Pejović: U pregovorima sa EU moramo štititi državne interese

Na nama je da kroz pregovaračke vještine na zahtjeve EU odgovorimo na što bolji način, kazao je Pejović
142 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2012. 09:01h

Znanje i vještina i to će biti jedini kriterijum na osnovu koga će se birati eksperti u pregovorima sa EU, nezavisno od njihove političke, etničke ili vjerske pripadnosti, kaže Aleksandar-Andrija Pejović, glavni pregovarač sa EU.

Iako na samom početku procesa, vjeruje da će u Crnoj Gori biti ostvaren konsenzus među političkim partijama o evropskoj integraciji države i biti na djelu i po pitanju pregovaračkih struktura i donošenja odluka u okviru procesa.

„Proces pregovora nije samo kopiranje propisa i ne odvija se jedino u kancelarijama ministarstava“, odgovara na pitanje u kojoj mjeri Crna Gora uopšte može da pregovara sa EU, posebno kada mnogi vide taj proces kao isključivo ispunjavanje uslova.

„Pregovori podrazumijevaju mnogo više od samog zakonodavstva. Upravo je u tome je njihova vrijednost. Kroz pregovaračke pozicije štitimo svoje nacionalne interese, tražimo prelazna razdoblja za oblasti u kojima nijesmo spremni ili čak i izuzeća od primjene. Tokom procesa bićemo više puta suočeni s raznim zahtjevima iz Evropske unije. Na nama je da kroz pregovaračke vještine na njih odgovorimo na što bolji način i tako obezbijedimo nesmetano odvijanje procesa. Na neki način, ne vode se samo pregovori, nego se koordinira cio tok promjena u zemlji kako bi se uspješno odgovorilo izazovima članstva“, kaže Pejović.

Koji su najveći izazovi sa kojima ćete se lično suočiti na početku pregovaračkog procesa?

Prije svega, treba imati na umu da se radi o izuzetno dugačkom, kompleksnom i dinamičnom procesu. Pregovori koje zemlja vodi sa Evropskom unijom su sami po sebi najveći izazov, odnosno način na koji moramo strateški sagledati sve vremenske segmente, vanjske i unutrašnje faktore i potrebne kapacitete kako bismo bili sigurni da ćemo proces uspješno dovesti do kraja. Zato je od samog početka naš pristup zasnovan na konsultacijama, koordinaciji i viziji. Morali smo imati na umu ne samo ono što treba odmah uspostaviti kako bismo započeli pregovore, nego i sliku o tome kako bi Crna Gora trebalo da izgleda u sredini procesa pregovora, pred ulazak u EU i kao članica Unije. Samo sa jednim takvim pristupom je moguće odgovorno pristupiti pregovaranju.

Proces je dvosmjeran, ne radimo samo mi na njemu, nego i on izgrađuje nas

Da li Crna Gora ima dovoljno kapaciteta da u pregovaračkoj strukturi budu zastupljeni ljudi koji imaju neophodna znanja i vještine od značaja za proces?

Crna Gora u ovoj fazi ima tražene kapacitete, kako u organima državne uprave, koji su uspješno iznijeli dosadašnji proces reformi, tako i u civilnom društvu, koje je pokazalo izuzetnu spremnost da bude uključeno u pregovore. Kako proces bude tekao i novi izazovi budu iziskivali dodatna znanja i vještine, na vrijeme ćemo raditi kako bismo izgradili ekspertizu i pripremili kadar. Proces je dvosmjeran, ne radimo samo mi na njemu, nego i on izgrađuje nas. To je pokazalo dosadašnje iskustvo u proširenjima, a posebno je bilo vidljivo u manjim zemljama, gdje su upravo pregovori doprinijeli izgradnji kapaciteta u mnogim oblastima.

Na koji način planirate da pregovarački proces držite bez uplitanja dnevne politike? Kako ćete izbjeći politički uticaj na pregovarački proces, a posebno kadrovska pitanja u pregovaračkoj strukturi?

U odnosu na kadrovska pitanja, vodićemo se principom potrebnih znanja i vještina i to će biti jedini kriterijum na osnovu koga će se birati eksperti nezavisno od njihove političke, etničke, vjerske pripadnosti ili od toga da li su dio državne uprave, odnosno civilnog društva. Proces je sam po sebi veoma tehničke prirode. U takvom se procesu dobro mogu osjećati i ostati jedino oni koji mogu dati doprinos.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: