Pejanović Đurišić kandidat DPS-a na predsjedničkim izborima?

Đukanoviću previše rizično da Marković ostane premijer, a Pejanović Đurišić bude predsjednik
291 pregleda 82 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.01.2018. 19:01h

Izvjesno je da nijedna partija ili koalicija neće objaviti ime svog predsjedničkog kandidata prije završetka izbora u Beranama i Ulcinju, 4. februara, dok u međuvremenu virkaju u dvorišta političke konkurencije.

Iako je skoro sigurno da se opozicija ne može dogovoriti o zajedničkm kandidatu, u DPS-u kažu da, zasada, čekaju da vide kako će se stvari odvijati na suprotnom polu. U vladajućoj partiji vagaju između predsjednika stranke Mila Đukanovića i bivše predsjedice te partije, ambasadorke i ministarke odbrane Milice Pejanović Đurišić koja u neformalnim kontaktima negira mogućnost kandidature.

Da priča nije svedena na Đukanovića, prethodne sedmice indirektno je saopštio premijer Duško Marković, navodeći da će kandidat DPS “ko god bio po imenu i prezimenu, sigurno ubjedljivo pobijediti”.

Sagovornik “Vijesti” iz vrha DPS-a je rekao da je “vrlo moguće” da Pejanović Đurišić bude kandidat na izborima 15. aprila.

“(Aleksa) Bečić ima bolje šanse protiv nje nego protiv Đukanovića. Đukanović bi pobijedio u prvom krugu. Za ostale koji se pominju nisam siguran”, kazao je taj izvor.

Kao glavni nedostatak Pejanović-Đurišić sagovornici iz DPS-a navode procjene da je ne bi podržao dio njihovih birača, bez obzira što bi mogla da računa na dio opozicionih glasova, prvenstveno iz SDP-a i pokreta URA.

Slična situacija je, podsjećaju, bila i sa Filipom Vujanovićem kada su procjene govorile da će dio glasova iz DPS-a koji izgubi moći da nadokandi iz opozicionog biračkog tijela.

Kredibilni opozicioni sagovornici uglavnom su uvjereni da će se Đukanović kandidovati bez obzira što je, kako navode dvojica od njih, dobio poruku dijela američke administracije da to ne treba da radi.

“Moguće je da Đukanović odlaže objavu kandidature upravo kako bi smanjio vrijeme neke akcije spolja”, naveo je jedan sagovornik.

Za Đukanovića je, kako objašnjava taj sagovornik, “previše rizično” da Marković ostane premijer, a Pejanović Đurišić pobijedi na predsjedničkim izborima.

Na drugoj strani, kandidatura lidera Demokrata Alekse Bečića je praktično izvjesna, ali je sebe doveo u prilično nezahvlanu poziciji - da bude glavni okrivljeni što opozicija ili njen dio koji sebe naziva građanskim nema zajedničkog kandidata.

Bečić je počeo dogovore sa Dritanom Abazovićem iza leđa ostatka građanske opozicije upravo da bi, kako se tumači, smanjio štetu u slučaju napada da je kriv što opozicija nema zajedničkog kandidata ili da bi proglasio URA krivom u slučaju poraza.

Informacije o tome ko je inicirao dvojne pregovore su oprečne, ali su oni u svakom slučaju odmakli daleko. Tako je, kako navode izvori “Vijesti”, Bečić ponudio 30 odsto mjesta Abazoviću na zajedičkim listama za lokalne izbore u 12 gradova pri čemu URA treba da ga podrži na predsjedničkim izborima.

Abazoviću vjerovatno odgovara da se “ne troši” na predsjedničkim izborima i da ispregovara koalicioni nastup na lokalnim izborima u 12 opština čime bi obezbijedio postojanje u opštinama gdje URA ima slabe odbore. S druge strane i u samoj URA dio funkcionera se boji da ih Demokrate tako ne “usisaju” kao, kako je kazao jedan od njih, Nova srpska demokratija Pokret za promjene.

Taj dvojni pakt doveo je ostale prvake građanske opozicije u situaciju da planiraju kako zaštiti sopstveno biračko tijelo, iako su Ranko Krivokapić, Miodrag Lekić i Vladimir Joković zagovarali jedinstven nastup pet stranaka na predsjedničkim ii lokalnim izborima.

SDP još vaga između Krivokapića i Vuksanović

Izvori iz SDP-a navode da će ta partija vjerovatno imati svog kandidata na izborima, Krivokapića ili eventualno poslanicu Draginju Vuksanović.

Koalicija SDP-Demos u Beranama je odgovor na pregovore URA i Demokrata, ali mogla bi biti i proba za zajednički nastup na predsjedničkim i lokalnim izborima.

DF se odavno založio za zajedničkog kandidata opozicije, nestranačku ličnost, ali je ta opcija problematična od prvog momenta kada je upučena sa jednog od gostovanja lidera DF u Rusiji. Visoki funkcioner DF-a negirao je mogućnost da taj savez promijeni mišljenje i kandiduje nekog iz stranačke postavke.

To bi mogli pravdati činjenicom da većina stranaka ima svoje predstavnike. Odbacio je mogućnost da ispred sebe izbace univerzitetskog profesora Vlada Božovića , ali je veoma pozitivno govorio o Andriji Jovićeviću.

Bonus video: