Pinjatić se vraća u Skupštinu, dobijao materijale i u zatvoru

Iako je gotovo pola godine proveo u zatvoru, DPS je partijskom kolegi čuvao mjesto u parlamentu. Odlukom Administrativnog odbora primao je do sada pola plate
162 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Marović, Đorđije Pinjatić, Foto: Savo Prelević
Dragan Marović, Đorđije Pinjatić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.06.2011. 22:35h

Poslanik DPS-a Đorđe Pinjatić mogao bi se vratiti u skupštinske klupe nakon što mu je ukinut pritvor.

U vladajućoj koaliciji i skupštinskom rukovodstvu nijesu odbacili takvu mogućnost, komentarišući da nema zakonskih prepreka da se Pinjatić u parlament vrati već na prvoj sjednici zakazanoj za utorak.

Pinjatić juče nije odgovorao na telefonske pozive, ali je “Vijestima” iz njegovog okruženja saopšteno da ima namjeru da se vrati poslaničkoj funkciji.

Zakonom o izboru poslanika i odbornika poslanicima, između ostalog, prestaje mandat ukoliko je pravnosnažnom odlukom osuđen na kaznu zatvora od najmanje šest mjesec

Pinjatiću je ukinut poslanički imunitet na sjednici krajem decembra, nakon što je osumnjičen za učešće u aferi “Zavala”.

Vrhovno državno tužilaštvo tada je tražilo od Skupštine da im odobri krivično gonjenje Pinjatića zbog sumnji da je zloupotrijebio službeni položaj tako što je pribavio imovinsku korist od 1,06 miliona eura preduzeću “Zavala invest” i oštetio budžet Opštine Budva.

Aleksić preuzeo odbor

Odlukom Apelacionog suda Pinjatiću, predsjedniku i potpredsjedniku opštine Budva Rajku Kuljači i Draganu Maroviću pritvor je ukinut u utorak.

, ali su mu redovno slani i skupštinski materijali, iako je sve vrijeme bio u pritvoru.

Jedina promjena bila je zamjena na čelu Odbora za ljudska prava kojim je predsjedavao Pinjatić, jer ga je na čelu tog skupštinskog tijela zamijenio Budimir Aleksić iz Nove srpske demokratije. Aleksić je u međuvremenu naslijedio i Pinjatićeve privilegije, pa mu se od prošlog mjeseca plaća 225 eura mjesečne nadoknade za vođenje odbora.

Zakonom o izboru poslanika i odbornika poslanicima, između ostalog, prestaje mandat ukoliko je pravnosnažnom odlukom osuđen na kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci ili je osuđen na krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje poslaničke funkcije.

Odlukom Administrativnog odbora primao je do sada pola plate, ali su mu redovno slani i skupštinski materijali, iako je sve vrijeme bio u pritvoru

Bonus video: