Pejanović Đurišić: Kvalitetna zdravstvena zaštita bezbjednosnim snagama

Ministar zdravlja Budimir Šegrt rekao je da Centar bezbjednosnih snaga u tehnološkom smislu institucija koja ima veliki potencijal
4 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 05.10.2016. 13:25h

Kvalitetna zdravstvena zaštita element je na kojem je neophodno raditi, a izgradnjom Centra bezbjednosnih snaga obezbijeđena je specifična zdravstvena zaštita Vojske i policije, ocijenila je ministarka odbrane, Milica Pejanović-Đurišić.

Ona je obišla danas Centar bezbjednosnih snaga, povodom primjene elektronske medicine u zdravstvenim jedinicama Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Prema riječima Pejanović-Đurišić, prioritet Ministarstva odbrane (MO) i Vojske u prethodnom vremenu bio je vezan za obaveze iz procesa evroatlantskih integracija.

"Međutim, to ne znači da u MO sve vrijeme nismo razmišljali kako da unaprijedimio infrastrukturu, odnosno ukupan standard pripadnika Vojske", navela je Pejanović-Đurišić.

Kako je navela, kvalitetna zdravstvena zaštita predstavlja element na kojem je bilo neophodno raditi.

"Zato smo došli na ideju da osmislimo nešto što će omogućiti da ta zdravstvena zaštita bude na željenom nivou. Radeći na tom projektu našli smo na razumijevanje pripadnika i kolega iz MUP-a koji se susreću sa istim izazovima", kazala je Pejanović-Đurišić.

Kako je kazala, obezbijeđena je specifična zdravstvena zaštita Vojske i policije.

"Donekle smo rasteretili javni sitem zdravstva kada je u pitanju primarna zaštita. Vjerujem da će naši pripadnici biti sada u tom dijelu mnogo kvalitetnije praćeni, da će to za svakog od njih biti pojedinačni benefit, ali i za sistem takođe", poručila je Pejanović-Đurišić.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt rekao je da Centar bezbjednosnih snaga u tehnološkom smislu institucija koja ima veliki potencijal.

"Kapaciteti odgovaraju potrebama pripadnika i ono što je najglavnije prepoznat je koncept i ima razloga za postojanje. Treba još ulaganja, ali ovo može da služi za ponos, kako njima, tako i Ministarstvu zdravlja, tako i javnom zdravstvenom sistemu", poručio je Šegrt.

Sekretar MUP-a Dragan Pejanović ocijenio je da je izgradnja Centra sjajan projekat koji će doprinijeti objedinjavanju resursa i povećanju kvaliteta i efikasnosti pružanja zdravstvene zaštite pripadnika Vojske Crne Gore, MUP-a, Uprave policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost i Policijske akademije.

Na današnjem sastanku, kako je rekao, dogovorena je dinamika daljih aktivnosti.

"Vjerujem da će se uskoro formirati timovi MO i MUP-a koji će nastaviti realizaciju projekta, pripremu kvalitetnog materijala za Vladu sa dinamikom daljih aktivnosti u cilju finalizacije ovog sjajnog objekta koji će dati benefite pripadnicima ovih organa sa stanovišta zdravstvene zaštite i kvalitetnog odgovora na nove izazove i prijetnje", kazao je Pejanović.

Pejanović-Đurišić, Šegrt i Pejanović prisustvovali su sastanku sa načelnicima zdravstvenih organizacionih cjelina Vojske i MUP-a, nakon čega su obišli kabinete za oftalmologiju, otorinolaringologiju, stomatologiju, laboratoriju i ordinaciju opšte prakse.

Bonus video: