Petnjica dobila beranski OIK

Za predlog je glasalo 53 poslanika, dok je 14 poslanika iz Demokratskog fronta bilo uzdržano
1 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.09.2013. 15:22h

Crnogorski poslanici usvojili su Predlog odluke o imenovanju opštinske izborne komisije (OIK) Petnjice, prema kojem će lokalne izbore u toj novoformiranog opštini organizovati OIK iz Berana, novcem iz državnog budžeta.

Za taj predlog glasalo je 53 poslanika, dok je 14 poslanika iz Demokratskog fronta (DF) bilo uzdržano.

Poslanici nisu podržali amandman Pozitivne kojim je traženo da ta partija dobije člana u OIK.

Poslanik Goran Danilović (DF) kazao je da je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović napravio „nedopustivu stvar” i raspisao izbore, a da prethodno nijesu bili omogućeni uslovi za njihovo održavanje, što je Miodrag Vuković (DPS) ocijenio kao netačno.

"Drugi organi i prije odluke Vujanovića su trebali da odrade posao iz svoje nadležnosti. Skupština je trebala da donese Odluku o izboru OIK, a SO odluku o broju odbornika koji se biraju na biračkim mjestima“, kazao je Vuković.

Danilović je prije toga Petnjičanima poručio da se ne mogu očekivati regularni izbori, ni konstituisanje vlasti u Opštini, “kad su neregularno raspisani”.

"Vujanović snosi odgovornost za novonastalu situaciju. Požurio je da vrati učinjenu uslugu time što su ga „izgurali“ da bude predsjednik“, ocijenio je on.

Poslanik Neven Gošović (SNP) kazao je da je parlament u maju, kada je proglasio novu Opštinu, propustio da donese odgovarajuće propise: “Ušlo se u izborni proces bez organa za sprovođenje izbora, odluke o načinu finansiranja izbora, broju odbornika koji će se birati, što se ni u jednoj državi vladavine prava ne bi smjelo desiti”.

On je zamjerio što je Vujanović odlučio da izbori budu održani u subotu, navodeći da to nije slučajno:

”Razlog je jedan- nemali broj građana radi na primorju, i njima treba slobodan dan od poslodavaca u subotu kako bi došli na izbore. Pod prijetnjom da će ostati bez posla mnogi se odlučuju da ne govore o tome i ne glasaju”.

Poslanik Rifat Rastoder (SDP) kazao je da se nova Opština "ni kriva ni dužna" našla u centru pažnje, zbog kako je kazao, nedovoljne međuinstitucionalne saradnje, zbog čega se kasnilo sa ispunjavanjem zakonskih obaveza.

On je kazao da se iz te situacije mora izvući nauk kako se slično ne bi ponovilo.

Bonus video: