe rekao da mu je blizak jedan dio konstatacija iz izvještaja, poput konstatacije o potrebi Crne Gore da ima dobar institucionalni odgovor na pitanje ugrožavanja državne imovine.

"Vjerujem da će Vlada, koja inače, neovisno o ovom izvještaju, već radi na tome, brzo imati adekvatan odgovor na tu vrstu izazova", kazao je Pažin.

Bonus video: