Pogledajte sve nepravilnosti: Partijski vojnici, uređaji, incidenti...

Posmatraču CEMI-ja prišlo lice misleći da je član biračkog odbora DPS-a nudeći mu pasoš i pitajući ga gdje da podigne novac
102 pregleda 2 komentar(a)
izbori 2016., Foto: Zoran Đurić
izbori 2016., Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.10.2016. 18:06h

Brojne nepravilnosti zabilježene su na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Cemi javlja da svi posmtrači sa biračkog mjesta 10 na Cetinju informisani da nakon zatvaranja biračkog mjesta moraju napustiti isto.

CDT: Na biračkom mjestu br. 8, Pešca, Berane glasanje je prekinuto, zbog dolaska lica u alkoholisanom stanju koje je izazvalo svađu. Birački odbor je pozvao policiju.

Nepravilnost na biračkom mjestu 28 Donji Medun. Član B.O javno i glasno utiče na birače da glasaju za DPS. Povećana tenzija na tom biračkom mjestu, kazali su iz CEMI-ja.

CEMI: Na biračkom mjestu 15 d u Podgorici, predsjednik biračkog odbora zapisuje na posebnom listu papira imena lica koja su izašla na glasanje.

Na biračkom mjestu broj 10 u Bijelom Polju jedna osoba je glasala umjesto majke koja je bila u autu ispred biračkog mjesta. Birački odbor je dozvolio glasanje i listić je priznat, navodi CEMI.

Na biračkom mjestu 23 u Podgorici dva birača su glasala iako se ne nalaze u biračkom spisku. Glasanje im je omogućeno zbog prethodno upućenih prijetnji, piše CEMI.

1Predstavnici Demokratske Crne Gore Budva prijavili su da u blizini biračkog mjesta kod OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša", u kafiću Madera, u tom gradu radi štab DPS-a. Policija je bila na licu mjesta, ali je nakon određenog vremena otišla jer privatno obezbjeđenje ne da da se uđe u kafić.

Potpredsjednik Demokrata Mijomir Pejović kazao je da je razotrkrio štab na 30 metara od OŠ. On je otišao u policiju da preda krivičnu prijavu protiv Filipa Balevića, predsjednika Prave Budve.

Demokrate tvrde da su u štabu i pripadnici policije u civilu. I dalje je na licu mjesta policija.

Nekoliko automobila policije stiglo je na lice mjesta, a tu je i desetak pripadnika policije. Demokrate navode da su snimile sve, kao i da su ih ometali dok su snimali.

CDT: Partijski aktivisti ispred biračkog mjesta

Ispred biračkog mjesta br. 4, MZ Dobrota, Kotor primijećeni su partijski aktivisti, navode posmatrači CDT-a.

Cemi: Posmatrač DPS nasrnuo na članicu BO

Prekid ma biračkom mjestu u 74 u školi Oktoih se desio zato sto je posmatrač DPS-a konstantno koristio telefon i posjedovao je birački spisak zbog čega je bio upozoren, ali nije postovao upozorenje, navode iz Cemija.

"Članica biračkog odbora je predložila da ga uklone sa biračkog mjesta, ali se on usprotivio i nasrnuo na nju", saopštili su iz Cemija.

Prekid i dalje u toku

Na biračkom mjestu br. 74, OŠ Oktoih, Podgorica još uvijek traje prekid glasanja. Prema informacijama posmatrača CDT-a, izgledno je da glasanje neće biti nastavljeno.

Centrar za monitoring je obavijestio javnost da je na biračkom mjestu broj 69 prisutno sedam osoba bez akreditacije.

Cemi dodaje da oni posmatraju glasanje i odbijaju da napuste biračko mjesto.

Problemi sa aparatima za identifikaciju birača

Problemi sa funkcionisanjem elektronske identifikacije birača javljeni su u Petnjici, Plavu, Bijelom Polju, Podgorici i Kotoru.

U Petnjici na biračkom mjestu 5, glasanje nije počelo jer niko od članova komisije nije umio da uključi aparat za elektronsku identifikaciju birača. Pauza je trajala sat vremena, a predsjednik komisije na tom biračkom mjestu htio je da se glasanje nastavi po starom načinu. U međuvremenu aparat je osposobljen, saopšteno je iz CDT-a.

U Herceg Novom, na biračkom mjestu 46 (Baošići) aparat nije funkcionisao, pa je isto mjesto bilo zatvoreno pola sata.

U Podgorici na biračkom mjestu 75 uređaj je prestao da očitava lične karte birača. Na tom biračkom mjestu nije napravljena pauza i nastavljeno je po starom sistemu glasanja.

Biračka mjesta 10 i 90 u Nikšiću su imali problema sa elektronskom indetifikacijom.

Biračko mjesto br.18, Andrijevica, ima povremeno probleme sa uređajem za elektronsku identifikaciju, koji izbacuje kontrolne odreske bez oštampanog teksta, prenosi CDT.

Nepravilnosti prilikom glasanja

Nepravilnosti su zabilježene i prilikom samog glasanja.

Na biračkom mjestu 23 u Podgorici dva birača su glasala iako se ne nalaze u biračkom spisku. Glasanje im je omogućeno zbog prethodno upućenih prijetnji, piše CEMI.

Biračko mjesto broj 10 u Bijelom Polju nalazi se u kafani. "Birači masovno glasaju za šankom umjesto u paravanu, pa je glasanje javno. Svi glasovi su prihvaćeni", piše CEMI.

Na biračkom mjestu broj 48 u OŠ "Ivan Vušović" u Nikšiću glasač je slikao glasački listić. Birački odbor ga je priznao kao važeći, piše CDT.

Prema riječima Opštinske izborne komisije, Srđana Spaića na mjestu 124 koje se nalazi u MZ KLičevo, došlo je do desetominutnog prekida glasanja.

"Na oko 100 metara udaljenosti od glasačkog mjesta okupile su se dvije grupe mladića koje pripadaju različitim političkim grupacijama pa je glasanje prekinuto. Desetak minuta nakon toga, stigli su predstavnici OIK, mladići su se udaljili i glasanje je nastavljeno", rekao je Spaić.

Prema njegovim riječima na ostalim mjestima glasanje se odvija normalno.

Posmatraču CEMI-ja u Baru prišlo lice misleći da je član biračkog odbora DPS-a nudeći mu pasoš i pitajući ga gdje da podigne novac.

Na biračkom mjstu 84a Podgorica - U hodniku koji vodi do prostorije za glasanje, postavljene kamere koje su duži period bile otkrivene. javlja CEMI.

I na biračkom mjestu 86, Golubovci, predsjednik Biračkog odbora je uklonio kameru,za svaki slučaj. Glasanje nije prekinuto

Na Cetinju, biračko mjesto 21, desetak osoba nakon glasanja zatražilo od članova biračkih odbora da im se da obećani novac.

Pljevlja biračko mjesto 43. Birač glasao umjesto dva člana svoje porodice. Birački odbor mu je dao glasačke listiće. Glasovi su priznati.

U Podgorici na biračkom mjestu 60A posmatrač CEMI-ja evidentirao više od 20 listića koji su do sada javno pokazani članovima biračkog odbora. prenosi CEMI.

Glasanje je prekinuto na tri biračka mjesta u OŠ Milija Nikčević u Nikšiću, zbog sumnje o kupovini glasova.

U Podgorici na biračkom mjestu 75, birač izašao sa glasačkim listićem van biračkog mjesta, zatim se vratio i ubacio listić u kutiju. Birački odbor nije ovu nepravinost unio u zapis.

Na biračkim mjestu broj 13 (Podgorica) primijećeno je da su glasački listići već pečatirani suprotno odredbama člana 78a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

U Tuzima, na biračkom mjestu 116, jedan glasač je javno pred članovima biračkog odbora zaokružio partiju. Listić nije poništen, i to nije uvedeno u zapisnik.

Na jednom biračkom mjestu birač je fotografisao listić po završenom glasanju. Ni taj listić nije poništen, niti je slučaj ušao u zapisnik.

U Ulcinju je biračko mjesto 36 zatvoreno jer se pojavilo osam glasačkih listića sa duplim serijskim brojem. Na tom mjestu napravljena je pauza od sat i 18 minuta, i nakon posjete OIK-a nastavljeno je glasanje. Glasanje na tom biračkom mjestu će se produžiti upravo zua onoliko koliko je trajal pauza, prenosi CDT.

U Podgorici na biračkom mjestu 65a, glasaču je dozvoljeno da glasa iako aparat nije izbacio potvrdu nakon provučenog dokumenta.

Problematično ponašanje članova Biračkih odbora

Predsjednik biračkog odbora na biračkom mjestu 15d u Podgorici zapisuje na posebnom listu papira imena osoba koja su izašla na glasanje piše CEMI.

Na biračkom mjestu 105a posmatrač DPS-a prelistavao birački spisak, kako navode drugi članovi biračkog odbora radi provjere ko je glasao, prenosi CEMI.

Pljevlja, biračko mjesto 86, predsjednik biračkog odbora koristi dva telefona i javno poziva ljude da dođu na glasanje, prenosi CEMI.

Biračko mjesto 20 na Cetinje - incident aktivisti Demokratskog fronta upali na biračko mjesto i zahtjevali od predsjednika biračkog odbora da birački spisak drži zatvorenim sve dok nema birača

Na biračkom mjestu 116a, Tuzi, Podgorica, došlo je do kraćeg prekida glasanja zbog spora između članova biračkog odbora.

Član birackog odbora u ime DPSa na biračkom mjestu 52 Donje Luge-Berane, ušao je iza paravana sa biračem i prstom mu pokazivao koji broj da zaokruži na glasackom listiću.

Na Cetinju, biračko mjesto 18 (Tehnička škola), primjećeno je da predsjednik komisije koristi mobilni telefon, što nije u skladu nije u skladu sa članom 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika. Predsjednik komisije je tvrdio da mu je rečeno da to pravo ima.

U Budvi, na biračkom mjestu 13a, Slovenska plaža, jedan član sastava biračkog odbora i njegov zamjenik nisu bili prisutni. OIK je donijela odluku da birački odbor može da nastavi sa radom. Pola sata kasnije opunomoćeni predstavnik jedne partije je imenovan za člana stalnog sastava biračkog odbora.

Na biračkom mjestu 14 u Nikšiću, predsjednik BO glasno je izgovarao mena birača prilikom identifikacije. Biračkom odboru zabranjuje se da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopštavaju ime i prezime birača.

Na biračkom mjestu 3 u Ulcinju, članovi biračkog odobra izgovaraju imena birača i broj iz izvoda biračkog spiska na glas.

I u Petrovcu, na biračkom mjestu 12, zamjenik predsjednika biračkog odbora više puta je glasno izgovarao imena birača.

Na biračkom mjestu br. 22, OŠ "R. Manojlović" u Kolašinu ovlašćeni predstavnik partije ima kopiju biračkog spiska, zbog čega je opomenut.

U Kotoru, na biračkom mjestu 10, u jednom trenutku je unutar biračkog mjesta bilo 12 birača a samo su dva paravana.

Biračko mjesto 105 Podgorica, oštećen je pečat izborne komisije kojim se ovjeravaju glasčki listići. Tako oštećenog i dalje ga koriste.

Na biračkom mjestu br. 10, Motički Gaj, Žabljak, članovi biračkog odbora glasno izgovaraju imena birača.

Na biračkom mjestu br. 13, Dom zdravlja Stari Aerodrom, Podgorica, članovi biračkog odbora glasno izgovaraju imena birača.

Aktivisti političkih partija u blizini biračkih mjesta, bilbordi u blizini biračkih mjesta

Budvanski odbor Demokrata saopštio je da kriminalci pritiskaju građane da glasaju DPS. Opširnije OVDJE.

U ugostiteljskom objektu u blizini biračkog mjesta u Risnu došlo do konflikta partijskih aktivista. Birački odbor je o tome obavijestio policiju, koja ih je uklonila i sve je završeno bez incidenta prenosi CDT.

Dešavanja u Rožajama na šest biračkih mjesta predstavljaju najveće narušavanje izborne procedure tokom današnjeg dana. Usljed tuče intervenisalo je nekoliko desetina pripadnika Uprave policije.

Na biračko mjesto br. 74, OŠ Oktoih, Podgorica, došlo je do prekida glasanja, usljed sukoba između članova biračkog odbora. Na biračko mjesto je stigla policijal, prenosi CDT.

Ispred biračkog mjesta br.76a i 76 u mjesnoj zajednici Dajbabe, Podgorica , partijski aktivistii su vodili evidenciju o biračima, prenosi CDT.

Golubovci Biračko mjesto 90, aktivisti DPS-a postavili šator na 20 m od BM i zaustavljaju pristigle birače i pozivaju ih da uđu u šator, prenosi CEMI.

Aktivisti političkih partija su primijećeni blizu izbornih mjesta i u Gusinju,Rožajama, Podgorici, Nikšiću.

Biračko mjesti 7 Rožaje, 20 m od biračkog mjesta aktivisti DPS-a vrse pritisak na sve pristigle birače da glasaju DPS, prenosi CEMI.

U Podgorici kod biračkog mjesta 60 je uočen parkirani automobil na 20m od biračkog mjesta. Glasači izlaze na sporedni ulaz blizu automobila i tu bivaju evidentirani.

Na biračkom mjestu 84c (PG), OŠ Božidar Vuković pozvani su predstavnici DIK I OIK zbog sumnji da partijska aktivistkinja vrši pritisak na birače.

Ispred biračkog mjesta br. 17, Prčanj, Kotor, partijski aktivisti vode evidenciju o biračima.

Ispred biračkog mjesta br.76a, Mjesna zajednica Dajbabe, Podgorica, primjećeni su partijski aktivisti koji su vodili evidenciju o biračima.

U Nikšiću na biračkom mjestu 2, aktivista partije je u kolima ispred BM nadgleda i fotografiše birače i vrši evidenciju glasača.

Posmatrači CEMI-ja su prenjeli da na biračkim mjestima 4, 33, 34, 42 u Rožajama - u autu u blizini biračkih mjesta sa spiskovima sjede ljudi (aktivisti političke partije) i zaustavljaju birače. Birači nakon glasanja ulaze u njihov automobil.

U Kotoru, na biračkom mjestu 11, na manje od 15 metara se nalazi bilbord političke partije. Zakonom, bilbordi političkih partija moraju da se nalaze najmanje 100 metara od biračkih mjesta. I u Škaljarima se bilbordi nalaze na nepropisnoj udaljenosti.

Ostale nepravilnosti

U Nikšiću je na biračkom mjestu 17, nestala kutija za glasanje putem pista. Niko od članova komisije ne zna gdje je.

Na biračkom mjestu 18 u Beranama osoba koja nije glasač na tom biračkom mjestu, onemogućila je posmatraču CeMi-ja da slobodno prati izbore.

Potpredsjednik opštinskog odbora Građanskog pokreta URA Aleksandar Srdanović fizički je napadnut oko 10 časova ispred hotela "Bijela Rada" u Bijelom Polju. On je kazao da je prethodno ispred kafea "Kontura" fotografisao, kako tvrdi, "kupovinu glasova"

Na Cetinju, biračko mjesto 14 jedan glasač je dobio četiri poziva za glasanje na četiri različita biračka mjesta.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je 19 krivičnih prijava Specijalnom tužiocu od kojih se većina odnosi na povredu sloboda opredjeljenja pri glasanju.

U Crnoj Gori se danas održavaju parlamentarni izbori, deseti od uvođenja višepartijskog sistema, a četvrti nakon sticanja nezavisnosti. Istovremeno sa parlamentarnim, održavaju se i lokalni izbori u Budvi, Kotoru, Gusinju i Andrijevici.

Bonus video: