Perović: Predlog za razrješenje Jokića neuredan, ne pomaže ni gatanje

"Prije svega, propratni dopis potpisuje 13, a Predlog 18 odbornika, a potpise ne prati puno ime i prezime potpisnika, što znači da se ne može izvršiti identifikacija da li su svi potpisani odbornici u SO Kotor, ili nisu", ističe ona
3516 pregleda 4 komentar(a)
Dragica Perović, Foto: Luka Zeković
Dragica Perović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.03.2019. 14:21h

Predsjednica SO Kotor Dragica Perović (DSS) zatražila je od podnosilaca inicijative za razrješenje predsjednika opštine Vladimira Jokića (Demokrate) da otklone nedostatke Predloga za njegovo razrješenje.

Ona se tim povodom obratila Opštinskom odboru Socijaldemokratske partije u tom gradu.

"S obzirom da ste mi dana 25.03. 2019 godine, pod Brojem: 11-3927/19, u ime Vašeg Kluba odbornika, sa supotpisnicima opozicionih Klubova odbornika u SO Kotor (Klub DPS, SD i HGI-a), podnijeli pisani podnesak Predloga za razrješenje Predsjednika Opštine Kotor, u skladu sa ovlašćenjima iz čl. 59 i 60, stav 1 i 2 Zakona o upravnom postupku („Sl. List Crne Gore“, broj 56/14, 20/15, 40/16, i 37/17), pozivam Vas, da u roku od 5 (pet) dana, od dana prijema ovog dopisa, Vaš Predlog za razrješenje Predsjednika Opštine Kotor, g-dina Vladimira Jokića, uredite", navodi se u odgovoru Perovićeve, koja dodaje:

"Formalno pravno, Vaš podnesak, po kvantitetu potpisnika Predloga za razrješenje Predsjednika Opštine Kotor, možda bi i mogao da se smatra da je u skladu sa normativima koji regulišu numerički podatak od 1/3, odnosno 11 (jedanaest) odbornika za podnošenje Predloga o razrješenju. I samo to! Međutim, sve ostalo je neuredno što se vizuelno odmah uočava na prvi pogled na tekst podneska", navodi Perovićeva.

Prije svega, ističe, propratni dopis potpisuje 13, a Predlog 18 odbornika, a potpise ne prati puno ime i prezime potpisnika, što, kako dodaje, znači da se ne može izvršiti identifikacija da li su svi potpisani odbornici u SO Kotor, ili nisu.

"I pored najbolje volje, ni nikakvo gatanje mi ne može pomoći u tom dijelu, pa shodno tome potrebno je da, prije svega, zbog toga isti uredite, a na šta sam bila u obavezi da Vam ukažem, viza vi citiranih članova zakona. Ovo zato jer je u pitanju akt po kojem se treba postupati i koji će se u krajnjem naći i u arhivi SO Kotor", navodi ona.

Neprihvatljive su, ističe, i evidentne prepravke rednih brojeva koji se nalaze ispred potpisnika, što ga, dodaje ona, dodatno čini neurednim.

Elementarno je, napominje, bilo da sve što su naveli kao razloge za Jokićevo razrješenje i dokumentuju.

"To je što se tiče forme i urednosti podneska. A, pravno pozivam Vas da se u konačnom opredijelite koji član Zakona o lokalnoj samoupravi („Sl. List Crne Gore“, broj 2/18), čini osnov Vašeg Predloga za razrješenje Predsjednika Opštine Kotor? Ovo zato, jer samo jedan jedini član iz citiranog Zakona tretira problematiku razrješenja, sa imperativnim rokovima i smjernicama za dalji postupak i rad, a to je čl. 62 Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno čl. 55 Statuta Opštine Kotor, kao i čl. 136 Poslovnika Skupštine Opštine Kotor, koji dalje upućuje na egzaktnu primjenu imperativnih odredbi čl. 23, 24 i 25 Poslovnika SO Kotor. U skladu sa napred navedenim, pozivam Vas da u ostavljenom roku otklonite navedene nedostatke Predloga za razrješenje Predsjednika Opštine Kotor, što je uslovna pretpostavka za dalje procesuiranje istog", zaključuje se u odgovoru predsjednice SO Kotor.

Bonus video: