Jokić: Mi tražimo da se naše funkcije okončaju, neovlašćena lica sazivaju sjednicu

Kandidat nove skupštinske većine za gradonačelnika Željko Aprcović kazao je da se "danas zacrvenila demokratija u Kotoru"
14552 pregleda 51 komentar(a)
Danas pred vratima SO, Foto: Siniša Luković
Danas pred vratima SO, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.06.2019. 19:19h

Odbornici DPS, SD, HGI, LP i bivša odbornica SDP Bruna Lončarević došli su pred skupštinsku salu SO Kotor gdje su ih dočekala zaključana i zapečaćena vrata.

Predsjednik OO DPS Kotor i kandidat nove skupštinske većine za gradonačelnika Željko Aprcović kazao je da se "danas zacrvenila demokratija u Kotoru".

Istakao je da je to jedinstven slučaj u svijetu da se odbornicima na ovakav način zabranjuje da obavljaju svoj posao.

Poručio je da će nova većina tokom dana "donijeti neke odluke o čemu ce javnost biti blagovremeno obaviještena".

Aprcović je nagovijestio je da će 17 odbornkka DPS, SD, HGI, LP i Bruna Lončarević pokušati da ipak održe nastavak sporne sjednice u nekom adekvatnom prostoru, kada im već skupštinska sala nije dostupna zbog kako je rekao, zloupotreba aktuelne predsjednice lokalnog parlamenta Dragice Perović (DSS).

"Ne postoji demokratija na svijetu gdje manjina vlada nad većinom. Ovdje danas imate 17 odbornika koji su došli da raspravljaju u odnosu na manjinu odbornika koji danas nisu htjeli da dođu u parlament i razgovaraju na zadatu temu", kazao je Aprcović.

On nije želio da komentariše da li je nakon današnjih dešavanja pred salom SO Kotor taj grad blizi uvođenju privremenih mjera, raspuštanju SO i raspisivanju vanrednih izbora, a za sto se zalaže aktuelna kotorska vlast predvođena Demokratama.

"Mi ćemo kao odbornici donijeti odluku o kojoj ćete vi biti upoznati. Po mom sudu, mora da se riješi situacija u Kotoru, ali ne ovako da predsjednica SO zloupotrebom i grubim kršenjem prava, ne dozvoljava odbornicima da uđu u parlament. Mi ćemo dio posla za koji su nam ovlašćenje dali građani obaviti u narednih par sati i bićete obaviješteni koji su naši stavovi."

"Da bi bili izabrani na te funkcije, Jokić i Perovićeva morali su da imaju podršku 17 glasova odbornika, ali oni to više nemaju. Ovo sto oni rade nije politika, vec inat", prokomentarisala je bivša odbornica SDP-a Bruna Lončarević koja je izašla iz do sada vladajuće koalicije u Kotoru i podržava poteze DPS i njenih partnera.

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić (Demokrate) još je jednom pozvao premijera Duška Markovića i Vladu da raspuste SO Kotor, uvedu privremene mjere i raspišu vanredne lokalne izbore, te da se na taj način spriječi prekrajanje izborne volje Kotorana iz 2016. i promjena lokalne vlasti političkom korupcijom.

On je dodao da je presuda Upravnog suda jasno pokazala da su DPS i sateliti nezakonito probali da ga smijene, te da insistiranje te partije da se "nastavi 17.sjednica SO Kotor koja nakon presude Upravnog suda ni pravno ni tehnički ne može biti nastavljena", pokazuje da su "neovlašćena lica koja sazivaju sjednicu", spremna da nastave vršiti teška krivična djela.

"Upravo mi tražimo da se naše funkcije okončaju i mandat vrati građanima", podvukao je Jokić

"Ne samo Vlada, nego i svi mi ostali grđjani i institucije, po zakonu smo dužni da kada smo u saznanju da se priprema izvršenje krivičnog djela, preduzmemo mjere da to spriječimo", prokomentarisao je Jokić pečaćenje prostorija SO.

Na pitanje do kada će prostorije gradskog parlamenta u palati Bizanti biti zapečaćene, Jokić je rekao da je zapisnički konstatovano da je SO Kotor zapečaćena do izjašnjenja Vlade CG po njegovom dopisu, odnosno po dopisu predsjednice SO Kotor do izjašnjenja nadležnih tužilaštava, Vrhovnog, Specijalnog i Osnovnog državnog tužilaštva u “Postoji zakon o lokalnoj samoupravi gdje stoji da je Opština dužna da se stara o svojoj imovini. Krivični zakonit Crne Gore obavezuje svakoga ko je u saznanju da se čini neko potencijalno krivičnon djelo, preduzme radnje iz svoje nadležnosti da ih spriječi. Takođe, da podsjetim, presuda Upravnog suda je pravosnažna i da sam ja kao predsjednik Opštine, dužan da u skladu sa zakonom, poštujem i izvršavam, istakao je Jokić.

Jokić je kazao da ne stoji teza njihovih oponenata da se on i Perovićeva bore za fotelje, jer upravo njih dvoje od Vlade traže raspuštanje SO, uvođenje prinudne uprave i vanredne lokalne izbore.

"Upravo mi tražimo da se naše funkcije okončaju i mandat vrati građanima", podvukao je Jokić.

Istakao je da grupa odbornika okupljena oko DPS " na ovaj način ide protiv odluka suda, protiv zakona i ustavno pravnog poretka i na kraju, ide i protiv države Crne Gore" i da su oni "očigledno spremni na sve".

"Stoga me ne bi čudilo da se ta grupa sastane danas u nekoj kafani i donese neke odluke. Ovo što oni danas rade predstavlja atak na ustavno pravni poredak, na sudski sistem, institucije i samu državu", podvukao je Jokić dodajući da su se danas stekli i svi uslovi da Vlada "ispostuje sopstvenu odluku (o upozorenju Opštini Kotor) i zastiti svoj dignitet" time što će raspustiti lokalni parlament i pokrenuti proceduru za vanredne izbore.

"Svako drugačije činjenje ili nečinjenje bi predstavljalo ništa drugo nego legitimisanje političke korupcije i beskrupuloznog gašenja pravnog poretka kao metoda za nasilno preuzimanje vlasti i prekrajanje izborne volje građana, na štetu lokalnog stanovnistva i cjelokupnog ustavno-pravnog poretka Crne Gore", zaključio je Jokić.

Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić i predsjednica kotorskog parlamenta Dragica Perović, zapečatili su ranije danas prostorije SO Kotor.

Opštinsko rukovodstvo, predvođeno Jokićem, je 20. juna podnijelo krivičnu prijavu protiv odbornika DPS-a Željka Avramovića zato što je, tvrde, neovlašćeno u ime SO Kotor, za danas u 10 časova zakazao nastavak 19. sjednice.

Bonus video: