Pešić: Opozicija budžet čita kako želi

Više para Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj, jer je Komunalna inspekcija sada u nadležnosti tog Sekretarijata
71 pregleda 5 komentar(a)
Nikola Pešić
Nikola Pešić
Ažurirano: 22.01.2016. 19:48h

Odbornik DPS-a u Skupštini Glavnog grada Nikola Pešić je u reagovanju na izjave odbornika DF-a Čela Ismailisufija, objavljene 21. januara u tekstu „Nova zaposlenja u izbornoj godini“, saopštio da je „potpuno očekivano što odbornici opozicionih partija koji već duže vrijeme ne rade posao za koji su im građani ukazali povjerenje u javnost istupaju sa površnim i netačnim informacijama o radu gradske uprave”.

“Zbog toga im preporučujemo da umjesto što pokušavaju da izazovu državni udar, blokiraju gradske saobraćajnice, igraju fudbal i zumbu na bulevarima, uništavaju klupe i lome semafore i slično, malo više posjećuju odborničke klupe i učestvuju u radu gradskog parlamenta, jer bi onda makar znali kakve odluke donose organi Glavnog grada”, kazao je Pešić.

Ismailisufi je saopštio da su gotovo kod svih službi, javnih ustanova i sekretarijata Glavnog grada enormno uvećane stavke za bruto zarade i doprinose u odnosu na 2015. godinu, “što ukazuje da se vladajuća garnitura priprema za izbornu krađu”.

Pešić u reagovanju navodi da, u nedostatku profesionalne i stručne argumentacije, pojedini opozicioni odbornici krajnje neodgovorno iznose niz nelogičnih i netačnih podataka na račun budžeta Glavnog grada za 2016. godinu, umjesto da svoje tvrdnje predstave i brane u parlamentu.

“Svako dobronamjeran jasno može da uoči da je budžet za 2016. godinu planiran realno i objektivno, i da očekivani veći prihodi u odnosu na 2015. godinu predstavljaju stručnu, profesionalnu i iskustvenu procjenu na bazi usvojene makroekonomske i fiskalne politike Vlade Crne Gore”, kazao je Pešić.

On je istakao da je rashodna strana budžeta urađena na jasan i transparentan način, jer su svi troškovi razloženi i u potpunosti precizirani u obrazloženju budžeta.

Uvećanje bruto zarada kod pojedinih organizacionih jedinica je, kako je istakao, u obrazloženju Odluke o budžetu jasno obrazloženo i da je rezultat osnivanja novih institucija, djelova postojećih institucija i novog Zakona o komunalnoj policiji.

“Umjesto što instruišete pristalice da lome gradski mobilijar i blokiraju ulice, mogli ste da pročitate da je došlo do razdvajanja Komunalne policije i Komunalne inspekcije na bazi Zakona o komunalnoj policiji, pa je zbog toga uslijedilo povećanje sredstava za rad Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, jer je Komunalna inspekcija sada u nadležnosti tog Sekretarijata. Zato je istovremeno smanjen iznos u Komunalnoj policiji u odnosu na prethodne godine”, navodi Pešić.

On je kazao da “opozicioni odbornici koji ne prisustvuju sjednicama parlamenta, kada je u pitanju lični interes jako dobro vode računa da uredno najave odsustvo sa sjednica kako bi automatski nezasluženo dobili odborničku naknadu za svoj (ne)rad“.

Bonus video: