Podrška Kosovu za UNESCO?

“Crna Gora će o tom pitanju zauzeti stav kada dođe vrijeme u susret sjednici, uzimajući u obzir svoju dosadašnju politiku kada je region u pitanju,” navodi se u odgovoru “Vijestima” MVPEI
73 pregleda 17 komentar(a)
Ivica Dačić, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ivica Dačić, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2015. 18:58h

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) još nije spremno da saopšti da li će Crna Gora podržati prijem Kosova u članstvo UNESCO-a, navodeći da će o tome odlučiti uoči glasanja 3. oktobra. Iz tog resora je međutim indirektno nagoviješteno da će se vjerovatno država izjasniti pozitivno.

“Crna Gora će o tom pitanju zauzeti stav kada dođe vrijeme u susret sjednici, uzimajući u obzir svoju dosadašnju politiku kada je region u pitanju,” navodi se u odgovoru “Vijestima” MVPEI.

Crna Gora i Kosovo imaju dobru političku saradnju, a nedavno je u Beču potpisan državni sporazum o razgraničenju između dvije države, prvi na prostoru bivše SFRJ, nakon njenog raspada.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi najavio je ranije da će izvršni odbor UNESCO 3. oktobra razmotriti zahtjev Kosova za članstvo u agenciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu. U izjavi za Radio Kosova, on je reagujući na najave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da će učiniti sve da to spriječi, kazao da je nemoguće da Srbija ometa učlanjenje Kosova. Prema njegovim riječima, zemlje članice UNESCO nemaju pravo veta i činjenica da Kosovo nije članica UN nema značaja.

I srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije da Srbija čini sve da spriječi prijem Kosova.„Meni je smiješno da Dečani, Gračanica ili Banjska budu dio neke druge, a ne srpske kulturne baštine”, kazao je Vučić. Kosovski premijer Isa Mustafa izrazio je nadu da će već u novembru ta država biti članica jedne od organizacija UN.

Bonus video: