Pejović: Očekuje se privremeno zatvaranje tri poglavlja

Pejović je istakao da je od prošlogodišnjeg pododbora ostvaren značajan napredak u oblastima obrazovanja, nauke, kulture, informatičkog društva i medija, slobode kretanja radnika, socijalne politike i zapošljavanj
84 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.07.2016. 14:57h

Nacionalni koordinator za Evropsku uniju (EU), Aleksanadar Andrija Pejović, kazao je da očekuje da će Crna Gora u narednom periodu osim poglavlja 25 i 26, privremeno zatvoriti i poglavlje deset – Informatičko društvo i mediji. U Podgorici je u srijedu i danas održan šesti sastanak Pododbora za inovacije, ljudske resurse, informatičko društvo i socijalnu politiku. Sastanak su, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih intergacija (MVPEI), otvorili Pejović i zamjenik šefa jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji Evropske komisije (EK) za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Tomas Haglajtner. Navodi se da je na sastanku razmotren razvoj ljudskih resursa, reforma douniverzitetskog i visokog obrazovanja, politika obrazovanja, iskustva i planovi u dijelu programa Erasmus plus, platforma Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku, zatim obrazovanje i proces desegregacije pripadnika romske populacije, kulturna saradnja i politika mladih. „Diskutovalo se o socijalnoj saradnji i dijalogu, politici zapošljavanja, socijalnoj zaštiti i inkluziji, jednakosti među polovima u kontekstu zapošljavanja i socijalne politike i kretanju radnika. Razmotrene su teme iz oblasti istraživačke i inovacione politike i informatičkog društva i medija“, kazali su iz MVPEI. Na sastanku su, kako se navodi, učestvovali predstavnici MVPEI, ministarstava prosvjete, nauke, kulture, rada i socijalnog staranja, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva za informatičko društvo i telekomunikacije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za mlade i sport, Agencije za elektronske medije i poštansku djelatnost, Agencije za elektronske medije, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

„Predstavnici crnogorskih institucija predstavili su napredak ostvaren u ovim oblastima od prethodnog sastanka koji je održan 9. novembra prošle godine. U svim oblastima, akcenat je bio na daljem usklađivanju domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima, njegovom sprovođenju, kao i na postojećim administrativnim kapacitetima“, saopšteno je iz MVPEI. Pejović je istakao da je od prošlogodišnjeg pododbora ostvaren značajan napredak u oblastima obrazovanja, nauke, kulture, informatičkog društva i medija, slobode kretanja radnika, socijalne politike i zapošljavanja. On je poručio da je ovaj sastanak dobra prilika da se kolegama iz EK predstave ostvareni pomaci i zajedno razmotre dalji planovi i obaveze u navedenim oblastima. „On je podsjetio da je tokom prethodnog perioda, u oblasti obrazovanja usvojena Strategija ranog i predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Crnoj Gori 2016-2020, dok su u oblasti kulture donijeti Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2016. i Program razvoja kulture 2016-2020“, kaže se u saopštenju. Pejović je, kako se navodi, podsjetio da su na polju slobode kretanja radnika donijeti i stupili na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strancima i Zakon o zdravstvenom osiguranju kojim je prepoznata evropska kartica zdravstvenog osiguranja. „Značajni pomaci su napravljeni i u oblasti socijalne politike i zapošljavanja gdje su usvojeni Nacionalna strategija zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa 2016-2020, Strategija za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020 i Zakon o zdravstvenoj zaštiti“, rekao je Pejović On je dodao da je na polju informatičkog društva i medija utvrđen Nacrt Strategije razvoja informacionog društva do 2020. „Glavni pregovarač je iznio očekivanje da će, na temelju dobrih rezultata, Crna Gora u narednom periodu biti u prilici da, osim poglavlja 25 i 26, privremeno zatvori i 10. poglavlje – Informatičko društvo i mediji“, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je Pejović istakao da osim unutrašnje spremnosti za dalje otvaranje i privremeno zatvaranje pojedinih poglavlja, Crna Gora ima i jasnu podršku EU i država članica koja je potvrđena i na Samitu u Parizu. Haglajtner je rekao da su pitanja o kojima je razgovarano na današnjem pododboru važna za budućnost Crne Gore i njene omladine. „Na primjer, unapređenje kvaliteta obrazovanja, kao sredstva za povećanje zaposlenosti, istaknuto je kao jedan od prioriteta na ovonedjeljnom Samitu u Parizu“, istakao je Haglajtner. Saopšteno je da su predstavnici EK konstatovali da je Crna Gora u periodu između dva sastanka napredovala u prenošenju pravne tekovine EU u crnogorsko zakonodavstvo, te da u narednom periodu fokus treba da bude na njegovom kvalitetnom sprovođenju.

Bonus video: