Podrška NATO-u u rukama partija, na DPS-u najveća odgovornost

Podrška građana ulasku Crne Gore u NATO povećala se za pet odsto, zbog aktivnijeg odnosa DPS prema tom značajnom pitanju, tvrde iz te partije
10 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 07.03.2015. 20:45h

Istraživanje agencije “Damar” prema kojem članstvo Crne Gore u NATO podržava 37,8 odsto građana, dok je 38 odsto protiv, pokazuje da je ključ javne podrške za Alijansu u rukama partija, a veću odgovornost od ostalih ima DPS koji ima navjeći broj birača i neopredijeljenih po pitanju NATO-a ocijenila je Milica Kovačević iz CDT-a.

Prema istraživanju 24,2 odsto ispitanika nema stav o članstvu u NATO-u, dok 21 odsto ispitanih birača DPS-a takođe nema stav o članstvu. “Najveći uticaj na povećanje podrške svakako može da ostvari DPS, budući da oni među partijama koje podržavaju NATO imaju najveći broj birača i najveći broj neopredijeljenih birača. Time je i njihova odgovornost veća” rekla je Kovačevićeva za “Vijesti”.

“Ako bi partije koje se zalažu za NATO promijenile mišljenje polovine svojih birača koji su po ovom istraživanju neopredijeljeni, i ubjedili ih u ispravnost svoje politike o ovoj temi, javna podrška građana za učlanjenje u NATO bi se povećala na više od 50 odsto,” rekla je ona.

Lider Pozitivne Darko Pajović ocijenio je da je rast podrške članstvu u NATO “refleksija znatno većeg angažovanja svih društvenih činilaca na ovu temu”. “To samo po sebi govori da NATO integracije ne smiju biti partijska 'svojina' već svojina države Crne Gore i svih njenih građana” rekao je Pajović.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović smatra da se na osnovu istraživanja, kojih ima mnogo, ne može utvrditi tačan nivo podrške, ali tvrdi da je ona na veoma niskom nivou, odnosno da članstvo u NATO podržava trećina građana Crne Gore. Radunović je kazao da je to što trećina birača DPS-a ne podržava članstvo ili nema stav, najbolji dokaz da i to najdisciplinovanije biračko tijelo pokazuje da nema afinitet prema NATO-u.

Portparol SDP-a Mirko Stanić rekao je da je ono što je vidljivo da je od broja opredijeljenih skoro 50 odsto za članstvo u NATO-u, i da taj rast dolazi od onih koji do sada nijesu imali mišljenje o ovom pitanju.

Tvrde da su oni zaslužni za rast

Podrška građana ulasku Crne Gore u NATO povećala se za pet odsto, zbog aktivnijeg odnosa Demokratske partije socijalista (DPS) prema tom značajnom pitanju, tvrde iz te partije.

Iz DPS-a je saopšteno da je centralna tema organa DPS na svim nivoima doprinos jačanju javne podrške članstvu Crne Gore u NATO-u.

Iz DPS-a tvrde da među članovima te partije nema dilema oko članstva u NATO-u.

„Vrh DPS-a preduzeće dalje mjere da se održi dobar tempo aktivnosti, kako bi Crna Gora u susret donošenju odluke o pozivu za članstvo ispunila sve zadatke koji od nje zavise“, navode iz DPS-a.

Bonus video: