Pejović: Njemačka podržava Crnu Goru na putu evropskih integracija

Poslanici Bundestaga Peter Bajer, Hans Joakim Falenski i Oliver Lukšić, su ocijenili da Crna Gora dobro napreduje na putu evropskih integracija
9 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Luka Zeković
Aleksandar Pejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.10.2012. 17:49h

Crna Gora dobro napreduje na putu evropskih integracija a u tom procesu Njemačka je snažno podržava, poručio je glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović, nakon dvodnevne posjete toj državi.

"Dobili smo sa svih zvaničnih adresa u Berlinu čestitke za dobar napredak ostvaren na evropskom putu u ovoj godini. U razgovoru sa zvaničnicima i predstavnicima Bundestaga, Kancelarijata i Ministarstva vanjskih poslova, ponovljena je podrška Njemačke evropskoj perspektivi Crne Gore", piše u saopštenju Pejovića dostavljenom agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, poslanici Bundestaga Peter Bajer, Hans Joakim Falenski i Oliver Lukšić, su ocijenili da Crna Gora dobro napreduje na putu evropskih integracija i istakli da u tom procesu uživa podršku Njemačke.

"Šef Departmana 212 u Kancelarijatu, Kristof Israng, je posebno pozdravio pozitivnu ulogu koju Crna Gora ima u regionu i istakao otvorenost njemačke Vlade za intenzivniju saradnju u procesu integracije u poljima koje ocijenimo korisnim", naveo je Pejović.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Emili Haber je, prema riječima Pejovića, zdovoljna dobrim odnosima i dinamičnom bilateralnom saradnjom dvije države.

"Posebno je naglasila da će Njemačka nastaviti da prati napredak koji Crna Gora ostvaruje i pruža podršku gdje god postoji prostor i identifikovana potreba za intenzivnijom saradnjom", kazao je Pejović.

On je najavio da su dogovorili upućivanje stručnjaka i eksperata iz njemačkog MVP-a, "koji će svojim znanjem i iskustvom pružiti značajan doprinos u radu crnogorskog pregovaračkog tima".

"Dakle, prenijeta je jedna snažna podrška Njemačke svim našim naporima i ponuđena konkretna pomoć za dalje korake u procesu pristupanja", zaključio je Pejović.

Bonus video: