Peruničić u UDBI 30 godina

Peruničić slovi za bliskog Dušku Markoviću, a u SDB-u bio je zadužen za tajna praćenja
1355 pregleda 10 komentar(a)
Dejan Peruničić, Foto: TV Vijesti
Dejan Peruničić, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 24.07.2015. 05:33h

Vlada Crne Gore je predložila Dejana Peruničića za direktora Agencije za nacionalnu bezbijednost (ANB), pola godine nakon nikad objašnjene smjene bivšeg šefa Agencije Bora Vučinića.

U Vladinom obrazloženju navodi se da je Peruničić predložen za prvog čovjeka Agencije jer je "kroz dugogodišnji profesionalni angažman u bezbjednosnom sektoru stekao stručni i profesionalni kredibilitet visokog nivoa i da je uspješno obavljao poslove v. d. direktora ANB".

U opoziciji tvrde da se radi o pouzdanom partijskom kadru koji će obezbijediti nastavak uticaja vrha Demokratske partije socijalista (DPS) na Agenciju.

Iako je funkciju v. d. direktora ANB sedmicama obavljao mimo pravnih propisa i sa statusom penzionera, Peruničić je uspio, utisak je, da bez problema pošalje u penziju 68 službenika Agencije, od koji je dio kontroverzan. To je uradio na osnovu zakonskih izmjena, a koje su tražile članice NATO-a. Za izmjene zakona o ANB-u u dijelu penzija zasluge se pripisuju Vučiniću.

Novi direktor Agencije rođen je 1958. u Pljevljima, a u Službi državne bezbijednoti zaposlen je od 1985. godine, dvije godine nakon završenog, kako se navodi u saopštenju vlade, Pravnog fakulteta u Podgorici - smjer kriminalistika. Slovi za kadar odan bivšem šefu Agencije Dušku Markoviću.

Peruničić slovi za iskusnog operativca koji je od 1998. bio prvi čovjek za nadzor, tehniku i prisluškivanje - dijela tadašnje službe državne bezbjednosti zadužene za tajna praćenja i snimanja.

Nakon što je bivši direktor ANB-a Vladan Joković smijenio Ivana Mašulovića, Peruničić je nakratko bio postavljen za šefa podgoričkog odjeljenja Agencije. U martu prošle godine postavljen je na mjesto šefa operative iako je dugogodišnji službenik Agencije Zoran Lazović u bezbjednosnim krugovima slovio za najozbiljnijeg kandidata za tu poziciju. Iako je Peruničića tada formalno odabrala posebna komisija na čelu sa direktorom Borom Vučinićem, upućeni tvrde da je aktuelni potpredsjednik vlade odigrao važnu ulogu prilikom njegovog izbora. Nakon što je penzionisan, Peruničić je do povratka u službu radio u privatnom obezbjeđenju u kompaniji Guard Popović Security.

O Peruničićevom imenovanju treba da se izjasni skupštinski Odbor za bezbjednost čije mišljenje nije obavezujuće za vladu. Novi direktor Agencije već se susreo sa članovima odbora tokom predstavljanja izvještaja ANB za prošlu godinu. Iako se radi o iskusnom operativcu, sagovornici “Vijesti” navode da je Peruničić na članove tog skupštinskog tijela ostavio blijed utisak.

“Đukanovićev kadar koji se dokazao pri raskolu u DPS-u”

Član Odbora za bezbjednost Predrag Bulatović smatra da je imenovanjem novog šefa Agencije, vrh DPS-a nastavio sa jačanjem partijske kontrole obavještajnih službi. Bulatović tvrdi da je Peruničić postavljen kao čovjek lojalan DPS-u i personalno Milu Đukanoviću. Preko novog direktora, smatra on, Đukanović i Marković nastaviće da kontrolišu obavještajni sektor.

"Očigledno da je procjena vrha DPS-a da je Peruničić, koji je čovjek iz službe i koji je penzionisan u tom resoru, za DPS i Đukanovića bio najbolje riješenje. Ipak, treba primijetiti da na čelu Agencije i Uprave policije(Slavko Stojanović) sjede ljudi koji su praktično penzionisani kadrovi što samo po sebi dosta govori", kazao je on.

Član Odbora Velizar Kaluđerović smatra da Đukanović i Marković nastavljaju da jačaju svoju poziciju u vlasti, podsjećajući da oni istovremeno pokrivaju prve dvije funkcije u vladi, DPS-u i Vijeću za nacionalnu bezbjednost. On tvrdi da je Peruničić bio privržen Đukanoviću još u vrijeme raspada DPS-a 1997.

“Govorim o vremenu kada se služba direktno umiješala u političke procese. Podsjećam na onu famoznu analizu službe oko odbora u Kolašinu kada je pisalo “da je 17 za Momira, 17 za Mila, a Rašo se koleba”. Peruničić je i tada bio jedan od visokih funkcionera službe i učesnik Kolegijuma između dva kruga predsjedničkih izbora 1997. kada je dat nalog službi da Đukanović mora po svaku cijenu da pobjedi”, kazao je Kaluđerović, podsjećajući da je Peruničić penzioner.

“Da su kojim slučajem promjene zakona o ANB-u Peruničića zatekle u Agenciji, po sili zakona bi mu morao prestati radni odnos” .

Bonus video: