Picula izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru

"Od svih zemalja kandidatkinja, Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima s Evropskom unijom (EU), i kao izvjestilac EP za Crnu Goru zalagaću se za jačanje njezinih veza s Unijom, kako bi što prije postala punopravna članica“, kazao je Picula
1540 pregleda 0 komentar(a)
Tonino Picula, Foto: Betaphoto/Hina
Tonino Picula, Foto: Betaphoto/Hina

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu (EP) Tonino Picula imenovan je za izvjestioca EP za Crnu Goru.

Picula je, kako je saopšteno iz njegove kancelarije, zahvalio koleginicama i kolegama koji su mu ukazali povjerenje imenovanjem za izvjestioca za Crnu Goru.

"Od svih zemalja kandidatkinja, Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima s Evropskom unijom (EU), i kao izvjestilac EP za Crnu Goru zalagaću se za jačanje njezinih veza s Unijom, kako bi što prije postala punopravna članica“, kazao je Picula.

Kako je naveo, za Hrvatsku je od strateškog interesa da na svim svojim granicama ima druge članice Unije.

"Naše iskustvo i know-how, koje smo stekli kao posljednja zemlja koja je postala članica EU, treba da prenosimo na zemlje u regionu, i vjerujem da ćemo u Podgorici imati dobre partnere na njihovom putu prema Uniji“, istakao je Picula danas prilikom imenovanja.

On je naglasio da potvrđivanje Josepa Borrella kao kandidata za povjerenika Evropske komisije za vanjske poslove, a koji je u prioritete svog mandata stavio upravo zemlje zapadnog Balkana, dodatno učvršćuje njihovu evropsku perspektivu.

Crna Gora ima status kandidata za pristupanje EU od 2010. godine, a pregovore o pristupanju počela je u junu 2012.

Bonus video: