Pejanović-Đurišić: Vojno smo spemni za NATO

Panelisti su podsjetili na razloge osnivanja Partnerstva za mir, odnosno potrebu stabilizacije evropske teritorije
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2014. 19:13h

Ministarka odbrane Milica Pejanović- Đurišić izjavila je da ne vidi ni jednu državu članicu NATO, koja ima razlog zašto Crna Gora ne bi bila članica alijanse, uz naglasak da je Crna Gora vojno spremna da pristupi savezu.

Govoreći na panelu Dvadeseta godišnjica Partnerstva za mir 2BS Foruma u Budvi, čliji je moderator bio glavni urednik Vijesti Mihailo Jovović, ministarka je naglasila da je upravo za NATO alijansu jako važno da ima pravi odgovor, kada je u pitanju proširenje.

„Upravo ove sedmice smo u okviru NATO Procesa planiranja i revizije imaliviše nego ocjenu postignutog u prethodnoj godini. To samo po sebi govori , da kada je u pitanju taj vojni sadržaj, da tako kažem, kompletnog postupka pristupanja NATO–u , mi smo spremni.

Ne postoji ni jedan razlog zašto se ne bi nadali, upravo činjenici da i naše partnerske zemlje prepoznaju da je Crna Gopra u pogledu onoga što su operativne sposobnosti, spremna da podnijeli odgovornost i rizike koje donsii članstvo. Nas u junu čekaju ministarski sastanci na NATO nivou, razmatraće se ono što su posebno pravljeni izvještaju u pogledu napretka četiri zemlje aspiranate. Očekujem da taj izvještaja , kada je Crna Gora u pitanje, bude vrlo pozitivan“, kazala je Pejanović Đurišić.

Prema njenim rijčima ostaje na NATO alijansi i članovima saveza, da procijene, šta je sljedeći korak u poglede politike proširenje.

„ To je svakako nešto što predstavlja izazov u pogledu organizovanja samita u trenutku kada su se pojavili konkretni bezbjednosni izazovi u Evropi. Takođe mislim, da je upravo za NATO alijansu jako važno da ima pravi odgovor, kada je u pitanju proširenje, jer to je tema na kojoj NATO alijansa može da uradi ono što je u ovom trenutku neophodno, kada je prilagođavanje njenog sadržaja aktulenim izazovima u pitanju.

Dakle, da kada malo pogledate kako se istorijski razvojao taj proces evroatlanske integracije i partnerstva, onda vidite da je uvijek bio vrlo fleksibilan i da je prelazio iz jednog stanja u drugo, u zavisnosti od toga šta su bili aktuleni izazovi. Danas se nalazimo u trenutku, jednog objektivno, vrlo ozbiljnog izazova.

Prvi put poslije završetka haldnog rata u Evropi i pada „gvozdene zavjese“, imamo, htjeli to da priznamo ili ne , neku vrste agresije. Treba na pravi način odgovoriti na tu situaciju. Naravno ne mislim da je pravi način upotreba sile, ali pravi način je da nađemo metod za razgovor o tome , kako sačuvati suverenost svake od evropskih država u ovom vremenu“, kazala je pejanović Đurišić.

Ona je naglasila da ne misli da Crna Gora ima sukob sa Rusijom.

„Imamo situaciju u kojoj je Crna Gora pokazala da je odlučna da implementira ono što je naša inostrana politika. Iz tog razloga vjerujemo da je potpuno u skladu sa nešom strateškom orjentacijom da dijelimo vrijendosti EU i NATO saveza, i da doprinosimo svojim snagama, kako bio naprvili sredinu u kojoj će biti svi problemi biti riješeni na dioplomatski i miran način. Nema nikoga ko bi mogao da kaže da mi podržavamo bilo kakvu vrstu agresije od bilo koje strane i kome god da je ona upućena, kazala je ona

Direktor Europa Analityca iz Holandije Džulijan Lindli-Frenč naveo je da je ključni proizvod NATO mogućnost da se zajednički djeluje, kroz vojni aspekt, što kako je kazao ne bi bilo moguće bez partnerstva za mir.

„Moramo da budemo zajedno kada prijeti opasnost i da djelujemo zajedno , jer alijansa može da „olabavi“. Partnerstvo za mir ostvarilo je osnovne ciljeve. To su stabilizovanje evropske teritorije i njenog susjedstva, uspostavljanje odnosa između proširenja i uključivanja u različite aktivnosti što je osnovna ideja", rekao je Lindli-Frenč.

Ambasador Letonije u Mađarskoj Imants Viesturs Liedžes izjavio je da je PzP za njegovu zemlju bio kamen temeljac koji ih je odveo naprijed.

„Mi smo počeli od nule i najbolji savjete koji smo dobili je da se fukusiramo na malu i profesionalnu vojsku od 5000 ljudi, a do tada smo imali sistem regrutacije“, kazao je on.

Zamjenik šefa Biroa za nacionalnu bezbjednost Poljske Zbignjev Vlosovič naglasio je da se u njegovoj zemlji mišljenje o NATO-u nije promijenilo već 25 godina, te da je usvajanje procedura dovelo do stvaranja novih snaga.

„Ljudi sada uživaju jer su u pravco vrijeme donijeli pravu odluku. To je bio najznačajjniji događaj u novijoj istoriji Poljske Od prvog dana , pa do danas imali smo politički konsenzus o članstvu u NATO.Ne dešava se sve preko noći. Nijesmo mogli sami da to ostvarimo, zato je partnerttvo još značajnije. NATO nam je bukvano dao sredstva", rekao je Vlosovič.

Galerija

Bonus video: