Pohvaljen napredak Podgorice u pristupnim pregovorima

U odvojenom susretu sa slovačkim kolegom Lajčakom, Lukšić je zahvalio na posvećenosti i svestranoj podršci Slovačke napretku Crne Gore ka članstvu u EU i NATO
56 pregleda 0 komentar(a)
Višegradska grupa, Foto: MVPEI
Višegradska grupa, Foto: MVPEI
Ažurirano: 01.11.2014. 08:39h

Pristup baziran na uslovljenosti i zaslugama pri pristupanju Evropskoj unij i NATO-u trebalo bi primijeniti, ocijenili su ministri vanjskih poslova zemalja Višegradske grupe (V4) i pohvalili napredak Podgorice u pregovaračkim procesima.

Ministri su se sastali u Bratislavi, na poziv Miroslava Lajčaka, ministra vanjskih poslova Slovačke, koja predsjedava V4.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, ministri su razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu i razmijenili mišljenja o paketu proširenja Evropske komisije, koji je objavljen 8. oktobra.

"Države članice V4 su potvrdile svoju podršku proširenju EU i NATO-a, kao jednom od ključnih prioriteta Grupe. Ministri su naglasili važnost da se održi momentum i kredibilitet EU i NATO integracionih procesa. Pristup baziran na uslovljenosti i zaslugama trebalo bi primijeniti", kaže se u saopštenju.

Ministri su ocijenili da bi EU i NATO trebalo da na odgovarajući način odgovore na napredak država aspiranata.

"Zemlje V4 će nastaviti da dijele svoje iskustvo procesa tranzicije i integracije u EU i NATO. Zemlje V4 su ocijenile da ovogodišnji izvještaji o napretku daju izbalansiranu i objektivnu procjenu situacije i saglasni su sa zaključcima i preporukama Komisije", dodaje se u saopštenju.

Ministri zemalja V4 su naglasili napredak Podgorice u pristupnim pregovorima i izrazili njihovu podršku otvaranju novih pregovaračkih poglavlja do kraja ove godine.

U pogledu proširenja NATO, ministri su pozdravili odluku Sjeverno-atlantskog savjeta da počne intenzivne i fokusirane razgovore s Podgoricom i da pitanje pristupanja Crne Gore razmotri do kraja naredne godine.

Potpredsjednik Vlade Igor Lukšić zahvalio je na kontinuiranoj podršci zemalja V4 napretku Crne Gore i njenoj punoj integraciji u EU i NATO.

U kontekstu daljeg napretka Crne Gore, on je ministre informisao o nedavnom izboru vrhovnog državnog tužioca kvalifikovanom većinom u parlamentu, čime je kompletirana primjena ustavnih amandmana u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa.

Takođe, istakao je da bi u parlamentu do kraja godine trebalo da bude usvojen novi set zakona, u cilju jačanja okvira za borbu protiv korupcije, što bi trebalo da doprinese i snaženju bilansa rezultata.

"Lukšić je naglasio važnost iniciranog berlinskog procesa pod pokroviteljstvom savezne kancelarke Njemačke Angele Merkel za dalji proces integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU i pozdravio najavljene aktivnosti Austrije, kao domaćina naredne Konferencije, koja će se održati 27. avgusta naredne godine”, saopšteno je iz MVPEI.

U odvojenom susretu sa slovačkim kolegom Lajčakom, Lukšić je zahvalio na posvećenosti i svestranoj podršci Slovačke napretku Crne Gore ka članstvu u EU i NATO.

Na sastanku su učestvovali i potpredsjednica Evropske komisije i Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i politiku bezbjednosti, Federika Mogerini, ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurc i generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju Goran Svilanović.

Bonus video: