Pljevlja: Prepoloviće opštinska preduzeća, smanjiće i broj radnika

Opština Pljevlja ima šest komunalnih preduzeća, što je neracionalno. U Opštini ima višak radnika, a planirano je da ne bude otpuštanja, već će se ići na sporazumne raskide radnog odnosa
1093 pregleda 0 komentar(a)
Smanjuju broj preduzeća i radnika: Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Smanjuju broj preduzeća i radnika: Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Lokalna uprava u Pljevljima planira da prepolovi broj preduzeća čiji je osnivač Opština jer je „sadašnji sistem glomazan i nije u skladu sa evropskim standardima”.

Opština planira da preduzeće “Komunalne usluge” i Agenciju za stambeno-poslovni fond pripoji preduzeću “Čistoća”, a “Grijanje” preduzeću “Vodovod”. U lokalnoj upravi su kazali da će preduzeće “Lokalni putevi” ostati da posluje kao samostalno preduzeće, iako je bilo predloga da se i ono pripoji “Čistoći”.

„Bespotrebno je da u Pljevljima imamo šest komunalnih preduzeća. Mi imamo još neka „javna preduzeća“, kao što su Centar za sport i rekreaciju, Televiziju Pljevlja koju u cjelosti skoro finansiramo, kao i Dnevni centar koji finansiramo u dijelu plata. Ima smisla i da “Lokalne puteve” integrišemo u preduzeće “Čistoća” sa najvećim potencijalom. Samo jedan je razlog zašto smo ih ostavili kao zasebno preduzeće jer mreža lokalnih i nekategorisanih puteva u Pljevljima iznosi više od 500 kilometara. Sve ovo drugo ima smisla da se integriše i da se spoji sa manje upravnih odbora“, izjavio je nedavno predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić.

On tvrdi da neće biti otpuštanja radnika, već će sa zaposlenima koji se na to dobrovoljno odluče sporazumno raskinuti radni odnos. „Nije nam namjera da na bilo koga vršimo pritisak. Sprovedena je anketa na osnovu inicijative koju je dalo Ministarstvo javne uprave. Postoji veliki broj zainteresovanih radnika u Opštini Pljevlja i javnim preduzećima koji bi ušli u proceduru sporazumnog prekida radnog odnosa“, tvrdi prvi čovjek grada.

Opština Pljevlja u naredne dvije godine treba da smanji broj zaposlenih za oko 10 odsto u skladu sa Vladinom Strategijom reforme Javne uprave 2016-2020.

U Opštini trenutno radi 261 radnik, što znači da u naredne dvije godine lokalne uprava mora da smanji broj radnika za oko tridesetak. Za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine u Opštini Pljevlja zainteresovan je 61 zaposleni, a u javnim službama 142 radnika.

Za zarade zaposlenih Opština Pljevlja u ovoj godini izdvojiće 2,86 miliona eura, što je više od polovine kapitalnog budžeta iz kojeg se finansiraju važni infrastrukturni projekti.

U Opštinskim preduzećima trenutno radi 464 radnika ili 112 radnika više nego 2012 a u javnim ustanovama 40.

Ukinuće i najmanje dvije službe u Opštini

Osim preduzeća, lokalna uprava planira i da ukine najmanje dvije službe u Opštini.

„U okviru Opštine najmanje dvije službe ćemo ukinuti i to Službu za evropske integracije i razvoj i Informacioni centar. Imamo određene službe koje u tekućem dijelu budžeta potroše više za zarade zaposlenih nego što realizuju projekata tokom godine. To je nedopustivo stanje. Rješenje vidimo u ovom trenutku u jačanju službe menadžera koja bi se bavila EU projektima i drugim poslovima i da Informacioni centar koji postoji kao posebna služba reorganizujemo ili da radi u sklopu Kabineta predsjednika Opštine ili neke druge službe. Ove godine će se sigurno krenuti sa sporazunim raskidom radnih odnosa i isplatom otpremnina određenom broju radnika. Taj posao se neće realizovati za jednu godinu“, tvrdi Đačić.

Bonus video: