Petnjica: DPS i BS se posvađali oko komemoracije za Srebrenicu

Komemorativnoj sjednici nisu prisustvovali odbornici lokalnog DPS-a, a predsjednik SO iz Bošnjačke stranke, Adnan Muhović, kazao je da je DPS ovim činom pokazala nepoštovanje i neuvažavanje žrtava genocida u Srebrenici
166 pregleda 214 komentar(a)
Adnan Muhović, Foto: Savo Prelević
Adnan Muhović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.07.2016. 05:40h

Komemoratvina sjednica Skupštine opštine Petnjica, povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, posvađala je koalicione partnere u toj opštini.

Komemorativnoj sjednici nisu prisustvovali odbornici lokalnog DPS-a, a predsjednik SO iz Bošnjačke stranke, Adnan Muhović, kazao je da je DPS ovim činom pokazala nepoštovanje i neuvažavanje žrtava genocida u Srebrenici.

"To nije prvi put da OO DPS-a Petnjica guši i ignoriše interese bošnjačkog naroda, ali je ovaj čin nepoštovanja srebreničkog genocida, koji su priznale sve međunarodne relevantne institucije i država Crna Gora, jasan dokaz da su im interesi naroda na zadnjem mjestu. Nego, to su jednostavno oni i to liči na njih", rekao je Muhović, prenosi Radio Petnjica.

Muhović, koji je zakazao sjednicu, kazao je da je to učinio kao politički predstavnik bošnjačkog naroda sa pozicije predsjednika Skupštine jer je osjećao potrebu da “inicira pomen žrtvama genocida u Srebrenici, najvećoj, najbolnijoj, ali ujedno i najponosnijoj bošnjačkoj rani”.

Drugi razlog, naveo je Muhović, je taj što je “Bihor doživio svoju Srebrenicu za vrijeme II svjetskog rata”.

"A područje Gornjeg Bihora, današnja opština Petnjica, je sačuvano zahvaljujući dobroj organizovanosti muslimanske milicije na čelu sa Mula Osmanom Rastoderom, jednim od naših najvećih gazija" rekao je on.

Osman Rastoder je nakon rata proglašen za ratnog zločinca i saradnika okupatora.

Šef petnjičkog DPS-a, Mehmet Adrović, rekao je da je Muhović privatizovao SO Petnjica i da odbornici te partije nisu došli na sjednicu jer tradicionalno na dan obilježavanja genocida idu na komemoraciju u Srebrenicu.

"Podršku iz sale, mi iz partije DPS-a u Petnjici, u najmanju ruku smatramo licemjernim i upravo onim što nam spočitava gospodin predsjednik Skupštine a to je nepoštovanje i neuvažavanje žrtava genocida u Srebrenici. Umjesto da sjedimo u sali, mi smo u sopstvenoj režiji, organizovali odlazak ne samo za naše članove, već za sve Bihorce", naveo je Adrović. Sjednici nisu prisustvovali ni odbornici Socijaldemokrata.

Adrović je naveo da je komemorativnoj sjednici prisustvovalo svega šest odbornika i jedan predstavnik NVO.

Bonus video: