Po mišljenju Stejt dipartmenta Crna Gora je stabilna i sigurna zemlja

Rikera i ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Sju Kej Braun primio je potpredsjednik crnogorske Vlade Duško Marković
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.10.2011. 14:30h

Međunarodnim adresama je jasno da je Crna Gora stabilna i sigurna država i da predstavlja dobar uzor drugim državama regiona, rekao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Stejt dipartmenta Filip Riker.

Rikera i ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Sju Kej Braun primio je potpredsjednik crnogorske Vlade Duško Marković.

"Marković se zahvalio je Rikeru i Ambasadi SAD na podršci koju njihova zemlja pruža Crnoj Gori na njenom evroatlanskom putu i naglasio da je riječ o strateškom partnerstvu koje seže u prošlost i obuhvata ne samo političku već i finansijsku, projektnu i ekspertsku podršku", saopšteno je iz Vlade.

Marković je upoznao sagovornike sa aktivnostima Crne Gore na na planu jačanja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, saglasivši se je riječ o procesu stalnog jačanja kapaciteta i mehanizama kako bi se na ovom planu postigli zadovoljavajući rezultati.

"U tom smislu, Marković je posebno zahvalio Vladi SAD na potpisivanju i sprovođenju Sporazuma o sprovođenju zakona, kao i stalnoj podršci Pravne kancelarije Ambasade Ministarstvu pravde Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je posebna tema sastanka bila integracija Crne Gore u Sjeverno-atlantski savez.

"Zaključeno je da je Crna Gora na tom planu postigla zapažen uspjeh, uz konstataciju da ta država ne želi integraciju u NATO samo zbog benefita koje donosi članstvo u ovoj vojno-političkoj organizaciji, već zbog želje da sa najrazvijenijim demokratijama dijeli odgovornost za borbu sa izazovima savremenog svijeta", kaže se u saopštenju.

Ključni politički i bezbjednosni problem Crne Gore i regiona su čvrste interesne veze između djelova vlasti, bezbjednosnih agencija i mafije, a jedini realni mehanizam za borbu protiv te pošasti su evroatlantske integracije, smatra lider Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević.

Bonus video: