Pejanović Đurišić: Nema dinamičnijeg razvoja bez visokog nivoa bezbjednosti

„Iskustvo drugih zemalja nam pokazuje da bismo ulaskom u NATO postigli veću zainteresovanost investitora za Crnu Goru“
0 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2014. 21:02h

NATO je najbolja garancija teritorijalnog i bezbjednosnog integriteta svake države članice, a bez dostizanja visokog nivoa sigurnosti i bezbjednosti nema ni dinamičnog razvoja, poručila je članica Glavnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Milica Pejanović Đurišić.

„Iskustvo drugih zemalja nam pokazuje da bismo ulaskom u NATO postigli veću zainteresovanost investitora za Crnu Goru“, kazala je Pejanović Đurišić na sastanku Opštinskog odbora DPS Cetinje u proširenom sastavu, održanom večeras na Cetinju.

Sastanak je, kako je saopšteno iz DPS-a, organizovan u okviru akcionog plana kampanje o pristupanju Crne Gore NATO savezu koji je, u skladu sa odlukom Glavnog odbora, napravilo Predsjedništvo DPS.

Pejanović Đurišić je saopštila da bez dostizanja visokog nivoa sigurnosti i bezbjednosti nema ni dinamičnog razvoja, kao i da je to jedan od najvažnijih preduslova napretka. „Danas smo prva država u redu koje čekaju poziv da postanu članica ove alijanse“.

Na sastanku sa cetinjskim OO DPS razgovarano je o svim aspektima priključenja Crne Gore NATO savezu i posebno je naglašena potreba detaljnog i objektivnog informisanja svih građana o tom procesu, kao i pružanja argumentovanih odgovora na svako pitanje.

Na sastanku je istaknuto da je članstvo u NATO jedan od ključnih političkih priroriteta države, definisan i u Deklaraciji o nezavinosti, usvojenoj trećeg juna 2006. godine u Skupštini Crne Gore i da je to interes svih građana, a ne bilo koje političke partije pojedinačno.

“U razgovoru je naglašeno da je NATO najbolja garancija teritorijalnog i bezbjednosnog integriteta svake države članice, te da čini najisplativiji odbrambeni sistem za države kakva je Crna Gora“, kaže se u saopštenju DPS-a.

Kako se navodi, Crna Gora je, na izazovnom putu ispunjavanja zahtjeva i dostizanju NATO standarda prošla sve faze, postigla značajne rezultate u oblastima jačanja institucija, vladavine prava i u reformama službi bezbjednosti, ali se i dalje mora predano raditi na podizanju podrške građana tom procesu.

Bonus video: