Počela evakuacija sa istoka Ukrajine, Mitrović napustio Mariupolj

Ambasada Srbije, koja je u kontaktu sa našim i državljanima BiH, sve vrijeme obavještavala Mitrovića o situaciji u Ukrajini
2 komentar(a)
Mariupolj, Foto: Reuters
Mariupolj, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.05.2014. 06:59h

Ambasada Srbije u Ukrajini procijenila je da za njene i crnogorske državljane više nije bezbjedno da budu na istoku te zemlje. Crnogorski košarkaški trener Zvezdan Mitrović koji vodi ekipu Azovmaša iz Mariupolja, u blizini Donjecka, napustio je taj grad na preporuku ambasade Srbije. Mitrović, koji je od juče u Podgorici, je kazao da je iz ambasade dobio informaciju da je situacija u Mariupolju sve teža i da bi trebalo da sa dva asistenta iz Beograda napusti Ukrajinu:

"Trebalo je da igramo još jednu utakmicu, plan je bio da nakon nje putujem iz Donjecka. Prekjuče ujutru su nas iz amabasade obavijestili da je aerodrom zatvoren i da je situacija sve teža, na vrijeme sam uspio da se sklonim".

Ministarstvo spoljnih poslova(MSP) Srbije preporučilo je prije četiri dana državljanima Srbije da se uzdrže od putovanja u Ukrajinu, a onima koji tamo borave i rade da izbegavaju javne skupove i da budu u kontaktu sa ambasadom.Ambasada Srbije u Kijevu, u dogovoru s predstavnicima BiH i Crne Gore, održava redovne kontakte i sa državljanima ove dvije zemalja, pošto one nemaju diplomatska predstavništva u Ukrajini.

Mitrović je rekao da su ih ambasada i ambasador Srbije Rade Bulatović od početaka krize u Ukrajini obavještavali o situaciji. Svjetske agencije juče su objavile da je došlo do vatrenih okršaja između ukrajinske vojske i proruskih separatista i u Mariupolju. Mitrović je kazao da je u tom lučkom gradu oko 90 odsto stanovništva prorusko, da je bilo napeto, ali mirno. Situacija je, kako je kazao, eskalirala preksinoć:

"Čuo sam da su danas prvi put i putevi okolo zatvoreni, kao i škole i vrtići. Policija nema uticaj i kreće, što bi oni rekli, banditizam. Nije buknulo ali ide ka tome". On je naveo da u Mariupolju, prema njegovim saznanjima, nema crnogorskih državljana, da ih ima u Kijevu gdje je situacija mirna.

Bonus video: